Αρχική Ειδήσεις Και κληρονομικό θέμα το… βάρος του μωρού στη γέννα

Και κληρονομικό θέμα το… βάρος του μωρού στη γέννα

0
Διαφήμιση

Νέα έρευνα βρίσκει γενετικές διαφορές που βοηθούν να εξηγηθεί γιατί μερικά μωρά γεννιούνται μεγαλύτερα ή μικρότερα. Αποκαλύπτει επίσης πως οι γενετικές διαφορές παρέχουν μια σημαντική σύνδεση μεταξύ της πρώιμης ανάπτυξης του ατόμου και τις πιθανότητές που έχει για την ανάπτυξη παθήσεων αργότερα στη ζωή του, όπως ο διαβήτης τύπου 2 ή καρδιακή νόσο αργότερα στη ζωή τους.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια νέα μεγάλη διεθνής επιστημονική έρευνα (από Έξετερ, Οξφόρδη, Μπρίστολ, Cambridge και Queensland, και το Ιατρικό Κέντρο Erasmus στο Ρότερνταμ) με συμμετοχή και ελλήνων επιστημόνων, σύμφωνα με την οποία δεν είναι μόνο οι περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η διατροφή του εμβρύου στη μήτρα κατά την εγκυμοσύνη, που επηρεάζουν το βάρος του μωρού και ταυτόχρονα τον κίνδυνο για διάφορες ασθένειες.

Οι ερευνητές από 17 χώρες, με επικεφαλής τον Μαρκ ΜακΚάρθι του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature”, σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», ανέλυσαν γενετικά δεδομένα από περίπου 153.000 ανθρώπους, τα οποία είχαν συλλεχθεί στο πλαίσιο 37 προηγούμενων μελετών.

Η νέα έρευνα κατέληξε στην εκτίμηση ότι οι διαφορές στο βάρος των μωρών κατά τη γέννα οφείλονται κατά το ένα έκτο περίπου (15%) σε γενετικούς παράγοντες, πολλοί από τους οποίους είναι οι ίδιοι που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για κατοπινές αρρώστιες.

Οι ερευνητές εντόπισαν 60 περιοχές του γονιδιώματος, που επηρεάζουν περισσότερο από τις άλλες το βάρος του μωρού. Διαπίστωσαν επίσης ότι ο κίνδυνος υπέρτασης, διαβήτη τύπου 2 και στεφανιαίας νόσου συνδέεται γενετικά με το χαμηλό βάρος κατά τον τοκετό. Το μεγάλο βάρος στη γέννα σχετίζεται με μεγαλύτερη πιθανότητα παχυσαρκίας αργότερα.

Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν οι Ιωάννα Ντάλλα (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και Πανεπιστήμιο Queen Mary Λονδίνου), Βασιλική Λαγού (Πανεπιστήμιο Οξφόρδης), Καλλιόπη Πανουτσοπούλου (Wellcome Trust Sanger Institute), Ελευθερία Ζεγκίνη (Wellcome Trust Sanger Institute) και Γιώργος Δεδούσης (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο).

 

Πηγές: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/09/160928150527.htm

Διαφήμιση