Αρχική Καταστροφές Νέα πυρηνική δοκιμή από τη Β. Κορέα και σεισμός 5,3 Ρίχτερ

Νέα πυρηνική δοκιμή από τη Β. Κορέα και σεισμός 5,3 Ρίχτερ

0
Διαφήμιση

Στην «πιο ισχυρή» έως τώρα πυρηνική δοκιμή προχώρησε η Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με τη Σεούλ, ενώ κοντά σε ένα πεδίο πυρηνικών δοκιμών σημειώθηκε σεισμός 5,3 Ρίχτερ.

Όπως δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας στο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, «η έκρηξη είχε ισχύ περίπου 10 κιλοτόνων», γεγονός που σημαίνει ότι η πυρηνική βόμβα που δοκιμάστηκε είναι «η ισχυρότερη» που έχει κατασκευάσει η Βόρεια Κορέα «μέχρι σήμερα».

Λίγο αργότερα, η Βόρεια Κορέα επιβεβαίωσε ότι προχώρησε «στην επιτυχή διεξαγωγή της 5ης πυρηνικής δοκιμής της» όπως μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Στις 09:30 (τοπική ώρα) το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS) κατέγραψε σεισμό μεγέθους 5,3 βαθμών στη Βόρεια Κορέα, κοντά σε ένα πεδίο πυρηνικών δοκιμών, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Το εστιακό βάθος της δόνησης ήταν μηδενικό, ενώ σύμφωνα με το USGS ο σεισμός «πιθανόν» οφειλόταν σε μια «έκρηξη». Το Γεωλογικό Ινστιτούτου δεν ήταν σε θέση να εξακριβώσει πάντως εάν επρόκειτο για πυρηνική ή άλλους είδους έκρηξη.

Αλλά και το Κέντρο Σεισμολογικών Δικτύων της Κίνας (China Earthquake Networks Center, CENC) εκτίμησε επίσης ότι η σεισμική δραστηριότητα που καταγράφηκε σήμερα στη Βόρεια Κορέα οφειλόταν σε έκρηξη. Όπως ανέφερε το Κέντρο στον ιστότοπό του η σεισμική δόνηση ήταν επιφανειακή. Την ίδια πληροφορία δημοσιοποίησε η Σεισμολογική Υπηρεσία της Κίνας, η οποία αναφέρεται στην κυβέρνηση.

Ένας ειδικός, ο Τζέφρι Λιούις του Middlebury Institute of International Studies, εκτίμησε ότι ο σεισμός που καταγράφηκε οφειλόταν πράγματι στην πέμπτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας και η ισχύς της δόνησης παραπέμπει σε μια πυρηνική κεφαλή 20 ως 30 κιλοτόνων.

«Αυτή είναι η μεγαλύτερη δοκιμή που έχει κάνει μέχρι σήμερα η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, 20-30 κιλοτόνων τουλάχιστον», σχολίασε ο Λιούις. «Οι εκτιμήσεις για την ισχύ είναι πάντα κατά προσέγγιση. Το θέμα είναι πως μιλάμε για τη μεγαλύτερη (δοκιμή) μέχρι σήμερα, εκτός αν αναθεωρηθούν τα δεδομένα προς τα κάτω», πρόσθεσε.

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Ν. Κορέας

Η προεδρία της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της χώρας υπό την προεδρία του πρωθυπυργού, όπως δήλωσε αξιωματούχος του Κυανού Οίκου στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας συγκάλεσαν επίσης ομάδα διαχείρισης κρίσεων.

Σεούλ: «Αυτοκαταστροφική» πρόκληση

Για «αυτοκαταστροφική» πρόκληση έκανε λόγο η πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν-χιε. Η πέμπτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας είναι μια «αυτοκαταστροφική» πρόκληση που δείχνει την «μανιακή αδιαφορία για τον κίνδυνο» του ηγέτη της χώρας αυτής Κιμ Γιονγκ Ουν, τόνισε η Παρκ. Ανέφερε ακόμη ότι η ενέργεια αυτή αψηφά τις διεθνείς εκκλήσεις προς την Πιονγκγιάνγκ να εγκαταλείψει τις προσπάθειες να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο.

Η Σεούλ θα αξιώσει αυστηρότερες κυρώσεις

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, επικαλούμενο το υπουργείο Εξωτερικών στη Σεούλ, μετά τις σημερινές εξελίξεις, η Νότια Κορέα θα καταβάλει διπλωματικές προσπάθειες για να επιβληθούν ακόμη πιο ισχυρές κυρώσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Βόρεια Κορέα.

Επίσημη διαμαρτυρία Ιαπωνίας στη Βόρεια Κορέα

Από την πλευρά του, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε κάλεσε τους συναρμόδιους υπουργούς να συγκεντρώσουν και να αναλύσουν τις πληροφορίες για το τι συνέβη στη Βόρεια Κορέα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Φουμίο Κισίντα δήλωσε ότι το Τόκιο επέδωσε επίσημη διαμαρτυρία στη Βόρεια Κορέα, ενώ οι ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις ανέπτυξαν αεροσκάφη προκειμένου να ελέγξουν την πιθανή έκλυση ραδιενέργειας, όπως δήλωσαν στο Reuters δυο πηγές προσκείμενες στον ιαπωνικό στρατό.

Διπλωματική λύση ζητεί το Πεκίνο

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας συνέστησε στην Πιονγιάνγκ να σταματήσει κάθε ενέργεια που επιδεινώνει την κατάσταση.

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κινεζική διπλωματία, το Πεκίνο θα επιμείνει στη θέση του για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, ενώ για το λόγο αυτό, στηρίζει τη διαδικασία των εξαμερών συνομιλιών για την επίλυση του προβλήματος.

Διαφήμιση