Αρχική Καινοτομία Ξεκίνησαν τα ρομπότ να εγχειρίζουν και στα… μάτια

Ξεκίνησαν τα ρομπότ να εγχειρίζουν και στα… μάτια

0
Διαφήμιση

Το πρώτο χειρουργείο με ρομπότ σε ανθρώπινο μάτι είναι γεγονός. Οι γιατροί οφθαλμολογίας χρησιμοποίησαν τηλεχειριζόμενο ρομπότ για να σηκώσουν μια μεμβράνη πάχους ενός εκατοστού του χιλιοστού από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα ενός 70χρονου ιερέα.

Η δοκιμή του R2D2 (Robotic Retinal Dissection Device) χρηματοδοτείται από τον πανεπιστήμιο και το NIHR Oxford Biomedical Research Centre με υποστήριξη από το Oxford University Hospitals NHS Foundation Trust, που διαχειρίζεται το νοσοκομείο. Επίσης, υποστήριξη παρείχε και η ολλανδική φιλανθρωπική οργάνωση Zizoz.

To ρομπότ χρειάζεται να λειτουργεί στο εσωτερικό του ματιού μέσα από μια μεμονωμένη τρύπα διαμέτρου κάτω του ενός νανομέτρου, και πρέπει να μπαινοβγαίνει στο μάτι μέσα από αυτήν στα διάφορα στάδια της διαδικασίας, ακόμα και αν το μάτι περιστρέφεται.

Η συσκευή είναι σχεδιασμένη για να εξαλείφει το τρέμουλο στο χέρι του χειρουργού – πχ από τον σφυγμό του- έτσι ώστε να μπορούν να γίνονται με ασφάλεια πολύ λεπτεπίλεπτες κινήσεις μέσα στο μάτι.

Το ρομπότ λειτουργεί ως μηχανικό χέρι, με επτά ανεξάρτητα, ελεγχόμενα από υπολογιστές μοτέρ, που επιτρέπουν κινήσεις ακριβείας της τάξης του ενός χιλιοστού του χιλιοστού. Στην περίπτωση του Μπίβερ, απομακρύνθηκε μια μεμβράνη που μεγάλωνε στην επιφάνεια του αμφιβληστροειδούς του, η οποία έπρεπε να κοπεί σε κομμάτια για να αφαιρεθεί.

Κανονικά, οι χειρουργοί μπορούν να το κάνουν αυτό επιβραδύνοντας τον σφυγμό τους και κάνοντας κινήσεις μεταξύ των χτύπων της καρδιάς, αλλά το ρομπότ το έκανε πολύ πιο εύκολο, ενώ παρέχει επίσης τη δυνατότητα για κινήσεις υψηλής ακριβείας που αυτή τη στιγμή είναι πέρα από τις δυνατότητες του ανθρώπινου χεριού.

Ο χειρουργός χρησιμοποιεί ένα joystick και μια οθόνη αφής για τον έλεγχο του ρομπότ, ενώ παράλληλα παρατηρεί τις κινήσεις στο μικροσκόπιο.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του πανεπιστημίου, ενώ ρομπότ έχουν αναπτυχθεί για «μεγάλες» εγχειρήσεις (πχ στην κοιλιά) μέχρι τώρα δεν υπήρχε διαθέσιμη συσκευή που να επιτυγχάνει την ακρίβεια η οποία απαιτείται για εγχειρήσεις στο μάτι. Η συγκεκριμένη συσκευή αναπτύχθηκε από την ολλανδική Preceyes BV.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ, theguardian

Διαφήμιση