Αρχική Ειδήσεις Καταρρίπτεται μια από τις βασικότερες αρχές της γλωσσολογίας

Καταρρίπτεται μια από τις βασικότερες αρχές της γλωσσολογίας

0
Διαφήμιση

Ξεχάσατε μια λέξη; Γνωρίζοντας άλλη γλώσσα μπορεί να βοηθήσει. Σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, η οποία ανέλυσε σχεδόν τα δύο τρίτα των υπαρχουσών γλωσσών, διαπιστώθηκε ότι τα λόγια για διαφορετικά αντικείμενα και ιδέες συχνά περιέχουν τις ίδιες ήχους σε χιλιάδες γλώσσες σε όλο τον κόσμο!

Η μελέτη σε περίπου 4.000 γλώσσες αμφισβήτησε ένα από τα πιο βασικές έννοιες στη γλωσσολογία: ότι η συσχέτιση ανάμεσα στους ήχους μιας λέξης και στο νόημά της είναι κατά βάση αυθαίρετη.

Η ομάδα πίσω από την έρευνα, μια ομάδα φυσικών, γλωσσολόγων και επιστήμονες της πληροφορικής στην Αργεντινή, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ελβετία, ανέλυσαν μέχρι 100 λέξεις από σχεδόν τα δύο τρίτα, του κόσμου γλώσσες. Τι βρήκαν τους εξέπληξε: υπήρχε σαφής στατιστική σχέση μεταξύ ορισμένων εννοιών ή αντικειμένων και των ήχων που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να τα περιγράψει.

Έτσι, για παράδειγμα, όταν οι άνθρωποι λένε «στρογγυλό» ή «ερυθρό», σε οποιαδήποτε γλώσσα, οι αντίστοιχες λέξεις είναι πολύ πιθανό ότι θα περιέχουν τον ήχο «ρ», ενώ όταν λένε, «φύλλο», είναι πιθανό ότι στην αντίστοιχη λέξη θα περιέχεται ο ήχος «λ» ή «π». Και πάει λέγοντας…

Αυτά τα ηχητικά συμβολικά μοτίβα εμφανίζονται ξανά και ξανά σε όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από τη γεωγραφική διασπορά των ανθρώπων και ανεξάρτητα από τη γλώσσα της γενεαλογίας”, λέει ο Morton H. Christiansen, καθηγητής ψυχολογίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Νευροεπιστημών Γνωστικής του Πανεπιστημίου Cornell. “Εκεί δεν φαίνεται να είναι κάτι σχετικά με την κατάσταση του ανθρώπου που οδηγεί σε αυτά τα πρότυπα.”

Η ηχητική ομοιότητα αφορά κυρίως τα κοινά καθημερινά αντικείμενα και τις κοινές έννοιες, από τα μέρη του σώματος και τις οικογενειακές σχέσεις μέχρι τα φαινόμενα της φύσης. Για λόγους που δεν είναι ξεκάθαροι στους επιστήμονες, φαίνεται πως οι άνθρωποι είχαν και έχουν την τάση να χρησιμοποιούν παρεμφερείς ήχους για να περιγράψουν αυτά τα πράγματα.

Η πιο σαφής ηχητική ομοιότητα αφορά τις λέξεις που περιγράφουν τα μέρη του σώματος. Από την άλλη, για άγνωστους λόγους, σε ορισμένες λέξεις, όπως το «εγώ» και το «εσύ», είναι σχεδόν απαγορευμένοι ορισμένοι ήχοι, όπως «π», «ρ», «τ», «σ» κ.α.

Τα ίδια ηχητικά πρότυπα εμφανίζονται ξανά και ξανά σε όλο τον κόσμο, άσχετα από τη γεωγραφική διασπορά των ανθρώπων και την καταγωγή της γλώσσας τους. Φαίνεται πως κάτι τους οδηγεί σε αυτή την επιλογή. Δεν γνωρίζουμε τι είναι, αλλά ξέρουμε ότι υπάρχει”, δήλωσε ο Κρίστιανσεν.

Το ερώτημα τώρα είναι γιατί οι ήχοι είναι τόσο συχνά παρόμοιοι. “Ίσως αυτά τα σήματα να βοηθήσει να ωθήσει τα παιδιά στην απόκτηση γλώσσα,οι προτείνει Christiansen. “[Είναι] πιθανό να έχει κάτι να κάνει με το ανθρώπινο μυαλό ή τον εγκέφαλο, τους τρόπους μας αλληλεπίδρασης, ή τα σήματα που χρησιμοποιούμε όταν μαθαίνουμε ή τη γλώσσα της διαδικασίας. Αυτό είναι ένα βασικό ζήτημα για μελλοντική έρευνα.”

 

Διαφήμιση