Αρχική Ειδήσεις Καταπραϋντικός για τους μυϊκούς πόνους ο καφές

Καταπραϋντικός για τους μυϊκούς πόνους ο καφές

0
Διαφήμιση

Ο καφές πριν από την έντονη σωματική άσκηση είναι δυνατόν να μειώνει τους μυϊκούς πόνους που την ακολουθούν. Αρκετοί άνθρωποι ξέρουν από τις δικές τους προσωπικές εμπειρίες ότι εάν πιουν καφέ πριν από μια προπόνηση ή άλλη σωματική άσκηση τότε θα έχουν λιγότερους μυϊκούς πόνους κατά τη διάρκεια των προσπαθειών τους.

Οι διαπιστώσεις αυτές κίνησαν το ενδιαφέρον των επιστημόνων από το πανεπιστήμιο της Γεωργίας. Η μελέτη έγινε σε πολύ μικρό αριθμό εθελοντών, μόλις εννέα άτομα και συγκεκριμένα εννέα γυναίκες που δεν κατανάλωναν τακτικά καφεΐνη και επίσης δεν ασκούνταν τακτικά.

Οι επιστήμονες εξέτασαν κατά πόσο παίζει σημαντικό ρόλο η κατανάλωση καφεΐνης στη μείωση των μυϊκών πόνων. Έδωσαν λοιπόν καφεΐνη στις μισές εθελόντριες και εικονικό φάρμακο (placebo) στις άλλες μισές μία ώρα πριν την άσκηση. Στη συνέχεια τις έβαλαν να ακολουθήσουν σειρά ασκήσεων για τους τετρακέφαλους μύες.

Παρατήρησαν ότι οι εθελόντριες που κατανάλωσαν καφεΐνη αντίστοιχη με δύο φλιτζάνια καφέ είχαν κατά 48% μείωση των πόνων από την άσκηση, ενώ όσες έλαβαν το εικονικό φάρμακο είχαν μείωση μόνο 26%.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η καφεΐνη αυξάνει την αντοχή του οργανισμού και μειώνει την αίσθηση του πόνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και προηγούμενη μελέτη που είχε διεξαχθεί στο πρόσφατο παρελθόν, στο ίδιο πανεπιστήμιο είχε παρόμοια αποτελέσματα. Η δράση της καφεΐνης είχε μειώσει τον πόνο στους μηρούς των εθελοντών, έπειτα από ποδηλασία μέτριας έντασης.

Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, ο πιθανός λόγος είναι ότι η καφεΐνη κάνει αποκλεισμό των υποδοχέων της αδενοσίνης, μιας χημικής ουσίας η οποία απελευθερώνεται στο σώμα μετά από φλεγμονή και συμβάλλει στα φαινόμενα του πόνου. Η καταστολή της δράσης της, έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του πόνου στους μύες.

 

Πηγές: http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/6254731.stm

http://www.reuters.com/article/us-caffeine-pain-idUSHAR76988020070117

Διαφήμιση