Αρχική Καταστροφές Η κλιματική αλλαγή μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σήμερα στην εξαφάνιση πολιτισμών

Η κλιματική αλλαγή μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σήμερα στην εξαφάνιση πολιτισμών

0
Διαφήμιση

Τον κώδωνα του κινδύνου για την αναγκαιότητα να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να προχωρήσει η καθολική εφαρμογή της “Συμφωνίας των Παρισίων” και να προσδιοριστούν τα προγράμματα δράσεων μέχρι το 2020, έκρουσαν, μεταξύ άλλων, οι συμμετέχοντες στην μερίδα “ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ” για την 22η διάσκεψη των συμβαλλόμενων μερών της σύμβασης-πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP22), η οποία θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο στο Μαρακές.

Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του ECOCITY, Μιχάλης Πετράκης αναφερόμενος στη σοβαρότητα του θέματος επεσήμανε ότι «δεν μιλάμε για αλλαγή, αλλά για καταστροφή του κλίματος. Μία μετωπική σύγκρουση του ανθρώπου με θέματα που έχουν να κάνουν με την ισορροπία του περιβάλλοντος», προσθέτοντας: «Έχουμε την τεχνολογία να παρατηρήσουμε το φαινόμενο, αλλά όχι να επέμβουμε».

Ο κ. Πετράκης προειδοποίησε για ενδεχόμενες προσφυγικές κρίσεις εξαιτίας των κλιματικών μεταβολών, θίγοντας, επίσης, το θέμα της εξάντλησης των φυσικών πόρων του πλανήτη, η οποία, όπως είπε, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να οδηγήσει πολιτισμούς σε κατάρρευση.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, μίλησε για “ιστορική ευθύνη από τη στιγμή που η Ελλάδα είναι μεσογειακή χώρα”, καθώς η περιοχή αναμένεται να πληγεί από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Γνωστοποίησε δε ότι σε μία εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση για την κύρωση της συμφωνίας των Παρισίων στη Βουλή, προκειμένου να αποτελέσει νόμο του κράτους, ενώ σύντομα θα ξανασυναντηθούν, οι υπουργοί Περιβάλλοντος της ΕΕ, για να προετοιμαστούν κατάλληλα για τη διάσκεψη στο Μαρακές. Στο επίκεντρο αναμένεται να τεθούν, μεταξύ άλλων, συζητήσεις σχετικά με τις μεταφορές, την αναμόρφωση της εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών και αλλαγές χρήσεων γης.

Ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος του ΔΣ του ECOCITY, Δημοσθένης Ασημακόπουλος, ανέφερε ότι απαιτείται σύνταξη προγραμμάτων και υποπρογραμμάτων υποστήριξης των επιμέρους πρωτοκόλλων.

Ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, Κριστόφ Σαντεπί, υπογράμμισε ότι “στο Παρίσι δεν τελείωσε τίποτα. Ήταν μία πολύ σημαντική στιγμή, αλλά έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας”. Να σημειωθεί ότι σε σχέση με την ΕΕ, η Συμφωνία, δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ, παρά μόνο εάν επικυρωθεί από όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης.

Ο επικεφαλής του τομέα σύμπραξης δημοσίου-ιδιωτών στην επιτροπή οργάνωσης της COP22, Σαϊντ Μούλιν, τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της δημοσιονομικής βοήθειας, καθώς οι αναπτυγμένες χώρες έχουν, ήδη, δεσμευτεί για 100 δισ. δολάρια μέχρι το 2020, την ενίσχυση των δυνατοτήτων για χώρες του Νότου, αλλά και τη μεταφορά τεχνολογίας.

Τέλος, την ανάγκη σύστασης ενός παρατηρητηρίου των έργων και των δράσεων προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, επισήμανε ο καθηγητής Ιωάννης Ζιώμας, κοσμήτορας της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ.

Να σημειωθεί ότι η ημερίδα διοργανώθηκε από την Πρεσβεία του Μαρόκου στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος, το ECOCITY και τη Γαλλική πρεσβεία στη χώρα μας

Διαφήμιση