Αρχική Ειδήσεις Ανακαλύφθηκαν 44 νέα άγνωστα γονίδια που συνδέονται με την υπέρταση

Ανακαλύφθηκαν 44 νέα άγνωστα γονίδια που συνδέονται με την υπέρταση

0
Διαφήμιση

Διεθνείς ερευνητικές ομάδες περιγράφουν τον εντοπισμό συνολικά 44 νέων άγνωστων γονιδίων που σχετίζεται με την υπέρταση ή την υψηλή αρτηριακή πίεση. Οι μελέτες, από ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης (MGH), καταδεικνύουν πιθανές νέες στρατηγικές θεραπείας για την πάθηση που επηρεάζει περίπου το ένα τρίτο των ενηλίκων μόνο στις ΗΠΑ.

Ήταν ήδη γνωστό ότι η υπέρταση -βασική αιτία καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού και χρόνιας νεφροπάθειας παγκοσμίως- έχει κληρονομική διάσταση περίπου κατά το ήμισυ. Μέχρι σήμερα είχαν ανακαλυφθεί περίπου 60 γονίδια που εξηγούσαν μόνο το 2% του γενετικού κινδύνου για υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οι τρεις νέες μελέτες- που πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή και ελλήνων επιστημόνων- σε εκατοντάδες χιλιάδες άτομα η κάθε μία, που παρουσιάσθηκαν στο περιοδικό γενετικής “Nature Genetics”, με επικεφαλής επιστήμονες των πανεπιστημίων Κέμπριτζ και Χάρβαρντ, ανακάλυψαν δεκάδες νέα γονίδια.

Έτσι, αυξάνουν πλέον σε πάνω από 100 τους γνωστούς γενετικούς παράγοντες κινδύνου και αναμένεται να συμβάλουν στην αναζήτηση νέων θεραπευτικών στρατηγικών.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση ή υπέρταση είναι μια σημαντική αιτία των καρδιακών παθήσεων και των εγκεφαλικών επεισοδίων σε όλο τον κόσμο, αλλά τα βαθύτερα αίτια της είναι ελάχιστα κατανοητά,” λέει ο Christopher Newton-Cheh, MD, MPH, του MGH Κέντρο για την ανθρώπινη γενετική έρευνα και Καρδιαγγειακό Ερευνητικό Κέντρο.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι στο μέλλον θα καταφέρουν να φέρουν στο φως και αρκετά ακόμη γονίδια, πιθανώς εκατοντάδες, που εμπλέκονται στην υπέρταση, μια βασική αιτία πρόωρου θανάτου διεθνώς.

Περίπου ο ένας στους τρεις ενηλίκους έχει πίεση υψηλότερη από το κανονικό και, από αυτούς, μόνο οι μισοί την θέτουν υπό έλεγχο με φάρμακα.

Διαφήμιση