Αρχική Ειδήσεις ΣΟΚ: Μπορεί οι χιμπατζήδες να πιστεύουν στο Θεό;

ΣΟΚ: Μπορεί οι χιμπατζήδες να πιστεύουν στο Θεό;

0

Μια περίεργη τελετουργική συμπεριφορά κατέγραψαν ερευνητές σε χιμπατζήδες, καθώς οι τελευταίοι επιδίδονταν σε μια περίεργη μορφή τελετουργίας που θα μπορούσε ενδεχομένως να αποδειχθεί πως σχετίζεται με την πίστη τους σε κάτι ανώτερο, δηλαδή να πλησιάζει σε αυτό που αποκαλούμε θρησκευτική πίστη.

Συγκεκριμένα, χιμπατζήδες στη Δυτική Αφρική παρατηρήθηκε πως χτυπούν και πετούν πέτρες σε δέντρα και στη συνέχεια της βάζουν μέσα στις κουφάλες των δέντρων σχηματίζοντας μεγάλες σωρούς.

Αυτές οι πέτρες όμως δεν φαίνεται εξυπηρετούν κάποιον συγκεκριμένο σκοπό και εκτιμάται πως αυτή η συμπεριφορά των χιμπατζήδων μπορεί να αποτελεί μια πρώιμη μορφή τελετουργικής συμπεριφοράς.

Όπως αναφέρει ο Ιndependent, η ανακάλυψη αυτή ίσως να βοηθήσει του επιστήμονες να μάθουν περισσότερα για τις απαρχές των ανθρώπινων θρησκειών και τελετουργιών αλλά και να προσφέρει πολύτιμα στοιχεία για το πως εξελίχθηκαν αυτές οι δραστηριότητες μέσα στο χρόνο.

Οι ερευνητές παρατήρησαν αυτές τις συμπεριφορές, καταγράφοντας τις δραστηριότητες των χιμπατζήδων με κάμερες που είχαν τοποθετήσει στο φυσικό περιβάλλον των ζώων.

Τους είδαν να φτιάχνουν σωρούς από πέτρες, παρόμοιες με αυτές που έχουν εντοπίσει και στο παρελθόν πολλοί επιστήμονες και έχουν αποδοθεί σε ανθρώπους.

Τόσο οι χιμπατζήδες όσο και άλλα πιθηκοειδή είναι γνωστό πως χρησιμοποιούν πέτρες αλλά και άλλα υλικά ως εργαλεία. Αυτή η χρήση όμως που φαίνεται τώρα να επιφυλάσσουν για τις πέτρες δεν εξυπηρετεί κάποιον λειτουργικό σκοπό.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους «…είναι η πρώτη καταγραφή τέτοιας επαναλαμβανόμενης συμπεριφοράς από χιμπατζήδες, οι οποίοι δεν χρησιμοποιούν τις πέτρες ως εργαλείο για να εξασφαλίσουν την τροφή τους».

Η ερευνήτρια Λόρα Κέχοε περιγράφοντας όσα καταγράφηκαν στο βίντεο ανέφερε: «Κάτι τέτοιο δεν το είχαμε δει ποτέ στο παρελθόν και με ανατρίχιασε. Το να σημαδεύονται μονοπάτια και περιοχές με στοιχεία όπως οι στοίβες με πέτρες αποτελεί σημαντικό βήμα στην ανθρώπινη ιστορία».

Η Κέχοε πρόσθεσε πως τώρα η επιστημονική κοινότητα καλείται να διαπιστώσει κατά πόσο η κατασκευή βωμών σχετίζεται με την παράδοση των ιερών δέντρων.

Καταλήγοντας, η ερευνήτρια τόνισε: «Αν το σκεφτείτε καλά, το γεγονός ότι οι χιμπατζήδες είναι ζώα, δεν υπάρχει λόγος να αποκλείσουμε την πιθανότητα τα δέντρα αυτά να έχουν μία ξεχωριστή σημασία για αυτούς».

Σημειώνεται πως οι πρόγονοί μας δημιουργούσαν επίσης τέτοιου είδους κατασκευές και είχαν διάφορους συμβολισμούς ενώ κυρίως σχετίζονταν με ταφικά έθιμα και ιερούς βωμούς.

Οι δε ιθαγενείς της Δυτικής Αφρικής, συνήθιζαν επίσης να συλλέγουν πέτρες και να τις τοποθετούν μέσα σε «ιερά» δέντρα, με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που το κάνουν και οι χιμπατζήδες, όπως παρατηρεί ένας εκ των ερευνητών.

 

 

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here