Αρχική Καταστροφές Σε 7 μήνες η ανθρωπότητα χρησιμοποίησε φυσικούς πόρους ενός έτους

Σε 7 μήνες η ανθρωπότητα χρησιμοποίησε φυσικούς πόρους ενός έτους

0
Διαφήμιση

Χρειάστηκαν επτά μήνες και λίγες ημέρες για να χρησιμοποιήσει η ανθρωπότητα τους φυσικούς πόρους όπως το νερό, τα τρόφιμα και τον καθαρό αέρα, ενός έτους. Πρόκειται για τον γρηγορότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Το σημείο της «υπέρβασης» έφτασε επισήμως στις 8 Αυγούστου, σύμφωνα με την περιβαλλοντική ομάδα Global Footprint Network, πέντε ημέρες νωρίτερα από ό,τι πέρυσι.

«Συνεχίζουμε να αυξάνουμε το οικολογικό μας χρέος», δήλωσε ο Πασκάλ Κανφίν της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF, αντιδρώντας στην ετήσια ενημέρωση.

«Από τη Δευτέρα 8 Αυγούστου θα ζούμε επί πιστώσει, διότι σε οκτώ μήνες καταναλώσαμε το φυσικό κεφάλαιο που ο πλανήτης μας μπορεί να ανανεώσει σε ένα χρόνο», πρόσθεσε.

Το ορόσημο που σημειώνεται κάθε χρόνο είναι γνωστό ως «Ημέρα Υπέρβασης της Γης». Το 1993, η ημέρα αυτή έπεσε στις 21 Οκτωβρίου, το 2003 στις 22 Σεπτεμβρίου και πέρυσι στις 13 Αυγούστου.

Το 1961, σύμφωνα με το Global Footprint Network, η ανθρωπότητα χρησιμοποίησε μόνο περίπου τα τρία τέταρτα της ετήσιας κατανομής πόρων της Γης. Από τη δεκαετία του 1970, η οικονομική και πληθυσμιακή ανάπτυξη οδήγησε σε ετήσια υπέρβαση.

«Αυτό συμβαίνει επειδή εκπέμπουμε περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα από ότι οι ωκεανοί και τα δάση μας μπορούν να απορροφήσουν, και καταναλώνουμε ψάρια και χλωρίδα πιο γρήγορα από ό,τι μπορούν να αναπαραχθούν και αναγεννηθούν», αναφέρει η δήλωση της οργάνωσης.

Για να υπολογιστεί η ημερομηνία για την Ημέρα Υπέρβασης της Γης, συλλέγονται στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών για χιλιάδες οικονομικούς τομείς, όπως η αλιεία, η δασοκομία, οι μεταφορές και η παραγωγή ενέργειας.

Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος παράγοντας υπέρβασης των οικολογικών ορίων. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να αυξηθεί από 7,3 σε 11,2 δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του αιώνα, αυξάνοντας την πίεση στον πλανήτη μας και τους πεπερασμένους πόρους του.

Διαφήμιση