Αρχική Ειδήσεις Περιβαλλοντικό φόρο υιοθετεί η Κίνα

Περιβαλλοντικό φόρο υιοθετεί η Κίνα

0

Η κινεζική κυβέρνηση κατέθεσε, για πρώτη ανάγνωση, στο ανώτατο νομοθετικό σώμα της χώρας σχέδιο νόμου για επιβολή περιβαλλοντικού φόρου, φέρνοντας ένα βήμα πιο κοντά τη φορολόγηση διάφορων ρύπων που προκαλούνται από τις οικονομικές δραστηριότητες.

Οι φόροι που προτείνονται με το νομοσχέδιο κυμαίνονται από 350 γιουάν (περίπου 52 δολάρια ΗΠΑ) έως 11.200 γιουάν ανά μήνα για διάφορους βιομηχανικούς θορύβους, ανάλογα με το υπερβολικό επίπεδο των νετσιμπέλ που προκαλούνται. Προβλέπονται, επίσης, φόροι ύψους 1,2 γιουάν για μία καθορισμένη ποσότητα αέριων ρύπων και 1,4 γιουάν για ορισμένη ποσότητα θαλάσσιων ρύπων καθώς και από 5 έως 1.000 γιουάν ανά τόνο διαφόρων ειδών στερεών αποβλήτων.

Για παράδειγμα, όσοι μολύνουν θα επιβαρύνονται με 1,2 γιουάν ανά εκπομπή ρύπου 0,95 χιλιόγραμμου διοξειδίου του θείου και 1,4 γιουάν για κάθε 100 γραμμάρια πετρελαίου που θα ρίχνουν στο νερό. Το διοξείδιο του άνθρακα δεν περιλήφθηκε στη λίστα με τους φόρους, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Λου Τζιγουέι, αναλύοντας το νομοσχέδιο.

Οι φόροι μπορεί να μειωθούν στο μισό, εάν οι εκπομπές των φορολογούμενων είναι χαμηλότερες από το μισό των τυπικών εθνικών εκπομπών. Οι περιφερειακές κυβερνήσεις θα μπορούν «κατάλληλα» να αυξάνουν τη φορολογία, λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές συνθήκες οικονομίας και μόλυνσης, σύμφωνα με το νομοσχέδιο.

Αντί της φορολογίας, η Κίνα σήμερα εισπράττει ένα «τέλος απαλλαγής για τους ρύπους», με συντελεστές που είναι σχεδόν ίσοι ή χαμηλότεροι από τους βασικούς φορολογικούς συντελεστές του νομοσχεδίου. Το «τέλος απαλλαγής για τους ρύπους» καθιερώθηκε στην Κίνα το 1979, ενώ πέρυσι η χώρα εισέπραξε 17,3 δισ. γιουάν από 280.000 επιχειρήσεις.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να κλείσει τα «παράθυρα» του σημερινού συστήματος, όπως την ανεπαρκή εφαρμογή και τη διοικητική παρέμβαση, βοηθώντας τη συνεχιζόμενη αναδιάρθρωση της κινεζικής οικονομίας, σύμφωνα με την Επιτροπή Χρηματοπιστωτικών και Οικονομικών Υποθέσεων του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου (της κινεζικής Βουλής).

Για τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης, από τη φορολογία θα εξαιρούνται οι ρύποι που εκπέμπονται από τον αγροτικό τομέα (εκτός εκείνων από μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες), ενώ θα εξαιρούνται και οι ρύποι από κινητές πηγές, όπως τα οχήματα, τα πλοία και τα αεροσκάφη, καθώς οι φόροι έχουν ενσωματωθεί στις τιμές τους.

Το νομοσχέδιο κάνει σαφές ότι η φορολογία δεν θα ακυρώνει τις ποινικές κυρώσεις για σοβαρά εγκλήματα μόλυνσης του περιβάλλοντος, ενώ δεν έχουν καθορισθεί ξεχωριστές κυρώσεις για φοροδιαφυγή ή απάτη.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here