Αρχική Καταστροφές Καίγεται πάλι η Χίος!

Καίγεται πάλι η Χίος!

0
Διαφήμιση

Στις φλόγες για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα βρίσκεται η Χίος από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής με το πύρινο μέτωπο να κατακαίει δασικές και αγροτικές εκτάσεις στην περιοχή της Σιδηρούντας.

Η αρχική εστία εντοπίστηκε κοντά στο χωριό της Κατάβασης όμως λόγω των θυελλωδών ανέμων, σύντομα επεκτάθηκε προς δύο μέτωπα. Ένα προς το Μάναγρο και ένα προς τη Σιδηρούντα, με το δεύτερο μάλιστα να λαμβάνει ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Στις 03:30 τα ξημερώματα οι πρώτες φλόγες έκαναν την εμφάνισή τους στο χωριό, λίγο αργότερα στις αυλές των σπιτιών της Σιδηρούντας ενώ μετά τις 04:30 ο γραφικός οικισμός παραδόθηκε στις φλόγες με αποτέλεσμα η Αστυνομία να διατάξει την άμεση εκκένωση του.

Προς στιγμή επικράτησε πανικός, αφού δεκάδες αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν στην πλατεία του χωριού, την ώρα που ανήμποροι ηλικιωμένοι προσπαθούν να βρουν σωτηρία στα αυτοκίνητα του Δήμου και της Περιφέρειας.

Έτσι στο παρά 1 αποτράπηκαν τα χειρότερα, όχι όμως και οι τραυματισμοί αφού μία γυναίκα οδηγήθηκε στο Νοσοκομείο εξαιτίας χτυπήματος στο πόδι καθώς και ακόμα μία λόγω σοβαρών εγκαυμάτων σε όλο της το σώμα.

Ανύπαρκτο νερό, θυελλώδεις άνεμοι

Παρότι οι κάτοικοι έμειναν στις αυλές τους για να δώσουν μάχη με της φλόγες, τελικά η κίνηση αυτή αποδείχθηκε δώρο- άδωρο. Οι θυελλώδεις άνεμοι σε συνδυασμό με την έλλειψη νερού στο χωριό είχαν σαν αποτέλεσμα η πίεση στις βρύσες να μην αρκεί ούτε για πότισμα. «Μας δίνουν δύο ώρες νερό μόνο κάθε πρωί. Με τι να αντιμετωπίσουμε τις φλόγες», έλεγαν και ξανάλεγαν οι απογοητευμένοι κάτοικοι που έβλεπαν τις φλόγες να μπαίνουν στις αυλές των σπιτιών τους.

Οι καταστροφές

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, εξωτερικές ζημιές έχουν υποστεί αρκετά σπίτια, σοβαρότερες μία οικία και μία αγρικοικία ενώ καταστράφηκε ολοσχερώς ένα όχημα.

Με το πρώτο φως της ημέρας και συγκεκριμένα στις 06:30 δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα τύπου Kamov επιχειρούν από αέρος στο κύριο μέτωπο της πυρκαγιάς από Σιδηρούντα προς Μετόχι. 

Η φωτιά προχωρά σε άκαυτες εκτάσεις
Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων, επίγειων και εναέριων με το πύρινο μέτωπο που από το βράδυ της Πέμπτης κατακαίει τις περιοχές γύρω από τη Σιδηρούντα.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Χίου Στ. Κάρμαντζη ο διεύθυνση του ανέμου είναι βορειοανατολική, ωθώντας έτσι την πυρκαγιά σε νέες άκαυτες εκτάσεις.

Μεγάλος αντίπαλος των πυροσβεστών, όπως εξήγησε, είναι οι συνεχείς αναζωπυρώσεις τόσο περιμετρικά της Σιδηρούντας, όσο και στην παραλία Μετόχι. Ταυτόχρονα τα εναέρια μέσα επιχειρούν στην περιοχή Αψιλές ώστε η πυρκαγιά να μην εξαπλωθεί προς αυτήν την περιοχή καθότι είναι πευκόφυτη

Από www.politischios.gr

Διαφήμιση