Αρχική Προγράμματα Ε.Κ.Ε. Δωρεά Βιοτράπεζας, αξίας 64 εκ € στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών (ΓΝΑ) «Λαΐκό»

Δωρεά Βιοτράπεζας, αξίας 64 εκ € στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών (ΓΝΑ) «Λαΐκό»

0
Διαφήμιση

Μία από τις μεγαλύτερες Βιοτράπεζες στην Ευρώπη – αυτή του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Ρετροϊών (ΕΚΑΡ) – με πάνω από 370.000 αποθηκευμένα ανθρώπινα δείγματα δωρίζονται στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών (ΓΝΑ) «Λαϊκό». Η δωρεά αφορά τόσο το σύνολο των δειγμάτων όσο και το σύνολο του απαραίτητου εξοπλισμού (ψυγεία κλπ) και του ειδικευμένου πληροφοριακού συστήματος της Βιοτράπεζας.

Αν και η επιστημονική αξία της Βιοτράπεζας, είναι ανυπολόγιστη, αφού αποτελεί έργο 28 ετών, η «εμπορική» της αξία ξεπερνά τα 64 εκατομμύρια € σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από εξειδικευμένη εταιρεία.

Το ανωτέρω ποσό αφορά κυρίως την αξία των δειγμάτων, αφού η αξία του εξοπλισμού προσδιορίστηκε περί τα 181.000 € ενώ η συντήρηση της Βιοτράπεζας επί 28 έτη έχει κοστίσει περίπου 1.040.000 €.

Η δωρεά γίνεται από το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο «Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Έρευνας AIDS & Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων» και τον ιδρυτή της Βιοτράπεζας, κ. Άγγελο Χατζάκη, καθηγητή Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το Σωματείο αποφάσισε τη δωρεά κατά την Γενική Συνέλευση του στις 28 Ιουλίου 2016 και αφορά τον πάσης φύσεως εργαστηριακό και λοιπό εξοπλισμό, για τη λειτουργία της Βιοτράπεζας και φυσικά το πληροφοριακό σύστημα που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη Βιοτράπεζα.

Ακολούθησε η πρόταση δωρεάς των δειγμάτων της Βιοτράπεζας τα οποία στην πλειοψηφία τους (74%) προέρχονται από ερευνητικά προγράμματα του κ. Άγγελου Χατζάκη.

Η δημιουργία Βιοτράπεζας στηρίχθηκε από την αρχή (1989) από τον αείμνηστο Ακαδημαϊκό Δημήτρη Τριχόπουλο, ο οποίος ήταν Διευθυντής του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Ρετροϊών.

Όπως δήλωσε ο κ. Άγγελος Χατζάκης: «Η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Έρευνας του AIDS είναι έτοιμη για συνεργασία με τη διοίκηση του Λαϊκού Νοσοκομείου επί όλων των θεμάτων που άπτονται τόσο της επιστημονικής, όσο και της διοικητικής και νομικής διαδικασίας για την επιτυχή ολοκλήρωσης της δωρεάς.

Πρόκειται για ένα έργο ζωής και μια μοναδική και ανεκτίμητη «δεξαμενή βιοπληροφοριών» – από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη – από την οποία μπορούν οι ερευνητές να παράγουν σημαντικό επιστημονικό και όχι μόνο έργο».

Λίγα λόγια για τις Βιοτράπεζες

Μία Βιοτράπεζα αποτελεί ένα κέντρο συλλογής, καταγραφής, αποθήκευσης, εξεργασίας και διανομής βιολογικών δειγμάτων, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορους σκοπούς.

Οι βασικοί τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται οι Βιοτράπεζες παγκοσμίως είναι οι ακόλουθοι: ακαδημαϊκή έρευνα, βιομηχανική έρευνα, θεραπευτικοί σκοποί, διδακτικοί σκοποί, εμπορική εκμετάλλευση.

Μέσω της Βιοτράπεζας παρέχεται η δυνατότητα σε νοσοκομεία, φαρμακευτικές – διαγνωστικές – βιοτεχνολογικές εταιρείες καθώς και σε ερευνητικούς τομείς του δημοσίου τομέα να έχουν πρόσβαση σε μια τεραστία ποικιλία δειγμάτων, το περιεχόμενο των οποίων καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την αξία της εκάστοτε Βιοτράπεζας.

Σημειώνεται ότι για την εγκατάσταση της συγκεκριμένης Βιοτράπεζας του ΕΚΑΡ, ο συνολικός χώρος που απαιτείται είναι 70-100 τ.μ. με επαρκή κλιματισμό.

Από τα περίπου 370.000 δείγματα, τα 181.000 είναι ξηρά δείγματα, τα 9.000 περίπου φυλάσσονται σε υγρό άζωτο ενώ τα υπόλοιπα 190.000 περίπου δείγματα (ορός, πλάσμα, σίελο, ΕΝΥ κλπ) διατηρούνται σε ψυγεία στους -70o C.

Διαφήμιση