Αρχική Ειδήσεις O καφές προλαμβάνει Αλτχάιμερ, Πάρκινσον και Καρκίνο!

O καφές προλαμβάνει Αλτχάιμερ, Πάρκινσον και Καρκίνο!

0
Διαφήμιση

Ο ελληνικός καφές αποτελεί αγαπημένο ρόφημα και μία καθημερινή συνήθεια που μας συντροφεύει σε διάφορες στιγμές της ημέρας, όχι μόνο λόγω του πλούσιου αρώματος και της χαρακτηριστικής γεύσης του, αλλά και για τις ευεργετικές ιδιότητες του στην υγεία.

Στην Ελλάδα των 11 εκατομμυρίων κατοίκων η κατά κεφαλήν ετήσια κατανάλωση καφέ αγγίζει τα 5,8 κιλά σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Καφέ στην τελευταία αξιολόγηση που έγινε μέσα στο 2016. Ο ελληνικός καφές είναι ο πιο δημοφιλής καφές, καθώς σχεδόν 1 στους 2 καφέδες στη χώρα μας είναι ελληνικός.

Γνωρίζατε όμως ότι μια σειρά μελετών έχουν δείξει ότι ο καφές μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη διαφόρων ασθενειών; 1 φλιτζάνι από τον αγαπημένο σας ελληνικό καφέ δεν είναι μόνο μια στιγμή απόλαυσης αλλά και μια καλή αφορμή για να προσέξετε τον εαυτό σας!

1. Νόσος Αλτχάιμερ

Μελέτες έχουν δείξει ότι εκείνοι που καταναλώνουν συστηματικά καφέ έχουν 65% μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ, μιας από τις συχνότερες αιτίες γεροντικής άνοιας.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι ενώ ο ελληνικός καφές είναι ίσως περισσότερο συνυφασμένος στο μυαλό μας ως πηγή καφεΐνης, ωστόσο περιέχει υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών (πολυφαινολών) επιδρώντας στον εγκέφαλο και εμποδίζοντας την εξέλιξη της «φθοράς» της γνωσιακής λειτουργίας, ενώ επίσης μειώνει το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή.

2. Νόσος Πάρκινσον

Στενά συνδεδεμένη με τη νόσο Αλτσχάιμερ ως η δεύτερη πιο κοινή νευροεκφυλιστική νόσος, η νόσος του Πάρκινσον προκαλείται από τον «θάνατο» ορισμένων νευρώνων στον εγκέφαλο. Ως αποτέλεσμα αυτού εμφανίζονται διάφορα συμπτώματα όπως μυϊκή αδυναμία/δυσκαμψία, τρέμουλο και απώλεια συντονισμού και ισορροπίας.

Ευτυχώς, ο καφές έχει φανεί να συμβάλλει στην πρόληψη της νόσου του Πάρκινσον. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η καφεΐνη βοηθά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου σε ποσοστό που μπορεί να φθάσει ακόμα και το 60%.

3. Καρκίνος

Ο καρκίνος του ήπατος και του παχέος εντέρου είναι οι 2 πιο κοινοί τύποι καρκίνου από την ηλικία των 50 ετών και άνω. Στην περίπτωση του καρκίνου του ήπατος, οι μελέτες δείχνουν ότι ο καφές μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισής του έως και 40%, ενώ έχει φανεί ότι ο καφές συμβάλλει επίσης και στην πρόληψη εμφάνισης κίρρωσης του ήπατος.

Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι 4 ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης κίρρωσης έως και 80%. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι εκείνοι που πίνουν 4-5 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, έχουν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

4. Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2

Ο διαβήτης τύπου 2 υπολογίζεται ότι καλύπτει το 90-95% όλων των περιπτώσεων διαγνωσμένου διαβήτη σε ενήλικες. Μια μετα-ανάλυση εξέτασε περισσότερα από 450.000 άτομα και διαπίστωσαν ότι κάθε φλιτζάνι καφέ συνδέεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε ποσοστό 7%.

5. Κατάθλιψη

Οι άνθρωποι ηλικίας μεταξύ 45-60 έχουν περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων «παλεύει» με τη σοβαρής μορφής κατάθλιψη. Οι γυναίκες πιο συχνά διαγιγνώσκονται με κατάθλιψη, αν και μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η εμφάνιση άλλου είδους συμπτωμάτων μπορεί να είναι και ο λόγος που οι περισσότεροι άνδρες δεν έχουν διαγνωστεί ενώ πάσχουν από κατάθλιψη.

Μελέτες έχουν δείξει πως η κατανάλωση 2-4 φλιτζανιών καφέ ημερησίως σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο κατάθλιψης κυρίως σε γυναίκες. Ο κύριος «πρωταγωνιστής» του καφέ που φαίνεται να έχει άμεση σύνδεση με τη σχέση αυτή πιθανολογείται πως είναι η καφεΐνη.

Μάλιστα, μια μελέτη που εξέτασε ένα δείγμα 208.424 ανθρώπων, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 4-5 φλιτζανιών καφέ οδήγησε στη μείωση των περιστατικών αυτοκτονίας κατά 53%.

 

Πηγή: boro

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here