Αρχική Καταστροφές Greenpeace: Επικίνδυνη η σιωπή των ελλήνων βουλευτών

Greenpeace: Επικίνδυνη η σιωπή των ελλήνων βουλευτών

0

Μόλις 33 βουλευτές και 5 ευρωβουλευτές έχουν απαντήσει στην επιστολή της Greenpeace σε σχέση με τη θέση τους για τις διατλαντικές συμφωνίες TTIP και CETA.

Από αυτούς, οι 24 δηλώνουν ξεκάθαρα ότι τάσσονται ενάντια στις δύο συμφωνίες, ενώ οι υπόλοιποι 9 εκφράζουν κάποιες επιφυλάξεις ως προς το περιεχόμενο και τον τρόπο διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων, χωρίς όμως να τις απορρίπτουν.

Επιπλέον, από τους 19 βουλευτές που συμμετέχουν στην ειδική επιτροπή της Βουλής για το περιεχόμενο και τις διαδικασίες σύναψης των διατλαντικών εμπορικών συμφωνιών, μόλις 4 έχουν ανταποκριθεί στην επιστολή της Greenpeace δηλώνοντας την αντίθεσή τους στις συμφωνίες.

Επιστολή για τη θέση της Ελλάδας απέναντι στις TTIP και CETA έχει απευθύνει η Greenpeace και στον Πρωθυπουργό, κ. Τσίπρα, χωρίς όμως να λάβει απάντηση ως προς την επίσημη θέση της χώρας απέναντι στις συμφωνίες.

Ο αρμόδιος Υπουργός κ. Σταθάκης έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις της χώρας μας ως προς το περιεχόμενο των συμφωνιών, δεν έχει όμως δηλώσει ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα θα εναντιωθεί σε αυτές.

Από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχουν απαντήσει 14 βουλευτές, με τους 8 να τάσσονται ενάντια στις συμφωνίες και τους 6 να εκφράζουν επιφυλάξεις. Από τη Νέα Δημοκρατία απάντησαν δύο μόνο βουλευτές, εκφράζοντας επιφυλάξεις, αλλά όχι αντίθεση στις συμφωνίες.

Το ΚΚΕ απάντησε με κεντρική επιστολή που καλύπτει το σύνολο των βουλευτών και ευρωβουλευτών του, δηλώνοντας ξεκάθαρα τη θέση του κόμματος ενάντια στις δύο συμφωνίες.

Ένας βουλευτής απάντησε από την Ένωση Κεντρώων, δηλώνοντας την αντίθεσή του στις συμφωνίες. Από τους 4 ανεξάρτητους βουλευτές απάντησε ένας εκφράζοντας επιφυλάξεις. Καμία απάντηση δεν έλαβε η Greenpeace από το συγκυβερνών κόμμα των ΑΝΕΛ, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι.

«Μετά τις τελευταίες δραματικές πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη το μέλλον των TTIP και CETA είναι εξαιρετικά επισφαλές. Την ώρα που η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερη δημοκρατία από ποτέ, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες βουλευτές έχουν ηθικό χρέος να ταχθούν ενάντια σε δύο συμφωνίες που προάγουν τα συμφέροντα των πολυεθνικών.

Με δεδομένο ότι η κοινωνία των πολιτών έχει δηλώσει ξεκάθαρα την αντίθεσή της σε αυτές τις συμφωνίες, η σιωπή τους μέχρι σήμερα σε αυτό το θέμα είναι επικίνδυνη και απογοητευτική», δήλωσε η Ναταλία Τσιγαρίδου, υπεύθυνη της εκστρατείας ενάντια στην TTIP στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Οι Έλληνες βουλευτές, ειδικά όσοι συμμετέχουν στην ειδική επιτροπή της Βουλής για το περιεχόμενο και τις διαδικασίες σύναψης των διατλαντικών εμπορικών συμφωνιών, οφείλουν έμπρακτα και άμεσα να υπερασπιστούν τα ευρωπαϊκά κεκτημένα στους τομείς του περιβάλλοντος, της υγείας, των δικαιωμάτων και της προστασίας των καταναλωτών, απορρίπτοντας τις TTIP και CETA.

Η επιτροπή επιπλέον θα πρέπει να καλέσει εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, ανάμεσά τους κοινωνικούς, επιστημονικούς και οικονομικούς φορείς, να καταθέσουν τη γνώμη και την εμπειρία τους, ώστε να οπλιστεί με όλα τα απαραίτητα επιχειρήματα για την απόρριψη των δύο συμφωνιών.

Η Greenpeace καλεί τους Έλληνες βουλευτές και ευρωβουλευτές:

  • Για την TTIP να απαιτήσουν τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων, απόλυτη διαφάνεια και δημοσιοποίηση όλων των σχετικών εγγράφων, καθώς και την έναρξη ενός δημόσιου και ανοιχτού διαλόγου για τη βελτίωση του εμπορίου.
  • Για τη CETA να απαιτήσουν τον χαρακτηρισμό της ως μικτή συμφωνία ώστε να συμμετέχουν στην ψήφισή της και τα εθνικά κοινοβούλια και όχι μόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here