Αρχική Ειδήσεις Δύο νέες εκδόσεις αλλάζουν το τοπίο στην τουριστική πληροφόρηση για τα Χανιά

Δύο νέες εκδόσεις αλλάζουν το τοπίο στην τουριστική πληροφόρηση για τα Χανιά

0
agiosspyridon
Διαφήμιση

Νέοι χάρτες – τουριστικοί οδηγοί Χανίων και Κισσάμου που κυκλοφορούν αυτές τις μέρες δωρεάν σε δεκάδες τουριστικές επιχειρήσεις και άλλα κέντρα διακίνησης τουριστών, “σπάνε” το βαρετό κύκλο της… συνηθισμένης εμπορευματοποιημένης πληροφόρησης, τουλάχιστον στον τομέα του εντύπου!

Οι εκδόσεις αυτές της Διαφημιστικής Visual Art του Χάρη Χαλακατεβάκη, είναι αποτέλεσμα δημοσιογραφικής και χαρτογραφικής έρευνας που έγινε από το δημοσιογράφο Γιώργο Γυπάκη για τις περιοχές του Καλλικρατικού Δήμου Χανίων και των παλιών καποδιστριακών δήμων που αποτελούσαν την επαρχία Κισσάμου, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και μεμονωμένους επαγγελματίες του τουρισμού και ιστορικούς ερευνητές και συγκεντρώνει για πρώτη φορά σε χαρτογραφική έκδοση:

Εκτός από τα γεωφυσικά στοιχεία και το πλήρες οδικό δίκτυο, όλα τα σημεία ενδιαφέροντος, εκτός από τα γνωστά και όχι μόνο για τις καθιερωμένες τουριστικές ζώνες , αλλά και για την αναξιοποίητη τουριστικά, ενδοχώρα, όπως:

-Βυζαντινά και νεότερα εκκλησάκια, μοναστήρια και τούρκικα μετόχια

-Σημεία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, βιότοποι, δάση και σημεία με πανοραμική θέα

-Παραδοσιακούς οικισμούς και περιοχές αρχαιολογικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος

-Μουσεία και ιδιωτικές συλλογές που δεν καταγράφονται στους συνήθεις τουριστικούς χάρτες

-Δραστηριότητες που αναπτύσσονται (σημεία καταδύσεων, πτήσης με αλεξίπτωτο πλαγιάς, αναρριχητικές πίστες, ακόμα και σημεία για birdwatchers κ.α.)

-Ποδηλατικές, περιπατητικές, και ορειβατικές διαδρομές,

-Γνωστά και λιγότερο γνωστα φαράγγια και σπήλαια και πολλά άλλα στοιχεία

Άγνωστες ομορφιές των Χανίων στο μονοπάτι για το σπηλαιώδη ναό Αγίου Σπυρίδωνα πάνω από τα Σεϊτάν Λιμάνια, Ακρωτήρι

Ακόμα προτείνει πολιτιστικές, φυσιολατρικές και τοπικές διαδρομές που συνδέουν τα παραπάνω στοιχεία, είτε με θεματικό, είτε με γεωγραφικό κριτήριο αλλά πάντα με βασικό γνώμονα την εύκολη προσβασιμότητα και τον περιορισμένο χρόνο μιας μονοήμερης περιήγησης.

Πρόκειται ουσιαστικά για έναν χάρτες-τουριστικούς οδηγούς, που στοχεύουν όχι μόνο στο μαζικό αλλά και στον εναλλακτικό, στο βιωματικό τουρισμό και σε κάθε περίπτωση στον επισκέπτη που θέλει να ψάξει, να γνωρίσει πραγματικά τον τόπο, να ψωνίσει τοπικά προϊόντα και να αποκτήσει εμπειρίες.

Ακόμα και στο κομμάτι των διαφημιστικών καταχωρήσεων, προσπαθήσανε να αποκτήσουν ένα ποιοτικό πελατολόγιο, με επιχειρήσεις που τιμούν τις εκδόσεις τους. Στόχος είναι εξάλλου, ήταν να δοθεί η δυνατότητα να προβληθεί αυτό που θεωρούν ως το σημαντικότερο κομμάτι του κρητικού τουρισμού, τα ντόπια προϊόντα.

Η Κρήτη που παρουσιάζεται δεν χωράει στα ασφυκτικά πλαίσια της θερινής τουριστικής περιόδου αλλά προβάλλει το “προϊόν” Κρήτη όπως το ζούνε οι ντόπιοι, όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Είναι ακόμα μια “μελέτη” της πολιτιστικής και φυσικής μας κληρονομιάς που αναδεικνύει σημεία προς ήπια αξιοποίηση, για όσους μπορούν να το δουν, σε περιοχές όπου μπορεί να αναπτυχθεί ο τουρισμός – δίνοντας αφορμή για αναβάθμισή τους.

P4305100

Άγνωστες ομορφιές της Κισσάμου. Το παράξενο τοπίο των Κομόλιθων στην Ποταμίδα, καθοδόν για Ελαφονήσσι, Κίσσαμος

 

 

 

Διαφήμιση