Αρχική Ανακύκλωση Βαλκανική Συνάντηση Εθνικών Συστημάτων Ανακύκλωσης Συσκευασιών στη Θεσσαλονίκη

Βαλκανική Συνάντηση Εθνικών Συστημάτων Ανακύκλωσης Συσκευασιών στη Θεσσαλονίκη

0

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διήμερη συνάντηση των εθνικών συστημάτων ανακύκλωσης συσκευασιών των χωρών των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης, που συνδιοργάνωσαν η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Στόχος ήταν η διαμόρφωση μιας κοινής πολιτικής στα θέματα ανακύκλωσης, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και η ανάπτυξη σύγχρονων μεθόδων και δράσεων για την αύξηση της ανακύκλωσης συσκευασιών στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οδηγίας περί Διευρυμένης Ευθύνης Παραγωγού (Extended Producer Responsibility).

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) και παρουσιάστηκε η ευρωπαϊκή και ελληνική πρακτική στην ανακύκλωση συσκευασιών, ενώ αναλύθηκαν σημαντικά κλαδικά θέματα, όπως η ευρωπαϊκή προοπτική σε σχέση με τους στόχους του κοινοτικού νομοθετικού πακέτου για την Κυκλική Οικονομία (Circular Economy Package), οι προκλήσεις για την ανακύκλωση συσκευασιών στην Ελλάδα, καθώς και η συνεργασία των Συστημάτων Διευρυμένης Ευθύνης Παραγωγού με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ειδικότερα, παρουσιάστηκαν τα συστήματα ανακύκλωσης που εκτός της Ελλάδας, εφαρμόζονται σε Βοσνία, Βουλγαρία, Κύπρο, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Σερβία, Τουρκία, ενώ παρουσιάστηκε το επιτυχημένο Βελγικό μοντέλο ανακύκλωσης συσκευασιών. Όλα τα συστήματα είναι μέλη της πανευρωπαϊκής ένωσης EXPRA (Extended Producer Responsibility Alliance) και λειτουργούν με κοινά χαρακτηριστικά ως μη κερδοσκοπικά συλλογικά συστήματα ανακύκλωσης που εξυπηρετούν σκοπούς δημοσίου συμφέροντος.

Εστιάζοντας περαιτέρω στις Ευρωπαϊκές προοπτικές, αναλύθηκε το πακέτο της κυκλικής οικονομίας με συγκεκριμένες βελτιωτικές προτάσεις καθώς και οι ενέργειες για επίτευξη υψηλών στόχων ανακύκλωσης και ανάκτησης.

Οι εκπρόσωποι των περισσότερων χωρών παρουσίασαν τις πρακτικές και τις εμπειρίες από την εφαρμογή των συστημάτων ανακύκλωσης, ενώ και ο ΕΟΑΝ ανέλυσε τις νέες προκλήσεις για την ανακύκλωση στην Ελλάδα. Ανάμεσα στα εθνικά θέματα τέθηκαν οι προτεραιότητες αλλά και οι στόχοι σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

Παράλληλα εκπρόσωποι των ΟΤΑ είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν διεξοδικά τις προκλήσεις, τις ευκαιρίες, τα κύρια προβλήματα και τις πιθανές λύσεις που προκύπτουν από τη συνεργασία με την ΕΕΑΑ για την υλοποίηση των δράσεων ανακύκλωσης συσκευασιών.

Με αφορμή την επιτυχημένη διοργάνωση, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΕΑΑ, κ. Γ. Ραζής δήλωσε σχετικά: «Πρόκειται μια σημαντική πρωτοβουλία διαλόγου, καθώς δίνεται η ευκαιρία σε όλους τους φορείς να ανταλλάξουν απόψεις γύρω από τις πρακτικές που εφαρμόζονται σε χώρες σαν την Ελλάδα και να προχωρήσουν ένα βήμα μπροστά στην κατεύθυνση της αναβάθμισης της ανακύκλωσης συσκευασιών προς όφελος της κοινωνίας και του περιβάλλοντος»

 

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here