Αρχική Ειδήσεις Παπαγάλοι, κοράκια και ωδικά πτηνά είναι πιο έξυπνα από τα θηλαστικά

Παπαγάλοι, κοράκια και ωδικά πτηνά είναι πιο έξυπνα από τα θηλαστικά

0

Περισσότερα εγκεφαλικά κύτταρα από ό,τι τα –υποτίθεται- πιο έξυπνα θηλαστικά όπως οι πίθηκοι «κρύβουν» στον μικρό τους εγκέφαλο τα ωδικά πτηνά, οι παπαγάλοι και τα κοράκια.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια νέα αμερικανο-τσεχική επιστημονική έρευνα, η οποία έρχεται να ανατρέψει την όχι και τόσο καλή εικόνα που οι άνθρωποι έχουν για το “μυαλό” των πουλιών. Και αυτό παρόλο που έχουν βρεθεί πουλιά, τα οποία κάνουν εντυπωσιακά πράγματα, όπως μετρούν, φτιάχνουν εργαλεία, λύνουν προβλήματα, προγραμματίζουν για το μέλλον και αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι υπάρχει τελικά στον εγκέφαλο των πουλιών η νευρωνική βάση για τέτοιες …εξυπνάδες.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ του Τενεσί και του Πανεπιστημίου του Καρόλου στην Πράγα, με επικεφαλής τη Σουζάνα Χερκουλάνο-Χούζελ και τον Πάβελ Νέμετς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), μελέτησαν ανατομικά τους εγκεφάλους 28 ειδών πουλιών.

Είναι η πρώτη φορά που επιχειρήθηκε να μετρηθεί συστηματικά και να συγκριθεί ο αριθμός των νευρώνων στα πουλιά. Η βασική διαπίστωση είναι ότι ορισμένα είδη όπως τα ωδικά πτηνά, οι κορακίδες και οι παπαγάλοι έχουν απρόσμενα μικροσκοπικούς αλλά πολλούς νευρώνες μέσα στους μικρούς εγκεφάλους τους, καθώς και τρομερά πυκνές συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων.

Πουλιά με εγκέφαλο βάρους μόλις δέκα γραμμαρίων έχουν τουλάχιστον δύο δισεκατομμύρια νευρώνες. Ένας παπαγάλος μπορεί να ξεπερνά τους 3,1 δισεκατομμύρια νευρώνες, ενώ ένα κοράκι τα 2,1 δισεκατομμύρια. Οι αριθμοί αυτοί είναι περίπου διπλάσιοι από τους νευρώνες που έχει ο εγκέφαλος ενός πιθήκου με την ίδια μάζα και τετραπλάσιοι από τους νευρώνες στους εγκεφάλους των τρωκτικών με παρόμοιο βάρος.

Όπως όμως αποκαλύπτεται, ό,τι τους λείπει σε μέγεθος εγκεφάλου, το υπεραναπληρώνουν σε αριθμό νευρώνων.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here