Αρχική Ειδήσεις Πάνω από 1,5 δισ. τα έσοδα από τη ρύθμιση των αυθαιρέτων

Πάνω από 1,5 δισ. τα έσοδα από τη ρύθμιση των αυθαιρέτων

0

Ξεπερνούν τα 1,6 δισ. τα έσοδα του δημοσίου από την εφαρμογή των δύο νόμων για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΤΕΕ.

Ειδικότερα, στα 507 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα έσοδα μέσω του παραβόλου υπαγωγής στη ρύθμιση και στο 1,1 δισ. μέσω της καταβολής των δόσεων των προστίμων διατήρησης. Σημειώνεται ότι εκκρεμεί η είσπραξη 557,1 εκατομμυρίων ευρώ, από πολίτες οι οποίοι έχουν υπαχθεί στο νόμο, αλλά δεν έχουν εξοφλήσει προς το παρόν τα πρόστιμα.

Ειδικότερα, οι δηλώσεις με βάση τον ν.4178/13 ανέρχονται σε 473.058, ενώ 387.064 είναι οι δηλώσεις με βάση το ν. 4014/11, σε σύνολο 860.122 αυθαιρεσιών. Σημειώνεται ότι 170.597 δηλώσεις βρίσκονται προς το παρόν στο αρχικό στάδιο της διαδικασίας, πριν από την καταβολή του παραβόλου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό, ο ρυθμός κατάθεσης δηλώσεων αυθαιρέτων αυξομειώνεται ανάλογα με τις κατά καιρούς δηλώσεις για αλλαγές στο νόμο των αυθαιρέτων. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε χθεσινές του δηλώσεις, «όταν διαρρέει ότι θα αυστηροποιηθεί το πλαίσιο, οι δηλώσεις αυξάνουν, ενώ όταν αναφέρεται ότι θα μειωθούν τα πρόστιμα, οι δηλώσεις μειώνονται». Τέλος, ο κ. Στασινός αναφέρθηκε στη σημασία της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου, της ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών και της διασύνδεσής τους με το ηλεκτρονικό σύστημα αυθαιρέτων, τονίζοντας ότι «κανένα δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ανεξάρτητα από το άλλο».

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here