Αρχική Υγεία - Διατροφή Ανεβάζει την πίεση η ατμοσφαιρική ρύπανση

Ανεβάζει την πίεση η ατμοσφαιρική ρύπανση

0

Με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης συνδέεται η έκθεση στη ρύπανση της ατμόσφαιρας από την καύση ορυκτών καυσίμων, τις εξατμίσεις οχημάτων, τη σκόνη κ.α, σύμφωνα με μια νέα κινεζική επιστημονική μελέτη.

Οι Κινέζοι επιστήμονες συστήνουν σε όσους έχουν υπέρταση, να περιορίζουν την έξοδό τους από το σπίτι, όταν η ρύπανση βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Τάου Λίου του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας της Γκουαντόνγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό “Hypertension” (Υπέρταση), αξιολόγησαν τα έως τώρα ευρήματα από τις προηγούμενες έρευνες σε όλο τον κόσμο. Από τις περίπου 5.700 μελέτες σχετικά με τη ρύπανση του αέρα, οι 17 -που αφορούσαν συνολικά πάνω από 300.000 άτομα- εστίαζαν στις επιπτώσεις της στην πίεση του αίματος.

Η μελέτη (μετα-ανάλυση) δείχνει ότι ο αυξημένος κίνδυνος αφορά τόσο τη βραχύχρονη, όσο και την μακρόχρονη έκθεση στους ρυπαντές της ατμόσφαιρας. Ο εμπλεκόμενος βιολογικός μηχανισμός αφορά πιθανώς τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες που προκαλεί η ρύπανση στις αρτηρίες.

Η υπέρταση φαίνεται κατ’ εξοχήν να επηρεάζεται βραχυπρόθεσμα από το διοξείδιο του θείου (προέρχεται κυρίως από τις καύσεις) και τα μικροσωματίδια (ΡΜ2,5) που είναι μικρότερα από τους κόκκους σκόνης. Μακροπρόθεσμα η υπέρταση επιδεινώνεται από το διοξείδιο του αζώτου (προέρχεται κυρίως από τις εξατμίσεις και τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής) και τα κάπως μεγαλύτερα σωματίδια (ΡΜ10).

Για το όζον και το μονοξείδιο του άνθρακα, οι ερευνητές είπαν ότι κατ’ αρχήν δεν προκύπτει κάποια συσχέτιση με την υπέρταση, αλλά το ζήτημα χρειάζεται περαιτέρω μελέτη.

Ως υπέρταση ορίσθηκε συστολική πίεση πάνω από 140 mm Hg και διαστολική πάνω από 90 mm Hg. Η υψηλή πίεση αποτελεί σημαντικό παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου για έμφραγμα, εγκεφαλικό κ.α.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here