Αρχική Καταστροφές 3500 τόνοι αποτσίγαρα τον χρόνο απειλούν το ελληνικό περιβάλλον

3500 τόνοι αποτσίγαρα τον χρόνο απειλούν το ελληνικό περιβάλλον

0
Διαφήμιση

Υπολογίζεται ότι από τα περίπου 6 τρισεκατομμύρια τσιγάρα που καταναλώνονται παγκοσμίως, τα 4,5 τρισεκατομμύρια πετάγονται κάπου στο περιβάλλον. Χαρακτηριστικό είναι πως περίπου 19 έως 38% των συνολικών απορριμμάτων που συλλέγονται παγκοσμίως κατά τη διάρκεια του καθαρισμού των ακτών κάθε χρόνο, είναι αποτσίγαρα.

«Τα αποτσίγαρα είναι τοξικό απόβλητο, όχι απλό σκουπίδι» τόνισε ο πρόεδρος Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ευάγγελος Φιλόπουλος, σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», με την υπεύθυνη της εκστρατείας «Υπόσχεσή μας: Καθαρές Θάλασσες» της MEDASSET, Κωνσταντίνα Κωστούλα.

«Αυτό το είδος του μικρού (ελάχιστου) απορρίμματος είναι κυριολεκτικά ένα τεράστιο πρόβλημα τοξικής ρύπανσης του περιβάλλοντος. Χημικές ουσίες στα τσιγάρα, όπως το αρσενικό, η νικοτίνη, ο μόλυβδος και η φαινόλη αιθυλική, διαρρέουν στα νερά και στη θάλασσα και είναι εξαιρετικά τοξικά για τους υδρόβιους οργανισμούς και τα ψάρια» υπογράμμισε ο κ. Φιλόπουλος.


«Κάθε φορά που αφήνουμε τα αποτσίγαρά μας στην παραλία, ή τα πετάμε στη θάλασσα ή σε δρόμους και φρεάτια μέσα στην πόλη, πρέπει να γνωρίζουμε ότι «ταΐζουμε» πλαστικά σκουπίδια με πάνω από 4000 τοξικές ουσίες, τα ψάρια και τα θαλασσινά που βάζουμε στο τραπέζι μας» ανέφερε η κ. Κωστούλα.

Σύμφωνα με στοιχεία του 2014, στη χώρα μας κάθε χρόνο διατίθενται 3.500.000.000 γρ. ή 3.500.000 κιλά φίλτρα κάτι που αντιστοιχεί σε 3.500 τόνους αποτσίγαρα κάθε χρόνο, μεγάλο ποσοστό των οποίων πετάγεται αδιάκριτα σε δημόσιους χώρους, όπως δρόμους, παραλίες, πλατείες, αλσύλλια, δάση κ.λ.π.

«Ένα φίλτρο τσιγάρου, αποτελείται από 12.000 πλαστικές ίνες. Όταν το πετάμε στη θάλασσα, είναι σα να πετάμε 12.000 μικρά διαφορετικά πλαστικά σκουπίδια (μικροπλαστικά). Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά και την παραλία» συμπλήρωσε.

Στο «πακέτο» των προτεινόμενων λύσεων παρουσιάστηκε η δημιουργία ενός συστήματος εγγύησης – επιστροφής χρημάτων για χρησιμοποιημένες γόπες, η συμμετοχή των καπνοβιομηχανιών στα έξοδα για καθαρισμό των ακτών, και αναγραφή προειδοποιήσεων στα πακέτα σχετικά με τις επιδράσεις των απορριμμάτων του τσιγάρου, αλλά και η πλήρης απαγόρευση του καπνίσματος στις παραλίες.

Διαφήμιση