Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Τέσσερα αντιπλημμυρικά έργα ύψους 112,1 εκατ ευρώ στην Αττική

Τέσσερα αντιπλημμυρικά έργα ύψους 112,1 εκατ ευρώ στην Αττική

0

Τέσσερα έργα, συνολικού ύψους 112,1 εκατομμυρίων ευρώ, με τα οποία ολοκληρώνεται η αντιπλημμυρική θωράκιση της Δυτικής Αττικής, στις πολύπαθες από τις πλημμύρες περιοχές των δήμων Ιλίου, Αγίων Αναργύρων και Καματερού, ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης.

Πρόκειται για βασικές και συμπληρωματικές υποδομές στο έργο της Εσχατιάς, με τη συνδυασμένη κατασκευή των οποίων, μετά από πολλές δεκαετίες, ανοίγει νέα περίοδος ασφάλειας και προστασίας των κατοίκων της δυτικής Αττικής από τις πλημμύρες.

Συγκεκριμένα:

Επιλύθηκαν τους τελευταίους μήνες από το ΥΠΟΜΕΔΙ σωρευμένα προβλήματα, επιταχύνθηκαν οι εκτελούμενες εργασίες και ολοκληρώθηκε η κατασκευή του κλειστού δίδυμου αγωγού της Εσχατιάς, αυξάνοντας την παροχετευτικότητα του αγωγού από 40 σε 320 κυβικά μέτρα νερού ανά δευτερόλεπτο. Δηλαδή οκταπλασιάζεται η αντιπλημμυρική προστασία της δυτικής Αττικής στις συγκεκριμένες περιοχές.

Με νέα αναγκαία έργα, παραρεμάτιων δικτύων Εσχατιάς και διευθέτησης παρά την οδό Φλέβας, που προωθούνται άμεσα από το ΥΠΟΜΕΔΙ θωρακίζονται από τις πλημμύρες οι παραρεμάτιες περιοχές, ακόμη και σε ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως πχ από τις πλημμύρες του περασμένου Φεβρουαρίου, που ήταν οι πλέον εκτεταμένες των τελευταίων 90 ετών.

Με προγραμματική συνεργασία που υλοποιούν το υπουργείο ΥΠΟΜΕΔΙ και η Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου αντιπλημμυρικού σχεδιασμού, προωθείται το έργο αποκατάστασης και άρσης επικινδυνότητας πρανών στον Κηφισό ποταμό. Αναλυτικά η ταυτότητα και η εξέλιξη των τεσσάρων αντιπλημμυρικών έργων έχει ως εξής:

1.ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΡΓΟΥ ΕΣΧΑΤΙΑΣ

Ολοκληρώθηκε το αντικείμενο του έργου που είναι η «διευθέτηση του ρέματος της Εσχατιάς τμήμα 1ο (από πλατεία Ιλίου έως συμβολή αγωγού Ευπυρίδων) στο Δήμο Ιλίου και στο Δήμο Καματερού», κατασκευάζοντας έναν κλειστό δίδυμο αγωγό μήκους 3,3 χλμ, ο οποίος αποτελεί τμήμα του ρέματος Εσχατιάς, το οποίο συλλέγει και παροχετεύει τις λεκάνες απορροής των Δήμων Αχαρνών, Ζεφυρίου, Καματερού, Ιλίου και Αγ. Αναργύρων με τελικό αποδέκτη τον Κηφισό.

Το έργο που η κατασκευή του ξεκίνησε το 2012 είναι προυπολογισμου 83.763. 000 ευρω με ΦΠΑ.

2. ΠΑΡΑΡΕΜΑΤΙΑ ΔΙΚΤΥΑ ΕΣΧΑΤΙΑΣ

Δρομολογούνται άμεσα επείγοντα έργα. Αποσκοπούν στην επίτευξη της κατά το εφικτό και σε άμεσο χρόνο αντιπλημμυρικής θωράκισης της παραρεμάτιας ζώνης με την κατασκευή υπόγειου δικτύου αποχέτευσης όμβριων.

Το δίκτυο θα αποτελείται από αγωγούς όμβριων σε κατάλληλες θέσεις και με πολλά στόμια υδροσυλλογής, ώστε στον βαθμό που είναι εφικτό, το μεγαλύτερο μέρος της παροχής των όμβριων, ακόμα και σε περιπτώσεις καταιγίδων να οδηγείται στον αγωγό της Εσχατιάς και να μην κατακλύζει τις παραρεμάτιες περιοχές και την ζώνη επιφανειακής διαμόρφωσης.

3. «ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ ΡΕΜΑΤΟΣ ΕΣΧΑΤΙΑΣ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΟΔΟ ΦΛΕΒΑΣ»

ΚΕ ΑΤΗ 1002: Αντικείμενο του έργου είναι η αποπεράτωση των υπολειπόμενων απαιτούμενων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιοχή του ρέματος Εσχατιάς . Στο έργο περιλαμβάνονται συγκεκριμένα:

-H ολοκλήρωση της διευθέτησης του ρέματος Εσχατιάς παρά την οδό Φλέβας μεταξύ των οδών Τροιζηνίας και Ασκληπιού, που αφορά την κατασκευή της πλάκα οροφής σε μήκος περίπου 300 μ. του κιβωτοειδούς αγωγού διατομής 10~10,5 Χ 4,5~5,0 συνολικού μήκους 920μ.

-H κατασκευή των πλαϊνών τοιχίων του αγωγού διευθέτησης στην περιοχή της ράμπας από χ.θ. 400+30 έως χ.θ. 400+60 (ράμπα εξυπηρέτησης των εργασιών)

-H κατασκευή υποσταθμού

-H κατασκευή αντλιοστασίου, λεκάνης αυτού και σύνδεση με τον κλειστό αγωγό του ρέματος

-Η κατασκευή 12 φρεατίων υδροσυλλογής τμήματος της οδού Αγ. Νικολάου

-Η κατασκευή σιδηρών κιγκλιδωμάτων και ραμπών εξυπηρέτησης της άνωθεν διέλευσης πεζών

-Οι διαμορφώσεις υπεράνω της πλάκας οροφής ρέματος και έργα πρασίνου.

-Η Κατασκευή τοίχου στην περιοχή του αντλιοστασίου μήκους περίπου 100μ για την αντιστήριξη των πρανών παρά της οδού Φλέβας Ρουβικώνος.

Το έργο μελετήθηκε και δημοπρατήθηκε ταχύτατα. Στις 11 Μαΐου 2016, ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ Χρήστος Σπίρτζης υπέγραψε την απόφαση έγκρισης του αποτελέσματος της δημοπρασίας που διεξήχθη στις 19-04-2016. Θα ακολουθήσει ο προσυμβατικός έλεγχος και η υλοποίηση του έργου. Ο προϋπολογισμός μελέτης είναι 6.000.000 ευρώ (με Φ.Π.Α.)

4. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΑΝΩΝ ΚΗΦΙΣΟΥ

Το έργο αφορά σε επείγουσες εργασίες αποκατάστασης πρανών στον Κηφισό ποταμό (παρά την οδό Λ. Κατσώνη, από Τρείς Γέφυρες μέχρι τεχνικό εκβολής ρέματος Αχαρνών) Περιφέρειας Αττικής για άρση επικινδυνότητας. Το Υπουργείο ΥΠΟΜΕΔΙ προχωρά στην υλοποίηση του έργου με ανοικτή διαδικασία.

Με απόφαση του Υπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ . κ. Χρήστου Σπίρτζη ήδη εγκρίθηκαν οι όροι της Προγραμματικής Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου ΥΠΟΜΕΔΙ και της Περιφέρεια Αττικής, που θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή του έργου.

Ακολουθεί το αμέσως προσεχές διάστημα η υποβολή του φακέλου του έργου, με μέριμνα της Περιφέρειας Αττικής για τον προσυμβατικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο και θα ακολουθήσει η Δημοπράτηση του έργου. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 8.610.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένων 492.000 ευρώ για μετατοπίσεις δικτύων κοινής ωφέλειας.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here