Αρχική Ειδήσεις Συνεχιζόμενη αδιαφάνεια στη συμφωνία TTIP καταγγέλλει η Greenpeace

Συνεχιζόμενη αδιαφάνεια στη συμφωνία TTIP καταγγέλλει η Greenpeace

0

Η ολλανδική προεδρία αρνήθηκε το αίτημα της Greenpeace για δημόσια διεξαγωγή της συζήτησης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων σχετικά με τις συμφωνίες τόσο της Διατλαντικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ και όσο και της αντίστοιχης μεταξύ ΕΕ και Καναδά (CETA), ενώ η οργάνωση αναφέρει ότι αίνιγμα παραμένει η στάση της ελληνικής κυβέρνησης.

Εφόσον η πρόταση αυτή απορριφθεί, σύμφωνα με την οργάνωση, η απόφαση για την επικύρωση της CETA θα ληφθεί αποκλειστικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάτι που εντείνει τις ανησυχίες για το έλλειμμα δημοκρατίας που υπονομεύει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Συζήτηση θα γίνει και για την TTIP έπειτα από τη διαρροή μεγάλου μέρους των εγγράφων της διαπραγμάτευσης από το ολλανδικό γραφείο της Greenpeace στις 2 Μαΐου και την αυξανόμενη αντίδραση της κοινωνίας των πολιτών στη συμφωνία.

Ταυτόχρονα, η οργάνωση υπογραμμίζει ότι ο αρμόδιος Έλληνας υπουργός, κ. Σταθάκης, δεν έχει ακόμα εκφράσει τι στάση θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση στις συνομιλίες ζητώντας του να δώσει στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο της τοποθέτησής του στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

 Η Greenpeace ζήτησε μάλιστα τη δημόσια αναμετάδοση των συνομιλιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, δεδομένης της αυξανόμενης ανησυχίας σε σχέση με τις δύο συμφωνίες και την έλλειψη διαφάνειας που χαρακτηρίζει τις διαπραγματεύσεις. Η ολλανδική προεδρία όμως, παρά τους ισχυρισμούς της ότι υποστηρίζει τη διαφάνεια, αρνήθηκε να δώσει στους πολίτες τη δυνατότητα να ενημερωθούν σχετικά με τη στάση που θα κρατήσουν τα κράτη μέλη της Ε.Ε. απέναντι στις συμφωνίες.

«Για άλλη μία φορά, οι πολιτικοί μας εκπρόσωποι αρνούνται να επιτρέψουν στους πολίτες να ενημερωθούν γύρω από δύο συμφωνίες που θα επηρεάσουν σημαντικά τη ζωή μας και την ποιότητα της δημοκρατίας μας. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί πρέπει να εμποδίσουν την επικύρωση της CETA, η οποία εφόσον ψηφιστεί θα ανοίξει το δρόμο και για την ολοκλήρωση της TTIP. Σήμερα οι πολιτικοί μας έχουν την ευκαιρία να δείξουν αν θα υπερασπιστούν τα δικαιώματα των πολιτών ή αν θα υποστηρίξουν τα συμφέροντα των πολυεθνικών επιχειρήσεων», δήλωσε η Ναταλία Τσιγαρίδου, υπεύθυνη εκστρατείας για την TTIP στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση, η Greenpeace έχει ήδη εκφράσει την αντίθεσή της σε συμφωνίες όπως η TTIP και η CETA, οι οποίες απειλούν σοβαρά την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Η CETA προβλέπει επιπλέον τη δημιουργία ενός συστήματος προνομιακής διαιτησίας για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις που θα τους επιτρέπει να μηνύουν κυβερνήσεις. Ένα παρόμοιο δικαστικό σύστημα που θα υπερβαίνει τις εξουσίες των υπαρχόντων δικαστικών συστημάτων, συζητείται και για την TTIP.

Τέλος, όπως έγινε γνωστό, την Παρασκευή το πρωί η βέλγικη συμμαχία ενάντια στην TTIP και τη CETA βρέθηκε έξω από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δηλώνοντας την αντίθεση των 3,5 εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών που έχουν υπογράψει τη σχετική «Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών».

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here