Αρχική Ειδήσεις Ομογενείς που διαπρέπουν στις βιοϊατρικές επιστήμες επιστρέφουν Ελλάδα

Ομογενείς που διαπρέπουν στις βιοϊατρικές επιστήμες επιστρέφουν Ελλάδα

0
Διαφήμιση

Η ελληνική διασπορά περιλαμβάνει, όχι μόνον στις μέρες μας αλλά ήδη από το 19ο αιώνα (!), μεγάλο αριθμό ασχολούμενων με τις βιοϊατρικές επιστήμες, πολλοί εκ των οποίων διαπρέπουν σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα όλων των Ηπείρων.

Ο σύλλογος World Hellenic Βiomedical Association-WHBA (Παγκόσμιος Ελληνικός Βιοϊατρικός Σύλλογος) που έχουν δημιουργήσει από τις αρχές του ΄90, έρχεται να επιστρέψει ένα μέρος από αυτό το επιστημονικό και πνευματικό κεφάλαιο στην πατρίδα, διοργανώνοντας τα τελευταία χρόνια θερινά σχολεία για την εκπαίδευση σπουδαστών στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο WHBA πραγματοποίησε 15-21 Μαΐου το πέμπτο ετήσιο Θερινό Σχολείο Ιατρικής και Βιοεπιστημονικής Έρευνας και Διαχείρισης στο Νέο Οίτυλο της Μάνης στη Λακωνία, με τη συμμετοχή 40 φοιτητών ιατρικής και βιοεπιστημών, ειδικευόμενων ιατρών και μεταδιδακτορικών ερευνητών από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, την Αγγλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αυστρία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία, τον Καναδά, την Τουρκία και την Αίγυπτο.

Η συμμετοχή και η διαμονή προσφέρθηκε δωρεάν στους εν λόγω φοιτητές που επελέγησαν από 170 υποψηφίους, με γνώμονα την αριστεία στον τομέα τους.

Στους φοιτητές δίδαξαν περίπου 20 διακεκριμένοι Έλληνες καθηγητές από πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Αγγλία, Ελβετία, Γερμανία αλλά και Ελλάδα, συμμετέχοντας αφιλοκερδώς. Από πλευράς επιστημονικών αντικειμένων, το πρόγραμμα εστίασε στις καρδιαγγειακές νόσους, τον καρκίνο, τις νευροεπιστήμες και τις νέες τεχνολογίες.

Στις 22 Μαΐου και μετά το πέρας του Θερινού Σχολείου του Παγκόσμιου Ελληνικού Βιοϊατρικού Συλλόγου, πραγματοποιήθηκε ως δορυφορικό πρόγραμμά του το 13ο Συνέδριο του WHBA στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, στο Δήμο Παπάγου, που είχε ως κύριο θέμα τη Συνέργεια της Ακαδημαϊκής Κοινότητας με τη Βιομηχανία (Synergy between Academia and Industry).

Σ’ αυτό οι περισσότεροι από τους διδάσκοντες στο Θερινό Σχολείο, αλλά και άλλοι επιστήμονες, καθηγητές και στελέχη της φαρμακευτικής βιομηχανίας από την Ελλάδα και το εξωτερικό ανέλυσαν τα δεδομένα και υπέδειξαν τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα για προώθηση της κλινικής έρευνας και της ανάπτυξης φαρμάκων ως μέσων βελτίωσης της εθνικής οικονομίας.

WHBA

Ο Παγκόσμιος Ελληνικός Βιοϊατρικός Σύλλογος ιδρύθηκε το 1990 στο Λονδίνο με στόχο την επικοινωνιακή και επιχειρησιακή διασύνδεση ομογενειακών ελληνικών ιατρικών και βιοεπιστημονικών συλλόγων χωρών του εξωτερικού.

Με τη συμπλήρωση 20 ετών παρουσίας στην Ευρώπη, το 2010 συμφωνήθηκε η μεταφορά της έδρας του στις ΗΠΑ με στόχο την παγίωση της οικουμενικότητας της παρουσίας και του χαρακτήρα των δράσεών του.

Στα 26 χρόνια ιστορίας του ο WHBA έχει αναπτύξει ένα δίκτυο με περισσότερους από 3.000 Έλληνες και ελληνικής καταγωγής γιατρούς και βιοεπιστήμονες σε σχεδόν 40 χώρες των 5 ηπείρων του πλανήτη!

Μέλη του WHBA είναι ολόκληροι σύλλογοι που έχουν ιδρύσει εδώ και δεκαετίες έλληνες επιστήμονες στους κλάδους της υγείας σε άλλες χώρες, αλλά και μεμονωμένοι γιατροί και ερευνητές.

Τέλος να σημειωθεί ότι Παγκόσμιος Ελληνικός Βιοϊατρικός Σύλλογος (WHBA) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Έτσι, όλες οι δραστηριότητες του βασίζονται ως επί το πλείστον σε εθελοντική εργασία και χρηματοδότηση από τα ίδια τα μέλη του συλλόγου, ενώ οι οικονομικές του ανάγκες καλύπτονται μέσω δωρεών και χορηγιών.

Πηγή: ΕΡΤ

Διαφήμιση