Αρχική Ειδήσεις Η «Οδύσσεια» του Ομήρου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Η «Οδύσσεια» του Ομήρου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

0

Διεθνής Ημέρα Μουσείων στις 18 Μαίου και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο επιλέχθηκε από το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) ως το τιμώμενο μουσείο, λόγω της συμπλήρωσης 150 χρόνων από την έναρξη της λειτουργίας του.

Οι επετειακές εκδηλώσεις του Αρχαιολογικού Μουσείου, θα διαρκέσουν από τις 16 έως τις 22 Μαΐου.

Tην Τετάρτη 18 Μαΐου (Διεθνής Ημέρα Μουσείων), στο πλαίσιο αυτών των εορταστικών εκδηλώσεων, το Εθνικό Θέατρο διοργανώνει σε συνεργασία με το Μουσείο τη θεατρική ανάγνωση των 24 ραψωδιών της «Οδύσσειας» του Ομήρου, σε μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη και υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια του Νίκου Χατζόπουλου, στη μεγάλη αίθουσα του Βωμού, από τις 10 το πρωί έως τις 12 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Η απαγγελία του ομηρικού έπους υπό τους ήχους μουσικής, στην «καρδιά» του μουσείου, ανάμεσα σε πλήθος από αρχαιότητες, και τα 11.000 εκθέματα, επιχειρεί να «παντρέψει» με τον καλύτερο και συγκινητικότερο ίσως τρόπο τις τέχνες των μουσών, συνθέτοντας ένα μοναδικό πολιτιστικό γίγνεσθαι και συμβάλλοντας σε μια ιδιαίτερη ανάγνωση του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Την απαγγελία των ραψωδιών της Οδύσσειας του Ομήρου θα διακόψει μόνο η διεξαγωγή της κεντρικής εκδήλωσης της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18:00-20:30) του Ελληνικού Τμήματος του ICOM, που θα περιλαμβάνει ομιλίες του ομότιμου καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας Πέτρου Θέμελη.

Επίσης, της διευθύντριας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Μαρίας Λαγογιάννη και συναυλία με έργα του Astor Piazzolla από την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και σολίστ τον Χρήστο Ζερμπίνο. Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί ο υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς.

Σημειώνεται πως η συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, αποτελεί την απαρχή μιας σειράς συνεργειών της πρώτης κρατικής σκηνής και με άλλα σημαντικά μουσεία της χώρας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here