Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις «Γαλάζια Σημαία»: 3η η Ελλάδα παγκοσμίως με 430 ελληνικές ακτές και 9...

«Γαλάζια Σημαία»: 3η η Ελλάδα παγκοσμίως με 430 ελληνικές ακτές και 9 μαρίνες το 2016

0
Διαφήμιση

Την τρίτη θέση κατέκτησε η Ελλάδα στη λίστα των 50 χωρών, των οποίων οι ακτές και οι μαρίνες, έλαβαν φέτος τις περισσότερες «γαλάζιες σημαίες» παγκοσμίως, με τον νομό Χαλκιδικής να κατέχει τα πρωτεία μεταξύ των ελληνικών προορισμών.

Σε σύνολο 3462 βραβευμένων ακτών και 660 μαρίνων ανά τον κόσμο, η γαλάζια σημαία κυματίζει πλέον σε 430 ελληνικές παραλίες και εννέα μαρίνες.

Στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας βρίσκεται η Ισπανία με 588 παραλίες και 100 μαρίνες και στη δεύτερη η Τουρκία με 444 ακτές και 21 μαρίνες αντίστοιχα. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Γαλλία και η Πορτογαλία.

Οι περιοχές που έλαβαν φέτος γαλάζιες σημαίες, ανακοινώθηκαν στη Χαλκιδική, για πρώτη φορά εκτός της φυσικής έδρας του θεσμού, η οποία βρίσκεται στη Δανία.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, πρόκειται για ιστορικό γεγονός για την Ελλάδα, αφού μέχρι το 2015, η ανακοίνωση των «Γαλάζιων Σημαιών» και για τις 50 χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (FEE). γινόταν κάθε χρονιά με δελτίο τύπου από την έδρα του φορέα.

Αναλυτικότερα, οι περισσότερες παραλίες με γαλάζια σημαία στην Ελλάδα εντοπίζονται στην περιοχή του νομού Χαλκιδικής (52), ενώ ακολουθούν κατά σειρά οι νομοί Λασιθίου (41), Δωδεκανήσων (34), Κυκλάδων (30), Χανίων (29), Ηρακλείου (17), Ρεθύμνου και Ζακύνθου (από 15) και Καβάλας και Λέσβου (από 14).

Σε επίπεδο δήμων ωστόσο, την πρώτη θέση κατέχει η Ρόδος με 28 γαλάζιες σημαίες και έπονται οι δήμοι Αγίου Νικολάου (26), Ζακύνθου (15), Αριστοτέλη, Σιθωνίας και Προποντίδας (από 14), Κεφαλλονιάς (12), Χερσονήσου (11), Χανίων, Λέσβου και Κέρκυρας (από 10),. Βόλου (εννέα), Σητείας, Βόλβης, Κασσάνδρας, Ρεθύμνου και Λευκάδας (από οκτώ).

Τις βραβευμένες ακτές ανακοίνωσε η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, εθνικός χειριστής του διεθνούς προγράμματος «Γαλάζια σημαία» στην Ελλάδα.

Από φέτος Αναβαθμίζεται η εικόνα της Ελλάδας στην διεθνή κονίστρα της Παγκόσμιας Περιβαλλοντικής Προστασίας με την πραγματοποίηση της 1ης επίσημης τελετής ανακοίνωσης βράβευσης ακτών και μαρίνων των 50 χωρών του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» στην Χαλκιδική με την συμμετοχή εκπροσώπων του Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE).

Σε σχετικό χαιρετισμό του ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, κύριος Δημήτρης Τρυφωνόπουλος επισήμανε τη δυναμική του θεσμού της «Γαλάζιας Σημαίας» για την ανάδειξη της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης ενός τουριστικού προορισμού.

Όπως πρόσθεσε, η φετινή εικόνα του ελληνικού τουρισμού δείχνει ότι και το 2016 θα στεφθεί με άνοδο στις αφίξεις ξένων τουριστών συμπληρώνοντας ότι παρακαταθήκη για την ανέλιξη των τουριστικών μεγεθών της χώρας αποτελεί η εικόνα των καθαρών ακτών μας και η συνεχής βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της Ελλάδας.

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Ένωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής, οι πολιτειακές αρχές της Χαλκιδικής, καθώς και φορείς του τουριστικού χώρου.

Οι βραβεύσεις όλων των χωρών του Βορείου Ημισφαιρίου, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, βρίσκονται αναρτημένες από σήμερα στη νέα διεθνή ιστοσελίδα www.blueflag.global

Διαφήμιση