Αρχική Ειδήσεις ClimateLaunchpad: Ο μεγαλύτερος διαγωνισμός «πράσινων» ιδεών

ClimateLaunchpad: Ο μεγαλύτερος διαγωνισμός «πράσινων» ιδεών

0
Διαφήμιση

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο μεγαλύτερος διαγωνισμών ιδεών πράσινης τεχνολογίας ClimateLaunchpad που για τρίτη συνεχόμενη χρονιά υποστηρίζεται από την ChrysalisLEAP. Ο συνιδρυτής και διευθυντής της πλατφόρμας Στέλιος Προκοπίου μίλησε στο ecozen.gr και μας εξηγεί τι χρειάζεται για να λάβει κανείς μέρος στο διαγωνισμό που αποτελεί μία «χρυσή» ευκαιρία για νεοφυείς ομάδες.

Πείτε μας λίγα λόγια για το ClimateLaunchpad. Τι ακριβώς είναι αυτός ο διαγωνισμός;

Το ClimateLaunchpad αποτελεί τον μεγαλύτερο διαγωνισμό ιδεών πράσινης τεχνολογίας (cleantech) παγκοσμίως. Διεξάγεται από το Climate-KIC, την κύρια πρωτοβουλία της Ε.Ε σε θέματα καινοτομίας για την κλιματική αλλαγή και έχει ως στόχο να αναδείξει τις καλύτερες ιδέες στον τομέα αυτό. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε όλους όσους έχουν μια ιδέα η οποία μπορεί να προσφέρει καινοτόμες λύσεις για τη βιωσιμότητα και την προστασία του περιβάλλοντος και αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για τις νεοφυείς αυτές ομάδες να εκπαιδευτούν, να προετοιμαστούν, να δικτυωθούν και γενικά να εξελίξουν την ιδέα τους.

Σε ποιο στάδιο πρέπει να βρίσκεται αυτή η ιδέα για να λάβει κάποιος μέρος στον διαγωνισμό;

Δεν υπάρχουν περιορισμοί αναφορικά με αυτό. Οποιοσδήποτε έχει μια καλή ιδέα στον τομέα της πράσινης τεχνολογίας, σε όσο πρώιμο στάδιο κι αν βρίσκεται, μπορεί να λάβει μέρος στον διαγωνισμό. Δε χρειάζεται να έχει επιχειρηματικό πλάνο, ούτε καν να έχει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα. Ο σκοπός του διαγωνισμού δεν είναι μόνο να αναδείξει τις καλύτερες ιδέες αλλά και να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να τις εξελίξουν περαιτέρω, να δημιουργήσουν ή να ενδυναμώσουν το επιχειρηματικό τους πλάνο ακόμα και για να αναπτύξουν άλλες ιδέες που μπορεί να έχουν. 

Και πως μπορεί κάποιος που ενδιαφέρεται να λάβει μέρος; Ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί;

Οι αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται πολύ εύκολα και γρήγορα μέσω της σελίδας www.climatelaunchpad.org μέχρι τις 31 Μαΐου. Όλες οι ιδέες θα αξιολογούνται με βάση την επίδραση που μπορεί να έχουν σε θέματα της κλιματικής αλλαγής, τις προοπτικές διεθνούς ανάπτυξης και επέκτασης και τη δυνατότητα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Αφού γίνει η αξιολόγηση λοιπόν, θα επιλεγούν μέχρι και 10 συμμετέχοντες για να περάσουν στο επόμενο στάδιο το οποίο περιλαμβάνει ένα εντατικό διήμερο “bootcamp” το οποίο θα λάβει χώρα  μεταξύ της 1ης και 4ης Ιουλίου σε κρουαζιερόπλοιο της CelestyalCruises.

Θα ακολουθήσουν  εκπαιδευτικά σεμινάρια στις 16, 30 και 31 Ιουλίου που επικεντρώνονται στο να προετοιμάσουν τους συμμετέχοντες για τον εθνικό τελικό που θα διεξαχθεί στις 7 Σεπτεμβρίου. Οι τρεις κορυφαίοι φιναλίστ θα διαγωνιστούν στον ευρωπαϊκό τελικό που θα πρραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στο Ταλίν της Εσθονίας.

Εκεί, περισσότερες από 10 ομάδες θα επιλεγούν για να αποκτήσουν πρόσβαση στο πρόγραμμα επιτάχυνσης του Climate-KIC και επομένως ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη και χρηματοδότηση.

Αρμόδιος φορέας για διεξαγωγή του διαγωνισμού σε Ελλάδα και Κύπρο είναι για ακόμη μια φορά η ChrysalisLEAP. Πείτε μας λίγα λόγια για την πορεία και τους στόχους σας.

Η ChrysalisLEAP είναι πλατφόρμα επιτάχυνσης στον τομέα της πράσινης τεχνολογίας, που ιδρύθηκε το 2012 με έδρα την Κύπρο και σκοπό έχει να βοηθήσει και να μοιραστεί τις γνώσεις και την τεχνογνωσία της με ακόμη περισσότερους επιχειρηματίες. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, διοργανώνει τον διαγωνισμό ClimateLaunchpadτόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Climate-KIC. Τον διαγωνισμό ClimateLaunchpad 2016 στην Ελλάδα στηρίζουν οι CelestyalCruises, Οργάνωση Γη και Aephoria.net.

Μέχρι στιγμής η ChrysalisLEAP έχει εκπαιδεύσει και συνδράμει στην ανάπτυξη περισσότερων από 80 νεοφυών επιχειρήσεων, 6 εκ των οποίων έχουν εξασφαλίσει συνολικά πέραν των 500.000 ευρώ σε περαιτέρω χρηματοδότηση και πρόσβαση σε Ευρωπαϊκα προγράμματα επιτάχυνσης.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο από τους ιδρυτές της Chrysalis LEAP έχουν κερδίσει το πρώτο βραβείο σε παρόμοιο πανευρωπαϊκό διαγωνισμό το 2012 με την ιδέα ENERMAP. Ως εκ τούτου, έχοντας δει από πρώτο χέρι την αξία των διαγωνισμών του Climate-KIC, ευελπιστούμε να συμβάλουμε στην ανάπτυξη και την προώθηση της επιχειρηματικότητας προσφέροντας καθοδήγηση και εκπαίδευση μέσα από μια σειρά σεμιναρίων.

Για τον λόγο αυτό, το πρόγραμμα της Chrysalis LEAP θα συνεχιστεί και μετά το τέλος του διαγωνισμού με ακόμα δύο στάδια εκπαίδευσης που δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν και νεοφυείς επιχειρήσεις οι οποίες συμμετείχαν σε προγράμματα που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Τα δύο στάδια αυτά επικεντρώνονται στην περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρηματικών μοντέλων των συμμετεχόντων καθώς και στη σωστή προετοιμασία προτού παρουσιάσουν σε επενδυτές.

Θεωρείτε ότι υπάρχει ανταπόκριση στην Ελλάδα;

Αν κρίνουμε από τα προηγούμενα χρόνια, η ανταπόκριση της Ελλάδας είναι πραγματικά εντυπωσιακή και το επίπεδο των ομάδων και των ιδεών τους αρκετά ψηλό. Αυτό πιθανό να οφείλεται στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια το τοπικό οικοσύστημα επιχειρηματικότητας γίνεται ολοένα και πιο ισχυρό αφού πραγματοποιούνται διάφορες ενέργειες για την ανάπτυξη και την προώθησή του όπως προγράμματα επιτάχυνσης, ενημερωτικές εκδηλώσεις, networkingevents για γνωριμία και ανταλλαγή απόψεων κλπ.

Διαφήμιση