Αρχική Ειδήσεις «Το Δάσος κάτω από τον δρόμο» στο Ίδρυμα Ευγενίδου

«Το Δάσος κάτω από τον δρόμο» στο Ίδρυμα Ευγενίδου

0

Το πρόγραμμα ξενάγησης της έκθεσης «Το Δάσος κάτω από τον Δρόμο» πραγματοποιείται με διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και χειλεανάγνωση, το Σάββατο 16 Απριλίου 2016 και ώρα 17:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη και δεν χρειάζεται προηγούμενη κράτηση…

Στόχος των ξεναγήσεων είναι να φέρουν σε επαφή τους/τις επισκέπτες/τριες με τα μοναδικής αξίας ευρήματα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, τις νέες πληροφορίες που μας παρέχουν τα εκατοντάδες ευρήματα για τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούσαν στο Αιγαίο πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια.

Καθώς και τις διαδικασίες που οδήγησαν στην καταστροφή των υποτροπικών δασών από τις βίαιες ηφαιστειακές εκρήξεις που έλαβαν χώρα στο Βόρειο Αιγαίο κατά την περίοδο του κατωτέρου Μειόκαινου και οδήγησαν στη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους.

Υπενθυμίζουμε ότι η έκθεση «Το ΔΑΣΟΣ κάτω από τον ΔΡΟΜΟ» παρουσιάζει τα νέα σημαντικά ευρήματα απολιθωμάτων που ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια διάνοιξης του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου στη Λέσβο και τα οποία υπογραμμίζουν τη μεγάλη επιστημονική και περιβαλλοντική αξία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Τμήματα απολιθωμένων κορμών κωνοφόρων και αγγειόσπερμων δέντρων, όπως πεύκα, βαλανιδιές, σεκόγιες, φοίνικες, κυπαρισσίδες και ηφαιστειακοί ορίζοντες πλούσιοι σε μεγάλης ποικιλίας είδη φύλλων, όπως δάφνες, κανέλλες, καρυδιές, μαρτυρούν την ύπαρξη εκτεταμένων υποτροπικών δασών.

Επίσης δίνουν πληροφορίες για τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ενός μνημείου μοναδικής σπουδαιότητας σε παγκόσμια κλίμακα, το οποίο έχει ανακηρυχθεί «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης».

Πρόκειται για μια πρωτότυπη έκθεση που επιχειρεί, παράλληλα με την παρουσίαση των ευρημάτων, να εστιάσει και στην επιστημονική προσπάθεια για τη διάσωση των απολιθωμάτων.

Η έκθεση μεταφέρει νοερά τους/τις επισκέπτες/τριές της στους υπαίθριους χώρους του εργοταξίου κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών εργασιών και των εργασιών μεταφοράς των απολιθωμάτων, τους χώρους της έρευνας και τους υπαίθριους και εργαστηριακούς χώρους των συντηρήσεων.

Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη. Το Ίδρυμα Ευγενίδου είναι φιλικό και προσβάσιμο σε ανθρώπους με αναπηρία.

Όλα τα κείμενα της παρούσας έκθεσης έγιναν προσβάσιμα σε συνεργασία με το Κ.Ε.Α.Τ. (Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών) και παρέχονται σε Braille ή μεγαλογράμματη γραφή, διατίθεται Pen Friend (σύστημα ακουστικής περιγραφής), ενώ υπάρχουν ευρήματα τα οποία οι συμμετέχοντες/ουσες με προβλήματα όρασης ψηλαφούν. Τέλος οι σκύλοι-συνοδοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here