Αρχική Ειδήσεις Χρυσοί Σκούφοι 2016: Τα nominations και οι τάσεις

Χρυσοί Σκούφοι 2016: Τα nominations και οι τάσεις

0

Με την τελετή απονομής των Χρυσών Σκούφων 2016 και των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στη «Μεγάλη Βρετανία» να πραγματοποιείται σήμερα καταγράφονται και σχολιάζονται τάσεις και νεωτερισμοί που σφράγισαν τη σεζόν από το περασμένο καλοκαίρι μέχρι τώρα.

Και μαζί τους, παρουσιάζουμε τη λίστα των επικρατέστερων προς βράβευση εστιατορίων. Γεμάτοι εμπειρίες γυρίσαμε από το φετινό σαφάρι των Χρυσών Σκούφων. Παρά τις αυτονόητες δυσκολίες της οικονομικής κρίσης, η γαστρονομία προχωράει φουριόζα.

Η εστιατορική σκηνή της Ελλάδας συντονίζεται με τις διεθνείς τάσεις, καινούργια γευστικά σχήματα ζωντανεύουν, παλιότερα εξελίσσονται και, ανεξαρτήτως του αν βραβεύονται ή όχι, δίνουν μπόλικο υλικό για τη γευστική αρχειοθήκη μας και αποτελούν καλούς οιωνούς για τη συνέχεια.

Η ιαπωνο-περουβιανή σύζευξη παίζει δυνατά («Νikkei»).

Θα ξεκινήσουμε λίγο… κοσμοπολίτικα, με τις ασιατικές κουζίνες που δίνουν το στίγμα τους σε μοδάτα concepts. Η μοντέρνα πολυασιατική όψη του «Οοzora Τhe House», π.χ., με τον Γιώργο Βενιέρη να υφαίνει ένα μενού με ιαπωνικές, βιετναμέζικες και ταϊλανδέζικες αναφορές, από κίμτσι σε κάρι και σος φιστικιού (φέρνοντας κάτι από το δικό του, ωραία εξελισσόμενο μυκονιάτικο «Mr Pug» στην Αθήνα) είναι μια τέτοια περίπτωση.

Το άρτι αφιχθέν «Izakaya» στο Κολωνάκι, με τον Χρόνη Δαμαλά στην κουζίνα, κινείται επίσης σε σύγχρονη ιαπωνική λογική, στρώνοντας ένα δρόμο με σούσι, gyozas, τηγανητό ρύζι, καπνιστή σόγια και dashi.

Κι είναι γεγονός ότι την ώρα που τα εδραιωμένα sushi restaurants παραμένουν δημοφιλή, στην casual/καθημερινή πλευρά της γευστικής κλίμακας, το sushi boom που ξεκίνησε την προηγούμενη σεζόν στην Αθήνα συνεχίζεται ακάθεκτο, με sushi bars να ανοίγουν στους τέσσερις ορίζοντες της πόλης, ολόκληρο σμάρι, από το Περιστέρι μέχρι τη Δροσιά – με πιο αξιόλογο το «Sushimou» στην Πλάκα.

Με το dimmer της γευστικής έντασης να ανεβαίνει, ένας άλλος πόλος που κεντρίζει το ενδιαφέρον είναι το Περού. Η όλο και πιο αγαπητή στις μητροπόλεις του κόσμου κουζίνα nikkei σπινθηρίζει και στα μέρη μας.

Χαρακτηριστική φιγούρα αυτής της κουλτούρας του περουβιανο-γιαπωνέζικου παντρέματος γεύσεων, ο Δημήτρης Κατριβέσης παρουσίασε το καλοκαίρι το «Mistura» στη Μύκονο, συνέχισε στο «Kiku» μέχρι που αποχώρησε και μόλις ανέλαβε το Asian-Peruvian Room του «Soleto» στη Γλυφάδα.

Μαζί με την άφιξη του (όνομα και πράγμα) «Νikkei», στο Κολωνάκι, με σεφ τον Θάνο Στασινό, και την κουζίνα του Ιωάννη Μαρκαδάκη στο «Cinco», στην ίδια περιοχή, αντανακλούν αυτή την κεντημένη με πιπεριές aji και rocoto, λάιμ και φρέσκο κόλιανδρο τάση.

Η οποία τελικά ασκεί επιρροή και σε μη «πολιτογραφημένα» Νikkei εστιατόρια: σεβίτσε συναντάς πια παντού, από το «Chefi» μέχρι τον… «Παπαϊωάννου».

Βιετναμέζικη κοτόσουπα με νουντλς στο «Nolan»

Οι παραπάνω –ήδη πολύστροφες– επιρροές αντανακλούνται και σε άλλες fusion κουζίνες που ενσωματώνουν πολλαπλές γευστικές φιλοσοφίες. Δίπλα στον Χριστόφορο Πέσκια («Balthazar») ή τον Άρη Τσανακλίδη («Kuzina») που παίζουν σ’ αυτό το ταμπλό, καθένας με το δικό του στιλ, εδώ και χρόνια, ήρθε να προστεθεί κι η πρόταση του Σωτήρη Κοντιζά στο «Nolan» στο Σύνταγμα, όπου υλικά και ιδέες κυρίως από την Ιαπωνία, με ολίγον από Βιετνάμ, Κορέα και Κίνα μπλέκονται με ελληνικά προϊόντα σε ένα μενού που συντονίζεται με την παγκοσμιοποιημένη διάθεση της εποχής.

Το γαστρονομικό τσιμπολόγημα με την υπογραφή του Λεωνίδα Κουτσόπουλου στο επίσης νέο «Feedέλ», παρότι σου αφήνει πιο ελληνική αίσθηση, έχει κι αυτό στοιχεία μιας τέτοιας πολυσυλλεκτικής τροχιάς.

Εκτός αυτού, οι έθνικ προσλαμβάνουσες αγγίζουν και το street food, που γεμίζει την Αθήνα από φαλάφελ και νουντλς μέχρι τορτίγιας και τηγανητές γαρίδες με chili mayo. Είναι ενδιαφέρον ότι το φαγητό που παίρνεις στο χέρι εμπνέει και κάποια γαστρονομικά «ανάλογα», με διάφορους σεφ να παίζουν με το πνεύμα του… δρόμου…

Παρουσιάζοντας πειραγμένα τάκος με ταρτάρ τόνου (Χρόνης Δαμαλάς), καλοφτιαγμένα bao ατμού (Γιώργος Βενιέρης, Ηλίας Σκουλάς κ.ά.), και άλλα με ελληνικό πρόσημο που αναστρέφουν την έννοια του πρόχειρου με ποιοτικά υλικά και αναθεωρητική δυναμική:

ένας ανάποδος γύρος όπου το κρέας γίνεται… η πίτα (Τάσος Στεφάτος), λόγου χάρη, ή ένα ελληνικό burger με πράσο και κοκκινοπίπερο εμπνευσμένο από μια μετσοβίτικη συνταγή (Σήφης Καραδάκης).

Ο «Erimitis» στους Παξούς είναι πραγματική έκπληξη

Η σύγχρονη ελληνική κουζίνα παίζει ούτως ή άλλως δυνατά. Έχει τις σταθερές της στην Αθήνα, από τον Λευτέρη Λαζάρου και το «Varoulko Seaside» και τον Σωτήρη Ευαγγέλου με τον Αλέξανδρο Κοσκινά στο «Tudor Hall» μέχρι τον Γκίκα Ξενάκη στο «Αleria» (ο οποίος έκανε πολύ καλή δουλειά και στο «Κόκκινο Ποδήλατο» στη Σαντορίνη), τον Αλέξανδρο Καρδάση στο «Αθήρι», το team του «Cookoovaya»…

Έχει και τα νέα της, όπως τον πολλά υποσχόμενο Άνταμ Κοντοβά στον «Βασίλαινα» ή το «Ark» σε επιμέλεια Γιάννη Μπαξεβάνη. Και στα νησιά εξελίσσεται ραγδαία, ανανεώνοντας εντυπωσιακά το γευστικό τους σκηνικό.

Εκτός από το «Etrusco» του Έκτορα Μποτρίνι όπου φέτος φάγαμε θεϊκά μακαρόνια με κιμά (φουσίλι από νερό παρμεζάνας γεμισμένα με την κρέμα της, δίπλα σε ταρτάρ ωμού αρνιού και μυρωδάτη σάλτσα κοκκινιστού), η λίστα είναι μεγάλη: Αθηναγόρας Κωστάκος στο «Bill & Coo» στη Μύκονο, Γιάννης Κιόρογλου στο «Μylos» και Σπύρος Αγιούς στο «Grace» στη Σαντορίνη, Σταμάτης Μαρμαρινός στο «Poseidonion Grand» στις Σπέτσες, Δημήτρης Παμπόρης στο «Apocalypsis» στην Πάτμο…

Η επιτροπή γύρισε έχοντας ολόκληρη συλλογή από νεοελληνικές γευστικές καρτ ποστάλ στο κεφάλι της, όπως το τοπίο κόκκινων «μανιταριών», φτιαγμένων από πράσα και σμέουρα, πάνω σε πράσινο έδαφος σπανακο-ριζότο (Θοδωρής Παπανικολάου στη «Σελήνη» στη Σαντορίνη) ή ένας απρόσμενος μουσακάς με καραμέλα (Μίλτος Αρμένης στο «Erimitis» στους Παξούς).

Κάποιες ελληνικές νότες παίζουν και στην προσαρμοσμένη στο μεσογειακό κλίμα γαλλική σχολή, γαστρονομική «οδός» που γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρουσα, πλουτίζοντας σε ιδέες.

Η φινετσάτη σπονδυλωτή πρόταση του Οlivier Campanha στο «F+W» ξεδιπλώνει τη δυναμική της ανεβάζοντας τις επιδόσεις της, η κουζίνα του Jean- Charles Metayer στο «Premiere» προχωράει, ο Τάσος Μαντής βάζει τη σφραγίδα του για δεύτερη χρονιά στη «Hytra», ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης κάνει στο καινούργιο «CTC» μια προσπάθεια υψηλού ενδιαφέροντος, ενώ αξιόλογα βρήκαμε και τα πιάτα του Στέφανου Κολιμάδη το περασμένο καλοκαίρι στο «Lycabettus» του «Andronis Luxury Suites» στη Σαντορίνη.

Xταπόδι sous vide, τεχνική που τελευταία παίζει πολύ, στo καινούργιο «Feedέλ»

Για να πάμε σε ένα άλλο πεδίο, τις τεχνικές, η πιο διαδεδομένη είναι το sous vide. Το οποίο δουλεύει πυρετωδώς (σχεδόν σε βαθμό υπερβολής). Κλεισμένα αεροστεγώς, βυθισμένα σε ζεστό νερό, ακόμα και δύσκολα κρέατα σιγομαγειρεύονται και μελώνουν.

Και μαζί τους χταπόδια, και σολομοί, και αβγά –που φέτος κάνουν trending– όπως εκείνο του Αλέξανδρου Χαραλαμπόπουλου, στους 62,5°C στο «Kastri Bistro» με πουρέ πατάτας, καπνιστό χέλι και «τσόφλι» από γάλα και κρέμα από αρσενικό Νάξου.

Από κει και πέρα, η μόνιμη τάση του κρέατος καλά κρατεί φέρνοντας στο προσκήνιο τράγους και πρόβατα (βλ. «Τηλέμαχος»), διάφορες κoπές, κρέατα από την Ελλάδα μέχρι την Αργεντινή και την Ιαπωνία, φούρνους Josper και βραζιλιάνικες σούβλες και καλλιεργώντας, από το «Vezene» και το εστιασμένο στη διεθνή κρεατοφαγία «Food Mafia» μέχρι το νέο, λατινοαμερικάνικης φιλοσοφίας «Bacoa», κρεατοφιλικές συνειδήσεις.

Γεγονός ιδιαίτερης βαρύτητας είναι η εισαγωγή για πρώτη φορά στην Ελλάδα μετά την άρση των εμπάργκο από την Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου του γιαπωνέζικο Kobe beef, της Rolls Royce των κρεάτων που η νοστιμιά του λιώνει κυριολεκτικά στο στόμα.

Το ψάρι αντεπιτίθεται επεκτείνοντας οικονομικά concepts με θαλασσινούς μεζέδες (βλ. «Σαρδελάκι» στη Βουλιαγμένη, «Μπαρμπουνάκι» στο Κολωνάκι ή τα τέσσερα «Ψαράκια και Θαλασσινά»), αλλά και εμφανίζοντας ενδιαφέρουσες πειραγμένες εκδοχές όπως στο καινούργιο «Αιόλου 68», που έχει και τη surf & turf δόση του, ή, για μια εκτός Αθηνών περίπτωση, το post τσιπουράδικο «Με Ζεν» στον Βόλο και τη Λάρισα.

Και τα λαχανικά, πάντως, ανεβάζουν γκάζια και επιδόσεις, μαζί με βότανα και βρώσιμα λουλούδια, με vegetarian menu degustation σε γκουρμέ εστιατόρια, ιδιόκτητες φάρμες των εστιατορίων σε επαρχία και Αθήνα (βλ. Margi farm), υλικά-φετίχ σαν το kale, τους δροσουλίτες, το shiso, τους καπουτσίνους και τα κάθε λογής micro greens.

Γίνονται παγωτά, γίνονται και επιδόρπια, όπως το όμορφα σκηνοθετημένο «γλυκό των λαχανικών» στο «Funky Gourmet». Μέχρι και pairing πιάτων με χυμούς φρούτων και λαχανικών είδαμε στην πολυ-αισθητηριακή παράσταση του «All Senses Gastronomy» στη Γλυφάδα.

Το «Αll Senses Gastronomy» ιντριγκάρει όλες τις αισθήσεις.

Και μια που πιάσαμε τα… πόσιμα, να επισημάνουμε ότι τα κοκτέιλ φλερτάρουν όλο και πιο σοβαρά με το φαγητό, εστιάζοντας στις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά της εκάστοτε κουζίνας.

Παραδείγματα όπως αυτό του Σπύρου Κερκύρα στο «Νikkei», το «Oozora» και το «The Sowl», τα πρωτότυπα κοκτέιλ στη «Hytra», τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα, η μπάρα του καινούργιου «Abovo» και όχι μόνο, δίνουν τον τόνο μιας παραπληρωματικής συνύπαρξης με πολύ ιδιαίτερα αποτελέσματα.

Το ίδιο και η πιο πρόσφατη παρέλαση γνωστών bartenders από το μπαρ του «Μatsuhisa Athens», κινούμενων στον ιαπωνικό άξονα που το χαρακτηρίζει.

Τα κοκτέιλ ανεβάζουν επιδόσεις στα εστιατόρια («Mylos», Σαντορίνη).

Δεν είναι μόνο οι bartenders περιοδεύοντες. Το 2015 είδαμε μια άνοδο στις μαγειρικές συνέργιες και τα φεστιβάλ, με τους σεφ να εναλλάσσονται ως guests στην κουζίνα γνωστών χώρων, όπως έγινε με το brunch festival το χειμώνα στο «The Clumsies», το μίνι φεστιβάλ ελληνικής κουζίνας στο «Artisanal», ή αυτό που διοργανώνει –τρέχει τώρα που μιλάμε– ο Νικόλας Σταυρακάκης στην Κρήτη, μιξάροντας τις γευστικές παραδόσεις της πατρίδας του με διάφορες ελληνικές ντοπιολαλιές.

Αυτού του τύπου οι διοργανώσεις σου δίνουν ευκαιρία να γνωρίσεις σεφ και αφορμή να βρεθείς κάποια στιγμή στην έδρα τους. H Eλλάδα έχει πολλά ταλέντα, από τη Φλώρινα μέχρι την Κρήτη, κι από την Κέρκυρα μέχρι τη Ρόδο. Αρκεί να ρίξετε μια ματιά στις υποψηφιότητες, εν αναμονή των αποτελεσμάτων, και θα πάρετε μια ιδέα.

Nominations 2016: Oι επικρατέστεροι για Χρυσό Σκούφο ή Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

Abovo Αθήνα

Δημιουργική κουζίνα

Αθήρι Αθήνα

Δημιουργική ελληνική κουζίνα

Αλέκος Κρήτη

Κρητική κουζίνα

Αλέξης Χαλκιδική

Ψαροταβέρνα

Aleria Αθήνα

Δημιουργική ελληνική κουζίνα

Alfredo’s Garden Θεσσαλονίκη

Δημιουργική ελληνική κουζίνα

Alfredo’s Grand Dining Θεσσαλονίκη

Δημιουργική κουζίνα

All senses gastronomy Αθήνα

Δημιουργική κουζίνα

Andromeda Χαλκιδική

Μεσογειακή κουζίνα

Anthos Restaurant Σαντορίνη

Μεσογειακή κουζίνα

Apocalypsis Πάτμος

Δημιουργική κουζίνα

Αrgentina Κρήτη

Ψαροταβέρνα

Αρίστος Κέρκυρα

Μεσογειακή κουζίνα

Ark Αθήνα

Δημιουργική ελληνική κουζίνα

Armyra by Papaioannou Πύλος

Εστιατόριογιαψάρι

Artisanal Lounge & Gardens Αθήνα

Δημιουργική ελληνική κουζίνα

Balthazar Αθήνα

Μοντέρνα διεθνής κουζίνα

Base Grill Αθήνα

Εστιατόριο για κρέας

Βασίλαινας Πειραιάς

Δημιουργική ελληνική κουζίνα

Bill & Coo Μύκονος

Δημιουργική ελληνική κουζίνα

Botrini’s Αθήνα

Δημιουργική ελληνική κουζίνα

Γαλάζια Hytra Αθήνα

Δημιουργική ελληνική κουζίνα

Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω Πιερία

Σύγχρονη ελληνική κουζίνα

Γεύσεις με Ονομασία Προέλευσης Αθήνα

Σύγχρονη ελληνική κουζίνα

Γλυκάνισος Θεσσαλονίκη

Κλασική ελληνική κουζίνα

Calypso Κρήτη

Δημιουργική κουζίνα

Clochard Θεσσαλονίκη

Ελληνική & διεθνής κουζίνα

Cookoovaya Αθήνα

Δημιουργική ελληνική κουζίνα

CTC Αθήνα

Δημιουργική κουζίνα

Διόνυσος Κρήτη

Δημιουργική κουζίνα

Elia’s Restaurant Σκιάθος

Δημιουργική ελληνική κουζίνα

6 Κλειδιά Μαγνησία

Δημιουργική ελληνική κουζίνα

Εrimitis Παξοί

Δημιουργική ελληνική κουζίνα

Etrusco Κέρκυρα

Δημιουργική ελληνική κουζίνα

F+W by Olivier Campanha Αθήνα

Δημιουργική κουζίνα

Ferryman Κρήτη

Σύγχρονη ελληνική & κρητική κουζίνα

Fred and Ginger Θεσσαλονίκη

Διεθνής κουζίνα

Funky Gourmet Αθήνα

Δημιουργική ελληνική κουζίνα

GB Roof Garden Αθήνα

Δημιουργική κουζίνα

Grace Σαντορίνη

Δημιουργική ελληνική κουζίνα

Herbs’ Garden Κρήτη

Δημιουργική ελληνική κουζίνα

Hytra Αθήνα

Δημιουργική κουζίνα

Το Θαλασσάκι Τήνος

Δημιουργική ελληνική κουζίνα

Θωμάς Φλώρινα

Μακεδονίτικη κουζίνα

Jackie O’ Beach Μύκονος

Fusion κουζίνα

Ιώδιο Αθήνα

Εστιατόριο για ψάρι

το Καλωσόρισμα του Αντώνη Αθήνα

Ελληνική κλασική κουζίνα

Kastri Bistrot Αθήνα

Δημιουργική ελληνική κουζίνα

Kiku Αθήνα

Ιαπωνική & fusion κουζίνα

Kinsterna restaurant Λακωνία

Μεσογειακή κουζίνα

Το Κόκκινο Ποδήλατο Σαντορίνη

Δημιουργική ελληνική κουζίνα

Κοντοσώρος Φλώρινα

Δημιουργική ελληνική κουζίνα

Κουκούμαβλος Σαντορίνη

Δημιουργική κουζίνα

Ο Κρητικός Αθήνα

Εστιατόριο για κρέας

Κυρα-Ρόζα Σαντορίνη

Κλασική ελληνική κουζίνα

Κυρίμαι Λακωνία

Δημιουργική ελληνική κουζίνα

La Bouillabaisse Κρήτη

Δημιουργική κουζίνα

La Cucina di Daniele Μύκονος

Ιταλικήκουζίνα

Lady Finger Restaurant Μύκονος

Eλληνική δημιουργική κουζίνα

Lycabettus Restaurant Σαντορίνη

Δημιουργική κουζίνα

Μαγικές Κατσαρόλες Αθήνα

Σύγχρονη ελληνική κουζίνα

Malabar In-House Αθήνα

Δημιουργική κουζίνα

ΜάνηΜάνη Αθήνα

Δημιουργική ελληνική κουζίνα

Η Μαριγούλα Χαλκιδική

Δημιουργική ελληνική κουζίνα

Μαρίνα Χαλκιδική

Εστιατόριο για ψάρι

Matsuhisa Athens Αθήνα

Ιαπωνική & fusion κουζίνα

Matsuhisa Mykonos

Μύκονος Ιαπωνική & fusion κουζίνα

Μαύρη Θάλασσα Θεσσαλονίκη

Ψαροταβέρνα

Μαυρίκος Ρόδος

Σύγχρονη ελληνική κουζίνα

Με ζεν Μαγνησία

Σύγχρονη ελληνική κουζίνα

Milos Estiatorio Αθήνα

Εστιατόριο για ψάρι

Mr Pug Μύκονος

Ταϊλανδέζικη & fusion κουζίνα

Mylos Σαντορίνη

Δημιουργική ελληνική κουζίνα

Ναουμίδης Φλώρινα

Κλασική ελληνική κουζίνα

Ντομάτα Χαλκιδική

Σύγχρονη ελληνική & μεσογειακή κουζίνα

Ocean Restaurant Κρήτη

Δημιουργική ελληνική κουζίνα

Old Mill Κρήτη

Σύγχρονη ελληνική κουζίνα

On the Verandah Σπέτσες

Δημιουργική ελληνική κουζίνα

Ονήσιμος Κρήτη

Κρητική κουζίνα

Oozora the House Αθήνα

Πολυασιατική κουζίνα

Ορίζοντες Λυκαβηττού Αθήνα

Σύγχρονη ελληνική κουζίνα

Ouzo Χαλκιδική

Δημιουργική ελληνική κουζίνα

Η Παλιά Αθήνα Θεσσαλονίκη

Εστιατόριο για κρέας

Παπαϊωάννου Πειραιάς

Εστιατόριο για ψάρι

Η Πλατεία της Ανθούλας Χαλκιδική

Κλασική ελληνική κουζίνα

Premiere Αθήνα

Δημιουργική κουζίνα

Ristorante Da Vinci Θεσσαλονίκη

Ιταλική κουζίνα

Sea You Up Χαλκιδική

Ιαπωνική & fusion κουζίνα

Σελήνη Σαντορίνη

Δημιουργική ελληνική κουζίνα

Sesa Πρέβεζα

Σύγχρονη ελληνική κουζίνα

Σπονδή Αθήνα

Δημιουργική κουζίνα

Squirrel Χαλκιδική

Δημιουργική κουζίνα

Τάσος Θεσσαλονίκη

Εστιατόριο για ψάρι

Τaverna Πύλος

Κλασική ελληνική κουζίνα

Thea Μύκονος

Σύγχρονη ελληνική και μεσογειακή κουζίνα

Τηλέμαχος Art Grill Αθήνα

Εστιατόριο για κρέας

Τηλέμαχος Barbeque Club Αθήνα

Εστιατόριο για κρέας

Τραβόλτα Αθήνα

Εστιατόριο για ψάρι

Tudor Hall Αθήνα

Δημιουργική ελληνική κουζίνα

Υδρόλιθος Πέλλα

Ελληνική & διεθνής κουζίνα

Varoulko Seaside Πειραιάς

Δημιουργική ελληνική κουζίνα

Water Restaurant Χαλκιδική

Δημιουργική κουζίνα

Vezene Αθήνα

Εστιατόριο για κρέας

Χάραμα Ημαθία

Κλασική ελληνική κουζίνα

Xasteria Κρήτη

Κρητική κουζίνα

Χρυσόστομος Κρήτη

Ταβέρνα – μαγειρευτά

Το Ψαράκι Σαντορίνη

Εστιατόριο για ψάρι

Ψωμί και αλάτι Αθήνα

Σύγχρονη ελληνική κουζίνα

Χορηγοί των Χρυσών Σκούφων 2016 είναι οι Acqua Panna – S.Pellegrino, Volvo, Absolut Elyx, IKEA και SAS.

 

Πηγή: xrysoiskoufoi

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here