Αρχική Ειδήσεις Δεν υπάρχει ακριβής εικόνα για την έκταση των δασών στην Ελλάδα

Δεν υπάρχει ακριβής εικόνα για την έκταση των δασών στην Ελλάδα

0

Κοινωνικοοικονομικοί λόγοι φαίνεται ότι έχουν οδηγήσει στην διεύρυνση των εκτάσεων που καλύπτουν τα δάση στην Ελλάδα, ωστόσο, η τελευταία απογραφή έγινε το 1992 με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ακριβείς μετρήσεις της έκτασης.

Όπως διαπιστώνει ο καθηγητής της δασολογίας του ΑΠΘ Θεοχάρης Ζάγκας, σε συνέντευξη που έδωσε στο “ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9 FM” με την ευκαιρία της σημερινής Διεθνούς Ημέρας Δασών τα δάση παγκοσμίως λιγοστεύουν, κυρίως τα τροπικά που παίζουν ρυθμιστικό ρόλο στο κλίμα του πλανήτη.

Στη χώρα μας, ωστόσο, παρά το ότι βιώσαμε φοβερές καταστάσεις με τις τεράστιες πυρκαγιές από το 2007 έως και το 2010, βγαίνει κερδισμένη σε έκταση λόγω κοινωνικοοικονομικών αλλαγών, σύμφωνα με τον καθηγητή .

Διευκρίνισε ότι τα τελευταία χρόνια, εκτάσεις στον ορεινό χώρο που στο παρελθόν χρησιμοποιούνταν για τη γεωργία και την κτηνοτροφία, γίνονται δάση, με “φυσική δάσωση”, διότι δεν υπάρχει πλέον εκμετάλλευσή τους.

Ο κ.Ζάγκας διευκρίνισε πως δεν υπάρχουν διαθέσιμες ακριβείς μετρήσεις, καθώς στην χώρα έχει γίνει μονάχα μία απογραφή δασών το 1992. Από εκείνη την απογραφή είχε προκύψει ότι το 25,4% της χερσαίας έκτασης της χώρας ήταν δάσος και το 24,5% δασικές εκτάσεις, δηλαδή υποβαθμισμένα δάση που αν τα αφήσουμε να “ηρεμήσουν” μετατρέπονται σε δάση.

Εξέφρασε, μάλιστα, την πεποίθηση ότι “ένα ποσοστό των καλλιεργούμενων εκτάσεων θα μπορούσαν να είναι πιο παραγωγικές, αποδοτικές και χρήσιμες αν χρησιμοποιούνταν για δασικό σκοπό, δηλαδή αν κάναμε αναδασώσεις και φυτείες”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here