Αρχική Ειδήσεις Τα προβιοτικά καταπολεμούν το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα

Τα προβιοτικά καταπολεμούν το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα

0

Άλλη μια έρευνα, αυτή τη φορά από έναν Έλληνα επιστήμονα, επιβεβαιώνει τα εξαιρετικά οφέλη των προβιοτικών…. Έχουμε ήδη δει πως τα προβιοτικά θεραπεύουν πολλά είδη λοιμώξεων, προστατεύουν το αναπνευστικό σύστημα και την καρδιά, αποκαθιστούν τη σωστή λειτουργία του εντέρου και έχουν ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες.

Στη νέα επιστημονική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε πειραματόζωα (ποντίκια), δείχνει ότι τα προβιοτικά -ζωντανοί «καλοί» μικροοργανισμοί- έχουν ωφέλιμη δράση στη συχνότερη μορφή καρκίνου του ήπατος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Γιάννη Παναγιώτου της Σχολής Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), χορήγησαν στα ποντίκια ένα νέο μίγμα προβιοτικών, το Prohep, το οποίο επιβράδυνε σημαντικά την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων στα ζώα, ενώ μείωσε το μέγεθος και το βάρος των όγκων κατά 40% σε σχέση με τα πειραματόζωα που δεν είχαν πάρει προβιοτικά.

Τα προβιοτικά άλλαξαν δραστικά την μικροβιακή κοινότητα στο έντερο των ζώων, ευνοώντας ορισμένα «καλά» βακτήρια (Prevotella, Oscillibacter κ.α.), τα οποία παράγουν αντιφλεγμονώδεις ουσίες και έτσι προστατεύουν το έντερο και, τελικά, το ήπαρ.

Το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα είναι η έκτη συχνότερη μορφή καρκίνου και η δεύτερη πιο θανατηφόρα παγκοσμίως. Οι γιατροί, εδώ και χρόνια, αναζητούν εναλλακτικές θεραπείες πέρα από τις παραδοσιακές (χειρουργική αφαίρεση, χημειοθεραπεία κλπ).

Οι ερευνητές εξέφρασαν μάλιστα την αισιοδοξία τους ότι τα προβιοτικά μπορούν να παίξουν ωφέλιμο ρόλο και σε άλλες μορφές καρκίνου, ιδίως αν λαμβάνονται προληπτικά.

 

Πηγή: enallaktikidrasi

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here