Αρχική Ειδήσεις Ποια είναι η σωστή διατροφή για τα παιδιά

Ποια είναι η σωστή διατροφή για τα παιδιά

0

«Το παιδί μου δεν τρώει… Το δικό μου τρώει τα πάντα !» Όλοι έχουμε ακούσει τέτοιες συζητήσεις ως παιδιά αλλά τις έχουμε κάνει και ως μεγάλοι… Μυστικό για τη σωστή διατροφή των παιδιών δεν υπάρχει, αφού εδώ και πολλά χρόνια οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι πρέπει να τρώνε όλα τα φαγητά.

Πολλές φορές, όμως, τα σχέδια των γονιών χαλάνε, όταν τα παιδιά προτιμούν τα γλυκά και πολύ συγκεκριμένα φαγητά, όπως τα ζυμαρικά. Οι ειδικοί, ωστόσο, λένε ότι υπάρχει τρόπος να ξεπεραστεί το πρόβλημα.

Ένα ισορροπημένο πρόγραμμα σωστής διατροφής για παιδιά ηλικίας 2 ετών έως 12 ετών, παρουσιάζει στο ΑΠΕ η διαιτολόγος- διατροφολόγος κα Ηλιάνα Μιχάλη.

«Επειδή ο ρυθμός ανάπτυξής των παιδιών είναι πολύ γρήγορος, είναι σημαντικό η διατροφή τους να είναι εμπλουτισμένη στα συστατικά αυτά που είναι απαραίτητα για την ομαλή ανάπτυξη του οργανισμού», αναφέρει.

Τι περιλαμβάνει ένα τέτοιο πρόγραμμα:

Πρωτεΐνη (2-3 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων ημερησίως γάλα, γιαούρτι, τυρί), απαιτούμενη ποσότητα από απαραίτητα λιπαρά οξέα για την ομαλή ανάπτυξη του εγκεφάλου τους (αυτά τα εντάσσουμε είτε με τη μορφή ψαριού ή θαλασσινών είτε τη μορφή των ξηρών καρπών – εφόσον δεν υπάρχει κάποιο θέμα αλλεργίας).

Φρούτα και λαχανικά: όσο περισσότερο χρώμα βάζουμε στη διατροφή του παιδιού τόσο περισσότερο καλό του κάνουμε για να αναπτυχθεί σωστά.

Δημητριακά: Δεν φοβόμαστε την ολική άλεση και τις φυτικές ίνες. Όσο πιο εξευγενισμένο είναι ένα τρόφιμο, δηλαδή όσο περισσότερη επεξεργασία έχει υποστεί τόσο στερούμε από τον οργανισμό μας φυτικά συστατικά που δεν μπορούμε να τα πάρουμε αλλιώς.

Τις ίδιες διατροφικές συνήθειες πρέπει να ακολουθούν και οι έφηβοι, καθώς όλοι μας έχουμε τις ίδιες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά. Στην εφηβεία, ωστόσο, αυξάνονται οι ποσότητες γιατί αυξάνεται το βάρος (αντίστοιχα πάντα με το ύψος).

Οι μερίδες σε ασβέστιο θα πρέπει να αυξηθούν γιατί χτίζουμε οστά, αλλά και τα λιπαρά οξέα. Αυξάνονται, επίσης, οι ανάγκες σε υδατάνθρακες (δημητριακά, ψωμί, ρύζι). Προτιμούμε την ολική άλεση.

Τι γίνεται, όμως, αν το παιδί δε θέλει να δοκιμάζει πιο ιδιαίτερες γεύσεις; «Υπάρχουν τρόποι», εξηγεί η διατροφολόγος.

“Ένας από αυτούς είναι να συνδυάσουμε τη νέα τροφή με τη διασκέδαση και συγκεκριμένα με το παιχνίδι της ανακάλυψης, κρύβοντας τη νέα τροφή στο ρύζι ή στα μακαρόνια, αφού όπως έχει αποδειχθεί τα παιδιά ενθουσιάζονται πάντα όταν συμμετέχουν σε τέτοια παιχνίδια.

Ή ακόμα μπορούμε να συνδυάσουμε το αγαπημένο του χρώμα με το χρώμα της νέας τροφής… Γενικά ισχύει ότι η ίδια η φύση, μας έχει δώσει πολλές επιλογές. Αν για παράδειγμα ένα παιδί δεν τρώει καθόλου το καρότο, μπορεί να πάρει την πρωτείνη που την εμπεριέχει το καρότο και από όλα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά”.

Ωστόσο, όπως τονίζει η κα Μιχάλη, πρέπει να φέρνουμε συνέχεια τα παιδιά μας σε επαφή με τα απαραίτητα για τον οργανισμό συστατικά, γιατί όταν το παιδί ζει σε ένα περιβάλλον που δεν έχει ερεθίσματα από τέτοια τρόφιμα, δε θα τα αναζητήσει ποτέ.

Πόσο σημαντικό είναι το νερό;

Το νερό είναι πολύ σημαντικό αφού αποτελεί το 70% του σώματός μας. Τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στην αφυδάτωση καθώς είναι πολύ υπερκινητικά και επίσης γιατί μπορεί να μην έχουν μάθει να αναγνωρίζουν αυτό το αίσθημα της δίψας.

Ημερησίως το παιδί πρέπει να λαμβάνει 30ml νερού ανά κιλό σώματος, ή αφεψήματα ή χυμούς φρούτων (όχι πάνω από 125ml).Μάλιστα, η άφθονη κατανάλωση νερού επιβάλλεται μετά από κάθε δραστηριότητα.

Γιατί το πρωινό αποτελεί το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας;

Το πρωινό για τα παιδιά είναι πολύ σημαντικό γιατί κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου, όσα αποθέματα ενέργειας έχει το παιδί εξαντλούνται λόγω της ταχείας ανάπτυξής του.

Αν το παιδί δε φάει πρωινό, η απόδοση, τα ενεργειακά δηλαδή επίπεδα που μπορεί να λειτουργήσει ο εγκέφαλος του παιδιού είναι πολύ χαμηλά που σημαίνει ότι ακόμα και αν το παιδί μας έχει εξαιρετικές διανοητικές ικανότητες αποδίδει σε πολύ χαμηλά ποσοστά.

Η παράλειψη, επίσης, πρωινού έχει συνδεθεί σύμφωνα με μελέτες με μεγαλύτερο ποσοστό παχυσαρκίας. Ένα φλέγον όμως ζήτημα που μονοπωλεί τις συζητήσεις των μαμάδων σχετικά με τη διατροφή των παιδιών τους, είναι και ο αποκλεισμός ή όχι, των γλυκών από το διαιτολογικό πρόγραμμα.

Ακούμε συχνά: «Εσύ πόσα γλυκά επιτρέπεις στο παιδί σου;» Η διατροφολόγος εξηγεί: «Αυτό που πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας είναι ότι δεν υπάρχουν καλά και κακά τρόφιμα. Δεν υπάρχει τρόφιμο επιβράβευσης και τρόφιμο τιμωρίας.

Το γλυκό είναι καλό να υπάρχει εφόσον το παιδί το επιθυμεί καθημερινά στη διατροφή του, αλλά θα πρέπει να του μάθουμε ότι άλλο είναι το γλυκό και άλλο το φαγητό.

Ακόμα όμως και αν το παιδί έχει συνηθίσει να τρώει περισσότερα γλυκά από τα υπόλοιπα τρόφιμα, μπορούμε να εισάγουμε τα άλλα τρόφιμα ως κομμάτι των γλυκών. Αν για παράδειγμα το παιδί μας λατρεύει τις τούρτες, μπορούμε να φτιάξουμε μαζί του τούρτες και να βάζουμε μέσα πολλά φρούτα.

Όταν το παιδί θυμηθεί τη γεύση του φρούτου μέσα στην τούρτα, μετά θα είναι πιο εύκολο να δεχτεί το φρούτο σαν βάση και το γλυκό σαν ένα μικρό συστατικό».

Η διατροφολόγος κα Ηλιάνα Μιχάλη συμβουλεύει γενικά τους γονείς να εξηγούν στα παιδιά τους για ποιο λόγο είναι καλό να τρώνε κάποιες συγκεκριμένες τροφές και κάποιες όχι.

«Πρέπει να τους δίνουμε τις πληροφορίες και να τα αφήνουμε να κάνουν εκείνα τις επιλογές τους. Πρέπει να δείχνουμε εμπιστοσύνη στα παιδιά μας, γιατί αργά ή γρήγορα κάτι θα δεχτούν απλά όπως όλοι θέλουμε τον χρόνο μας…».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here