Αρχική Ελληνικά Προϊόντα Απαγόρευση χρήσης για Βαλσαμόχορτο, Κιστός, Ινούλα, Φύλλα ελιάς!

Απαγόρευση χρήσης για Βαλσαμόχορτο, Κιστός, Ινούλα, Φύλλα ελιάς!

0
Διαφήμιση

Δόθηκε επίσημη απάντηση από το Υπουργείο Γεωργίας ότι δεν μπορούν να κυκλοφορούν νόμιμα ως εδώδιμα (και σε αυτή την έννοια περιλαμβάνεται η κάθε είδους εσωτερική λήψη, για θεραπευτικούς λόγους ή ως τρόφιμα) τα εξής βότανα:

  • Κιστός (Cistus Ladanifera)
  • Φύλλα ελιάς και αγρελιάς (Olea Europaea)
  • Ινούλα (ή κόνυζα) (Inula Viscosa)
  • Σπαθόχορτο (Hypericum perforatum) και κάποια ακόμα.

Το μοναδικό, κριτήριο είναι η συμπερίληψη ή όχι του φυτού στον ευρωπαϊκό κατάλογο http://ec.europa.eu/…/nov…/catalogue/search/public/index.cfm. Ότι δεν περιλαμβάνεται σε αυτόν, απαγορεύεται….

Βαλσαμόχορτο Σπαθόχορτο (Hypericum perforatum), Κίστος – Λαδανιά -Κουνούκλα -Cistusincanus,Φύλλα ελιάς και αγρελιάς (Olea Europaea),Ινούλα (ή κόνυζα) (Inula Viscosa).

Λογική συνέπεια της πιο πάνω απάντησης είναι ότι κηρύσσονται παράνομα όλα τα σκευάσματα/εκχυλίσματα αυτών των βοτάνων ή τα ίδια τα βότανα αποξηραμένα και συσκευασμένα για τσάι που κυκλοφορούν στην αγορά.

Η απόφαση δεν αφορά μόνο το σκέλος της πιστοποίησης κάποιων βοτάνων ως βιολογικών. Αυτή στηρίχτηκε στην άρνηση να θεωρηθούν κατάλληλα για εσωτερική λήψη!

Η διαδικασία ξεκίνησε από το αίτημα για πιστοποίηση κάποιων μειγμάτων αποξηραμένων βοτάνων από τη ΔΗΩ ως βιολογικών.

Η απάντηση, μετά από 5-6 μέρες ήταν αρνητική, γιατί μέσα στις συνταγές υπήρχαν και κάποια βότανα που απουσιάζουν από τη λίστα αποδεκτών τροφίμων της ΕΕ, οπότε η ΔΗΩ δεν μπορούσε να πιστοποιήσει σύμφωνα με τον κανονισμό 834 (ως τρόφιμα δηλαδή).

Αλλά, στη λίστα αυτή υπήρχαν πολλά άλλα βότανα, όπως το χαμομήλι, ο ζαμπούκος, το πεντάνευρο, η εχινάκεια, η λεβάντα, που δεν έχουν μαγειρική, αλλά ιαματική χρήση και τα οποία έγινα δεκτά ως εδώδιμα / κατάλληλα για εσωτερική λήψη και πιστοποιήθηκαν.

 

Πηγή: apenantioxthi

Διαφήμιση