Αρχική Καινοτομία Οροφή αυτοκινήτου και μπαταρία από υποπροϊόντα ξύλου

Οροφή αυτοκινήτου και μπαταρία από υποπροϊόντα ξύλου

0

Σουηδοί ερευνητές παρήγαγαν το πρώτο αυτοκίνητο στον κόσμο που η οροφή του καθώς και η μπαταρία του είναι κατασκευασμένη από ξύλο που βασίζεται σε ίνες άνθρακα, μια ελαφριά και ανανεώσιμη εναλλακτική ύλη, αντί μετάλλων και άλλων συνθετικών υλικών.

Αν και το πρώτο μοντέλο είναι χτισμένο σε κλίμακα παιχνιδιού, το πρωτότυπο όχημα θα αποτελέσει ένα τεράστιο βήμα για τα οφέλη της βιοοικονομίας. Το δοκιμαστικό όχημα, είναι ένα κοινό πρόγραμμα του KTH Royal Institute of Technology της Στοκχόλμη, του Σουηδικού Ινστιτούτου Ερευνών Innventia και Swerea και μιας ερευνητικής ομάδας για τη βιομηχανική ανανέωση και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Το βασικό συστατικό της ίνας άνθρακα, είναι ένα συστατικό των κυτταρικών τοιχωμάτων που συναντάται σε όλα σχεδόν τα φυτά που φυτρώνουν στην ξηρά και ονομάζεται λιγνίνη. Ο Göran Lindbergh, καθηγητής Χημικής Μηχανικής στο KTH, λέει ότι η χρήση του ξύλου λιγνίνης ως υλικό ηλεκτροδίου προήλθε από προηγούμενη έρευνα που έκανε με την Innventia.

Οι μπαταρίες από λιγνίνη μπορούν να παραχθούν από ανανεώσιμες πρώτες ύλες, όπως σε αυτή την περίπτωση το υποπροϊόν δημιουργήθηκε από την παραγωγή χαρτοπολτού. “Η ελαφρότητα του υλικού είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, επειδή τότε οι μπαταρίες διαρκούν περισσότερο”, τονίζει ο Lindbergh.

“Οι ίνες άνθρακα που βασίζονται στη λιγνίνη, είναι φθηνότερες από τα συνηθισμένα ανθρακονήματα”, σημειώνει και προσθέτει πως ότι τα αμαξώματα και οι μπαταρίες θα μπορούσαν να αποθηκεύουν ηλεκτρική ενέργεια.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here