Αρχική Καταστροφές Οι εκπομπές άνθρακα στην ατμόσφαιρα επιφέρουν ανεπανόρθωτη ζημιά στη Γη

Οι εκπομπές άνθρακα στην ατμόσφαιρα επιφέρουν ανεπανόρθωτη ζημιά στη Γη

0
Διαφήμιση

Ο ρυθμός με τον οποίο οι άνθρωποι εκπέμπουν άνθρακα στην ατμόσφαιρα, επιφέρει ανεπανόρθωτη ζημία στη Γη, που θα μπορούσε να διαρκέσει δεκάδες χιλιάδες χρόνια.

Στο συμπέρασμα αυτό, κατέληξε μια νέα ανάλυση του Κρατικού Πανεπιστημίου του Όρεγκον που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, στο περιοδικό “Nature Climate Change”.

Οι συγγραφείς τονίζουν πως η συζήτηση έχει επικεντρωθεί στην αλλαγή του κλίματος, στην υπερθέρμανση του πλανήτη και στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, αντ’ αυτού, επισημαίνουν, ότι οι υπεύθυνοι χάραξης της πολιτικής και το κοινό θα πρέπει να εξετάσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

“Το μεγαλύτερο μέρος του άνθρακα που διοχετεύεται στον αέρα από την καύση των ορυκτών καυσίμων θα μείνει εκεί για χιλιάδες χρόνια – ίσως και για περισσότερο από 10.000 χιλιάδες”, δήλωσε ο Peter Clark, επικεφαλής συγγραφέας και παλαιοκλιματολογός.

Ο Thomas Stocker του Πανεπιστημίου της Βέρνης στην Ελβετία, ο οποίος είναι πρώην συν-πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας I της IPCC, δήλωσε ότι η εστίαση στην κλιματική αλλαγή στο τέλος του 21ου αιώνα πρέπει να μετατοπιστεί προς μια πολύ πιο μακροπρόθεσμη προοπτική.

“Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, σήμερα παράγουν δεσμεύσεις για την κλιματική αλλαγή για πολλούς αιώνες και χιλιετίες. Είναι καιρός για μια πιο ουσιαστική χάραξη πολιτικής”, σημείωσε ο Stocker.

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας είναι μια από τις πιο σημαντικές επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αλλά τα αποτελέσματά της μόλις τώρα αρχίζουμε να τα βλέπουμε.

Στην ανάλυσή τους, οι συντάκτες εξέτασαν τέσσερα διαφορετικά σενάρια για το επίπεδο της θάλασσας, η άνοδος της βασίζεται στους διαφορετικούς ρυθμούς αύξησης της θερμοκρασίας, κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει μόνο με μαζικές προσπάθειες για την εξάλειψη της χρήσης ορυκτών καυσίμων κατά της επόμενες δεκαετίες.

Με μόλις δύο βαθμούς (Κελσίου) αύξηση της θερμοκρασίας, στο χαμηλότερο σενάριο, αναμένεται η άνοδος της θάλασσας να αυξηθεί κατά περίπου 25 μέτρα. Με επτά βαθμούς, στο υψηλότερο σενάριο, η αύξηση υπολογίζεται σε 50 μέτρα.

Ο Clark, τόνισε πως με το χαμηλό σενάριο υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 122 χώρες με 10% του πληθυσμού τους θα επηρεαστούν άμεσα από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και ότι περίπου 1,3 δισεκατομμύρια ή το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού, μαζί με τα ζώα και τα εδάφη θα υποστούν σοβαρές συνέπειες.

“Για να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, για τις επόμενες γενιές, θα πρέπει να μειωθούν ή/και να μηδενιστούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, το συντομότερο δυνατό”, τόνισε ο Clark.

Διαφήμιση