Αρχική Καινοτομία Επίτευγμα: Προσομοιωτής υποστηρίζει τα σενάρια φαντασίας για μαύρες τρύπες

Επίτευγμα: Προσομοιωτής υποστηρίζει τα σενάρια φαντασίας για μαύρες τρύπες

0
Διαφήμιση

Από τις μαύρες τρύπες γοητεύονται, όχι μόνο οι επιστήμονες, αλλά και τα δημοφιλή μέσα ενημέρωσης. Η ταινία “Interstellar” απεικονίζει μια ταχέως περιστρεφόμενη, υπερμεγέθης μαύρη τρύπα, στην οποία ο πρωταγωνιστής πέφτει προκειμένου να εξετάσει το κέντρο της.

Ένα τέτοιο σενάριο, μπορεί να είναι περισσότερο από μια απλή ταινία του Χόλιγουντ, σύμφωνα με μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής των LiorBurko, αναπληρωτή καθηγητή της φυσικής στο Georgia Gwinnett College.

Στο κέντρο μιας μαύρης τρύπας, η πυκνότητα και η βαρύτητα είναι άπειρη και οι νόμοι της φυσικής και του χώρου-χρόνου, όπως τα ξέρουμε, παύουν να υπάρχουν. Τα μυστήρια του φαινομένου αυτού έχουν οδηγήσει τους επιστήμονες να διευρύνουν τα όρια του τι είναι γνωστό για τις μαύρες τρύπες.

Σε αυτό το είδος της έρευνας απαιτούνται υπερυπολογιστές για να τρέξουν τις σύνθετες προσομοιώσεις σε υπολογιστή. “Οι μη περιστρεφόμενες μαύρες τρύπες έχουν μελετηθεί σε προσομοιώσεις υπολογιστή για δεκαετίες”, δήλωσε ο Burko.

“Έχουμε αναπτύξει μια πρώτη του είδος της προσομοίωση σε υπολογιστή για το πώς εξελίσσονται τα φυσικά πεδία κατά την προσέγγιση στο κέντρο μιας περιστρεφόμενη μαύρης τρύπας”, σημειώνει. Η πολυπλοκότητα της προσομοίωσης οδήγησε τους επιστήμονες να αναπτύξουν ένα νέο μοντέλο που θα βοηθήσει κι άλλους ερευνητές να κατανοήσουν περαιτέρω τις μαύρες τρύπες.

Η προσομοίωση έδειξε, επίσης, ένα αποτέλεσμα που θα μπορούσε να έρθει ως έκπληξη για όσους είναι εξοικειωμένοι με τη συνήθη απεικόνιση των μαύρων οπών.

Ο Burko, δήλωσε, πως “συχνά θεωρείται ότι τα αντικείμενα που πλησιάζουν μια μαύρη τρύπα συνθλίβονται από την αυξανόμενη βαρύτητα, ωστόσο διαπιστώσαμε ότι ενώ οι βαρυτικές δυνάμεις αυξάνονται και γίνονται άπειρες, το κάνουν αρκετά γρήγορα όπου η αλληλεπίδραση επιτρέπει στα φυσικά αντικείμενα να μείνουν ανέπαφα καθώς κινούνται προς το κέντρο της μαύρης τρύπας”.

Το έργο της ομάδας, εμφανίστηκε την 9η Φεβρουαρίου στο “Rapid Communication in Physical ReviewD“, μια “κριτική” δημοσίευση της “American Physical Society“. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του “National Science Foundation”.

Διαφήμιση