Αρχική Ειδήσεις Νέα στοιχεία για τον τάφο στην Αμφίπολη

Νέα στοιχεία για τον τάφο στην Αμφίπολη

0
Διαφήμιση

Διάλεξη σε πανεπιστήμιο της Κύπρου έδωσε η η πολυσυζητημένη αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη, ανασκαφέας του Τύμβου Καστά Αμφίπολης και παρουσίασε νέα στοιχεία για την ανασκαφή.

Πολύ σημαντική για τους αρχαιολόγους θεωρείται η ιστορία του ήρωα που εξελίσσεται ζωγραφισμένη στη ζωφόρο του μνημείου. «Υπάρχουν μορφές που ορισμένες είναι πάνω σε άρματα.

Βλέπουμε όπλα πολεμιστή με θώρακα. Ένα άρμα με μια μορφή. Εδώ βλέπουμε ένα ταύρο στο κέντρο, ενώ δεξιά και αριστερά βρίσκονται δυο κένταυροι. Υπάρχει η φτερωτή νίκη πάνω στην πλώρη ενός πλοίου που φαίνεται ξεκάθαρα και δίπλα οι τρίποδες…

Υπάρχουν και σφίγγες. Εδώ υπάρχουν και μορφές που ξεχωρίζουν. Οι φτερωτές μορφές κρατούν ένα κόκκινο πανί και πάνω του μεταφέρουν κάτι. Παραδίπλα υπάρχει μια συγκέντρωση κάποιων Θεών. Εκεί μεταφέρεται ο νεκρός ,σε κάποια συγκέντρωση Θεών».

Αναφερόμενη στο νεκρικό θάλαμο αποκάλυψε ότι δίπλα στη θήκη του τάφου, υπάρχει η ειδική διαμόρφωση ενός χώρου με γυαλί με τη μορφή «Π» ωστε να μπορούσαν να μπαίνουν και να βλέπουνε το χώρο αυτό. Μέσα στο θάλαμο αυτό βρέθηκαν υπολείμματα νεκρικής κλίνης. Στολίδια από κόκκαλο και χρυσά κυκλικά διακοσμητικά με μορφές όπως νύφες.

Όσων αφορά στους σκελετούς η Κατερίνα Περιστερη τόνισε πως δεν υπάρχουν στοιχεία για το αν πρόκειται για άντρες ή γυναίκες, «Είναι προς μελέτη για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε τι συμβαίνει».

Νομίσματα του Μέγα Αλέξανδρου

Η Κατερίνα Περιστέρη αναφέρθηκε και στα χάλκινα νομίσματα που βρέθηκαν στο χώρο της ανασκαφής. «Έχουμε νομίσματα χάλκινα του Αλέξανδρου του Γ (336 323 πχ) από την Αμφίπολη και φέρουν το μονόγραμμα του Αλέξανδρου. Βρέθηκαν επίσης νομίσματα Κασσάνδρου (319 317 πχ) και είναι σε πολύ καλή κατάσταση καθώς και χάλκινα νομίσματα των Αμφιπολιτών».

Σύμφωνα με την Κατερίνα Περιστέρη η ανασκαφή στον Τύμβο Καστά έχει τη δυνατότητα να δώσει πολλά περισσότερα και σημείωσε ότι, από τα έως τώρα αποτελέσματα των ηλεκτρικών τομογραφιών, η ομάδα της γνωρίζει πολύ καλά πού πρέπει να σκάψουν.

Θέμα της διάλεξης ήταν «Μακεδονικό ταφικό συγκρότημα Τύμβου Καστά, Αμφίπολη: Ανασκαφική έρευνα 2012-2014». Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε λίγες μόλις ημέρες πριν από τη σύσκεψη επιστημόνων που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού στο μουσείο της Αμφίπολης, 5 και 6 Φεβρουαρίου.

Διαφήμιση