Αρχική Καταστροφές Η υπερθέρμανση του πλανήτη, βοηθάει την εξάπλωση του ιού Ζίκα

Η υπερθέρμανση του πλανήτη, βοηθάει την εξάπλωση του ιού Ζίκα

0
Διαφήμιση

Ο ιός Ζίκα, που μεταδίδεται με το ίδιο κουνούπι που μεταδίδει τον δάγκειο πυρετό, έχει εξαπλωθεί με ανησυχητική ταχύτητα σε όλη τη Νότια και Κεντρική Αμερική και οι επιστήμονες στη Βραζιλία υποψιάζονται πως η υπερθέρμανση του πλανήτη επιτείνει το πρόβλημα.

Παρά του ότι ο ιός, που πήρε το όνομά του από το δάσος της Ουγκάντα, όπου αρχικά εντοπίστηκε, συνήθως προκαλεί μόνο ήπια συμπτώματα και συχνά περνά απαρατήρητος, έχει συνδεθεί με την αύξηση του αριθμού των βρεφών που γεννιούνται με μικροκεφαλία, η οποία μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική βλάβη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, (ΠΟΥ), έχει πλέον κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη διεθνή δημόσια υγεία.

Οι αριθμοί είναι ανησυχητικοί. Μέχρι πέρυσι, ενώ ο δάγκειος πυρετός “διεκδίκησε” πολλά θύματα, ο Ζίκα ήταν άγνωστος στη Λατινική Αμερική. Από τον πρώτο εντοπισμό του, τον Απρίλιο του 2014, υπήρξαν πάνω από 4.000 γεννήσεις βρεφών με υποψία μικροκεφαλίας στη Βραζιλία, σε σύγκριση με το προηγούμενο ετήσιο μέσο όρο των 154.

Σε είκοσι-τέσσερις χώρες της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής έχουν αναφερθεί περιπτώσεις μικροκεφαλίας και η ραγδαία εξάπλωση του ιού αποδίδεται από ορισμένους επιστήμονες στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Αφύσικη υπερθέρμανση του πλανήτη

Η περσινή χρονιά ήταν η θερμότερη που έχει καταγραφεί, με θερμοκρασίες που για πρώτη φορά ήταν περίπου 1 ° C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Σε ορισμένα μέρη της Βραζιλίας, οι μέσες θερμοκρασίες αυξήθηκαν κατά 3 ° και 5 ° C, σύμφωνα με τα στοιχεία του κέντρου Μετεωρολογικών Προβλέψεων και Κλιματικών Σπουδών του Εθνικού Ινστιτούτου της Βραζιλίας για τη διαστημική έρευνα. Η μη φυσιολογική αύξηση της θερμοκρασίας του Ειρηνικού που προκαλείται από το Ελ Νίνιο συνέβαλε σε αυτό.

Μελέτες από επιστήμονες της Βραζιλίας δείχνουν ότι το κουνούπι Aedes aegypti έχει εξαπλωθεί στο 80% της χώρας, μια έκταση 6,9 εκατ τετραγωνικών χιλιόμετρων (2,6 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια) – τέσσερις φορές μεγαλύτερη από ό, τι πριν από μια δεκαετία.

Ο ιολόγος Paolo Zanotto, του Πανεπιστημίου των Βιοϊατρικών Επιστημών του Ινστιτούτου του Σάο Πάολο, συντονίζει ένα δίκτυο εργαστηρίων μελετώντας τον ιό Ζίκα.

Τονίζει πως “ο αριθμός των κουνουπιών αυξάνεται, η περιοχή της δραστηριότητάς του μεγαλώνει και “επικοινωνεί” με πληθυσμούς που ποτέ πριν δεν είχαν έρθει σε επαφή, με τον δάγκειο πυρετό να αυξάνεται. Η υπερθέρμανση του πλανήτη ίσως να συνεργάζεται με την εξάπλωση στις μέχρι πρότινος ελεύθερες περιοχές”.

Κι άλλοι επιστήμονες συμφωνούν. Ο Christovam Barcellos, γεωγράφος στο Ινστιτούτο Fiocruz στο Ρίο ντε Τζανέιρο, λέει: «Έχουμε παρατηρήσει ότι ο δάγκειος πυρετός έχει εξαπλωθεί σε περιοχές που προηγουμένως ήταν πάρα πολύ κρύες για αυτόν, όπως και το νότιο τμήμα της χώρας.”

Σε ψυχρότερες περιοχές το κουνούπι έχει μικρότερη διάρκεια ζωής, αλλά μπορεί ακόμα να εξαπλωθεί ο δάγκειος πυρετός και ο Ζίκα.

Ωστόσο ο Oliver Brady, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, επιδημιολογός και συν-συγγραφέας της ερευνητικής εργασίας που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από το Lancet για τις εξαγωγικές δυνατότητες του δάγκειου από τη Βραζιλία μέσω των ταξιδιωτών, είναι πιο επιφυλακτικός, προειδοποιώντας ότι η σύνδεση μεταξύ της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της εξάπλωσης του Ζίκα είναι ακόμα κερδοσκοπικές.

“Αυτό που είναι σαφές είναι ότι το 2015 και το 2016 παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των βροχοπτώσεων που έχουν παρατηρηθεί, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμα αν αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί ως μια μακροπρόθεσμη τάση”, είπε στην εφημερίδα O Estado de São Paulo.

Οι ειδικοί της Βραζιλίας πιστεύουν ότι η εξάπλωση του δάγκειου και Ζίκα διευκολύνθηκε επίσης από την αποτυχία των διαδοχικών κυβερνήσεων να παρέχουν βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής και καθαρό νερό στο φτωχότερο μέρος του πληθυσμού. Μόνο το 58% είναι συνδεδεμένο με το αποχετευτικό σύστημα, και το 15% δεν έχουν τρεχούμενο νερό.

Τόποι αναπαραγωγής

Σε αυτούς τους παράγοντες, προστίθενται η ξηρασία του 2015, που επηρέασε την ημί -άγονη ζώνη βορειοανατολικά και τα αστικά κέντρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, προκαλώντας σοβαρές ελλείψεις νερού και οδήγησε σε μεγάλη αύξηση της άτυπης αποθήκευσης νερού.

Αυτό έδωσε πολλές περισσότερες θέσεις αναπαραγωγής για το κουνούπι, και σε ορισμένες περιπτώσεις ο δάγκειος πυρετός φτάνει τα 1,5 εκατομμύρια, με 863 θανάτους.

Η κυβέρνηση έχει κηρύξει πόλεμο κατά του εντόμου, συντάσσοντας 220.000 στρατιώτες για να ενισχύσουν τους παράγοντες της υγείας σε μια εκστρατεία για να επισκεφθούν κάθε κατοικία στη Βραζιλία και να καθαρίσουν μακριά οτιδήποτε, προέρχεται από τις προνύμφες κουνουπιών – συμπεριλαμβανομένων των παλαιών ελαστικών, άδεια μπουκάλια, άσχημα κλειστές δεξαμενές νερού, δοχεία φυτών και ακόμη και τα φύλλα των φυτών Bromeliad.

Στις γυναίκες διανέμεται δωρεάν εντομοαπωθητικό, σύμφωνα με το προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας. Η απόφαση του ΠΟΥ να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, διευκολύνει στο να παρθεί ευκολότερα χρηματοδότηση για την επείγουσα εργασία ανάπτυξης ενός εμβολίου.

Μια άλλη πιθανή λύση είναι το «καλό κουνούπι», ένα διαγονιδιακό κουνούπι που αναπτύχθηκε από την εταιρεία UK Oxitec. Όταν αναπαράγεται με τα κανονικά κουνούπια, τα αφήνει στείρα.

Ήδη έχει ξεκινήσει να δοκιμάζεται στη Βραζιλία, τον Παναμά και στα Νησιά Κέιμαν. Στην πόλη Piracicaba, του Σάο Πάολο, αναφέρθηκε πως η απελευθέρωση των “καλών κουνουπιών”, οδήγησε στο θάνατο το 82% του πληθυσμού Aedes.

Διαφήμιση