Αρχική Τεχνολογία Γύρη αντί για άνθρακα για τις μπαταρίες

Γύρη αντί για άνθρακα για τις μπαταρίες

0
Διαφήμιση

Η γύρη, ο όλεθρος όσων πάσχουν από αλλεργίες, θα μπορούσε να είναι όφελος για τους κατασκευαστές μπαταριών. Αυτό δείχνουν πρόσφατες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστήμιο Purdue.

“Τα ευρήματά μας έδειξαν ότι η ανανεώσιμη γύρη θα μπορούσε να παράγει αρχιτεκτονικό άνθρακα για τις εφαρμογές ανόδου σε συσκευές αποθήκευσης ενέργειας”, δήλωσε ο VilasPol, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Χημικών Μηχανικών και τη Σχολή Τεχνολογίας των Υλικών στο Πανεπιστήμιο Purdue.

Οι μπαταρίες έχουν δύο ηλεκτρόδια, που ονομάζονται άνοδος και κάθοδος. Οι άνοδοι στις περισσότερες από τις σημερινές μπαταρίες λιθίου-ιόντων κατασκευάζονται από γραφίτη. Τα ιόντα λιθίου που περιέχονται σε ένα υγρό που ονομάζεται ηλεκτρολύτης, και είναι αποθηκευμένα στην άνοδο κατά τη διάρκεια της επαναφόρτισης.

Οι ερευνητές εξέτασαν γύρη μέλισσας και τη γύρη από το φυτό cattail που παράγει άνθρακες ως ανόδους. “Και οι δύο είναι άφθονα διαθέσιμοι”, δήλωσε ο Πολ, ο οποίος συνεργάστηκε με τον διδακτορικό φοιτητής JialiangTang. Τα ευρήματα της έρευνας περιγράφονται λεπτομερώς σε ένα έγγραφο που εμφανίστηκε στις 5 Φεβρουαρίου στο ScientificReports της Φύσης.

“Άρχισα να ψάχνω τη γύρη, όταν η μαμά μου, μου είπε ότι είχε αναπτύξει συμπτώματα αλλεργίας πριν από δύο χρόνια. Ήμουν γοητευμένος από την ομορφιά και την ποικιλομορφία των μικροδομών της γύρης, αλλά η ιδέα της χρήσης της ως ανόδου της μπαταρίας μου ήρθε όταν άρχισα να εργάζομαι για την έρευνα της μπαταρίας και έμαθα περισσότερα για την απανθράκωση της βιομάζας”, δήλωσε ο Tang.

Οι ερευνητές επεξεργάστηκαν τη γύρη υπό υψηλές θερμοκρασίες σε ένα θάλαμο που περιέχει αργόν αέριο, χρησιμοποιώντας μια διαδικασία που ονομάζεται πυρόλυση, αποδίδοντας καθαρό άνθρακα στο αρχικό σχήμα των σωματιδίων γύρης.

Κατόπιν η επεξεργασία έγινε με θέρμανση σε χαμηλότερη θερμοκρασία – περίπου 300 βαθμούς Κελσίου – με την παρουσία οξυγόνου, σχηματίζοντας πόρους στις δομές του άνθρακα για την αύξηση της ικανότητας αποθήκευσης ενέργειας τους.

Η έρευνα έδειξε ότι οι άνοδοι γύρης θα μπορούσαν να χρεωθεί σε διάφορα ποσοστά. “Η θεωρητική ικανότητα του γραφίτη είναι 372 ώρες milliamp ανά γραμμάριο, και πετύχαμε 200 milliamp ώρες μετά από μία ώρα φόρτισης», είπε, ο Pol.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι η γύρη από το cattail, έχει καλύτερες επίδοσης από αυτή της μέλισσας.

Το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη και στο μέλλον θα συμπεριληφθεί μια εργασία για την πλήρη χρήση της γύρης στις μπαταρίες.

Διαφήμιση