Αρχική Ανακύκλωση Υπέρ των ΣΔΙΤ στη διαχείριση αποβλήτων ο Γ. Τσιρώνης

Υπέρ των ΣΔΙΤ στη διαχείριση αποβλήτων ο Γ. Τσιρώνης

0

Υπέρ των Συμπράξεων Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στον τομέα των αποβλήτων τάχθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης κατά το συνέδριο, που διεξήχθη στο ξενοδοχείο Χίλτον, με θεματική «Διαχείριση Απορριμμάτων: καλές πρακτικές – χρηματοδότηση. Αυτοδιοίκηση-Ιδιωτικός τομέας».

Ανέφερε ότι η τεχνολογία επιτρέπει σήμερα winwin λύσεις και για τον πολίτη και για την επιχειρηματικότητα, ενώ αναφερθείς στα μεγέθη των έργων διαχείρισης απορριμμάτων, τόνισε ότι θα δημιουργηθούν 16.000 θέσεις εργασίας και κύκλος εργασιών 2 δις. ευρώ.

“Δεν έχει καμία εμμονή ούτε η κυβέρνηση ούτε οι συναρμόδιοι υπουργοί με το εάν η διαχείριση θα γίνεται μέσω του Ιδιωτικού Τομέα του Δημόσιου Τομέα ή μέσω μίας σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Αυτά που μας ενδιαφέρουν είναι το κόστος διαχείρισης, η διάρκεια της σύμβασης, η χωροθέτηση και εν τέλει η αξιοποίηση του υπολείμματος”.

Το φόρουμ επικεντρώθηκε σε θέματα σχεδιασμού, θεσμικού πλαισίου, χρηματοδότησης και καλών πρακτικών, ενώ προβλέπονται και παρουσιάσεις έργων τόσο από πλευράς αυτοδιοίκησης, όσο και από πλευράς ιδιωτικού τομέα, με έμφαση κυρίως στα έργα και υποδομές για την πράσινη οικονομία.

Ο κ. Τσιρώνης ξεκίνησε τον χαιρετισμό του αναφερόμενος στον νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) ο οποίος, όπως τόνισε, αποτελεί πλέον πραγματικότητα, θεσμοθετημένη με πράξη υπουργικού συμβουλίου.

Ο νέος σχεδιασμός κάνει επίσης πραγματικότητα την «κυκλική» οικονομία, έναν τομέα στον οποίο η Ελλάδα έχει μείνει πολύ πίσω σε σχέση με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Ο Αν. Υπουργός σ’ αυτό το σημείο έδωσε έμφαση στην χωριστή διαλογή των βιοαποδομήσιμων υλικών και στην περαιτέρω αξιοποίησή τους.

Όσο αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων και στα ΣΔΙΤ, ο Γ. Τσιρώνης ανέφερε ότι δεν υπάρχει αντιπαλότητα μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού συμφέροντος.

Τα απορρίμματα αποτελούν δημόσιο αγαθό ενώ ο διαχωρισμός και η εμπορία τους αποτελεί πεδίο και για τον ιδιωτικό τομέα, αρκεί να διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον. Επίσης, τα έργα θα πρέπει να συμφωνούν με τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης, ως προς την ποσότητα, την τιμή και την χωροθέτηση.

Τέλος, ο Γ. Τσιρώνης ανέφερε ότι ο νέος ΕΣΔΑ δίνει μεγάλη ευελιξία σε κάθε Δήμο μεμονωμένα, αλλά επιτρέπει και την συνεργασία μεταξύ των Δήμων, για την καλύτερη εξεύρεση λύσεων στη διαχείριση των απορριμμάτων κάθε περιοχής.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here