Αρχική Ειδήσεις To 67% των Ευρωπαίων δεν μπορούν να φανταστούν τη ζωή χωρίς καφέ

To 67% των Ευρωπαίων δεν μπορούν να φανταστούν τη ζωή χωρίς καφέ

0
Διαφήμιση

Νέα έρευνα καταναλωτών αποκαλύπτει ότι τα μηνύματα σχετικά με την υγιεινή διατροφή δεν γίνονται πάντα κατανοητά…

Παρότι η αγάπη για τον καφέ αποτελεί μέρος της κουλτούρας τους, πάνω από το ένα τρίτο (39%) των Ευρωπαίων δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα τα πιθανά οφέλη του για την υγεία. Ο καφές παραμένει αναπόσπαστο μέρος του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής: Το 40% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ο καφές τους βοηθάει να ξεκινούν καλά τη μέρα τους.

Στο πλαίσιο της έρευνας, που διενήργησε το Ίδρυμα Επιστημονικών Πληροφοριών για τον Καφέ (ISIC), ερωτήθηκαν πάνω από 4.000 άτομα σε 10 ευρωπαϊκές χώρες (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Πολωνίας), προκειμένου να διερευνηθούν οι απόψεις, οι συμπεριφορές και οι γνώσεις τους σχετικά με την υγιεινή διατροφή.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι αν και το 70% των Ευρωπαίων πιστεύουν ότι είναι υγιείς, πολλοί εξ αυτών δεν γνωρίζουν τις αλλαγές στον τρόπο ζωής τους που μπορούν να υιοθετήσουν προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης συνήθων, σοβαρών παθήσεων συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, της νόσου Αλτσχάιμερ και των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Κύρια ευρήματα:

. Το 71% των Ευρωπαίων πιστεύουν ότι η κατανάλωση καφέ δεν συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 (αυτό πιστεύει το 75% των ερωτηθέντων ηλικίας άνω των 55 ετών). Ωστόσο, η επιστημονική έρευνα υποδεικνύει ότι η κατανάλωση 3-4 φλιτζανιών καφέ την ημέρα συνδέεται με κατά προσέγγιση 25% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

. Το 63% των Ευρωπαίων πιστεύουν ότι η κατανάλωση καφέ δεν συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου νοητικής έκπτωσης στους ηλικιωμένους, όπως είναι για παράδειγμα οι νόσοι Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον (αυτό πιστεύει το 64% των ατόμων ηλικίας άνω των 55 ετών που απάντησαν στη συγκεκριμένη ερώτηση).

Εντούτοις, η επιστημονική έρευνα υποδεικνύει ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ σε όλη τη διάρκεια της ζωής συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

. Το 42% των Ευρωπαίων πιστεύουν ότι η κατανάλωση καφέ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών (καρδιακών) παθήσεων (αυτό πιστεύει το 54% των ερωτηθέντων ηλικίας 18-24 ετών). Ωστόσο, επιστημονικές μελέτες έχουν υποδείξει την ύπαρξη σχέσης μεταξύ της μέτριας κατανάλωσης καφέ και μειωμένου κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Το 67% των Ευρωπαίων δήλωσε ότι δεν μπορούσε να φανταστεί τη ζωή χωρίς καφέ. Οι επιπτώσεις της κατανάλωσης καφέ στην υγεία έχουν ερευνηθεί ενδελεχώς: Η κατανάλωση τριών έως πέντε φλιτζανιών καφέ την ημέρα έχει συνδεθεί με σειρά επιθυμητών φυσιολογικών επιπτώσεων και μπορεί να αποτελεί μέρος μιας υγιεινής διατροφής και ενός ενεργητικού τρόπου ζωής.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) συνιστά στις έγκυες και τις θηλάζουσες γυναίκες να μην καταναλώνουν πάνω από 200mg καφεΐνης την ημέρα, λαμβανομένων υπόψη όλων των πηγών πρόσληψης. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε έως δύο φλιτζάνια την ημέρα.

Πηγή: The Institute for Scientific information on Coffee

Διαφήμιση