Αρχική Ειδήσεις Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων 2016: Υγρότοποι για το Μέλλον μας

Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων 2016: Υγρότοποι για το Μέλλον μας

0
Διαφήμιση

Κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων που σηματοδοτεί την επέτειο της υπογραφής της Σύμβασης Ραμσάρ για την προστασία των Υγροτόπων, το 1971 στην ομώνυμη πόλη του Ιράν.

Οι λίμνες, τα ποτάμια, οι λιμνοθάλασσες, τα έλη, ακόμα και η θάλασσα έως τα έξι μέτρα βάθος θεωρούνται υγρότοποι κατά τη Σύμβαση Ραμσάρ. Παρά τα διαφορετικά χαρακτηριστικά τους, οι υγρότοποι είναι από τα πιο παραγωγικά οικοσυστήματα του πλανήτη.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, με θέμα «Οι υγρότοποι για το μέλλον μας – αειφόρος διαβίωση», έχει σκοπό να αναδείξει τον ανεκτίμητο ρόλο που διαδραματίζουν στην ευημερία και την υγεία μας, και τους τρόπους που μπορούν να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της ανεργίας και της φτώχειας.

Όσοι υγρότοποι δεν έχουν υποβαθμισθεί από τον άνθρωπο σφύζουν από βιοποικιλότητα, αποτελούν πηγή πόσιμου νερού, προστατεύουν από τις πλημμύρες, συμβάλλουν στην εξασφάλιση της διατροφικής ασφάλειας και βοηθούν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Οι υγρότοποι είναι σημαντικοί για το μέλλον όλων μας.

Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που προσφέρουν αποτελούν μέρος της ζωής δισεκατομμυρίων ανθρώπων μέσω της αλιείας, της γεωργίας, της καλλιέργειας ρυζιού, του τουρισμού, των υδάτινων μεταφορών και πολλών άλλων δραστηριοτήτων.

Ο τρόπος εκμετάλλευσης των υγροτόπων επηρεάζει άμεσα την κατάστασή τους και είναι συνδεδεμένος με την επιβίωση των σημερινών και των επόμενων γενεών.

Το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (Med-INA) από την ίδρυσή του το 2003 έως και σήμερα, σε συνεργασία με τη Σύμβαση Ραμσάρ, ασχολείται με τη στενή και διαχρονική σχέση μεταξύ των ανθρώπων και των υγροτόπων.

Συχνά, η σχέση αυτή διαμόρφωνε και συνεχίζει να διαμορφώνει το χαρακτήρα των υγροτοπικών περιοχών, αλλά και τον τρόπο διαβίωσης και συνεπώς την ταυτότητα του τοπικού πληθυσμού.

Η διαχείριση από κοινού της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μπορεί να ανανεώσει τους δεσμούς των ανθρώπων με τους υγροτόπους και τελικά να συμβάλει ουσιαστικά στην προστασία τους.

Από το σύνολο των υγροτόπων ανά τον κόσμο στις αρχές του 20ού αιώνα το 64% έχει ήδη εξαφανιστεί, ποσοστό που ισχύει και για τη χώρα μας.

Η μεγάλη πρόκληση του σύγχρονου πολιτισμού είναι να πετύχει την ισορροπία μεταξύ του τρόπου ζωής μας, της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων και της εξασφάλισης της υγείας κρίσιμων οικοσυστημάτων, όπως των υγροτόπων, έτσι ώστε να χτίσουμε ένα πραγματικά αειφόρο μέλλον.

Διαφήμιση