Αρχική Ειδήσεις Καθαρό περιβάλλον…λιγότερα εγκεφαλικά

Καθαρό περιβάλλον…λιγότερα εγκεφαλικά

0
Διαφήμιση

Μια από τις μελέτες για τις επιπτώσεις της μόλυνσης του νοσοκομείου Παίδων του Λος Άντζελες και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Ν. Υόρκης, σε 40 παιδιά συνέδεσε την ατμοσφαιρική ρύπανση με την ελλιπή ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών αλλά και με σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς στην ενήλικη ζωή τους.

Σε άλλη μελέτη, Βρετανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου ανέλυσαν στοιχεία από 103 έρευνες, από 28 χώρες και πολλές χιλιάδες άτομα και διαπίστωσαν ότι η ρύπανση της ατμόσφαιρας συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σε άλλη μελέτη επιστήμονες των Σχολών Δημόσιας Υγείας των Πανεπιστημίων Τζον Χόπκινς και Χάρβαρντ, με επικεφαλής την Μελίντα Πάουερ ανέλυσαν στοιχεία από 71.300 γυναίκες ηλικίας 57 έως 85 ετών και συμπέραναν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης άγχους, μιας ψυχικής διαταραχής που πλήττει περίπου το 16% των ανθρώπων παγκοσμίως.

Η μόλυνση του περιβάλλοντος αυξάνεται σταθερά και οι επιστήμονες συνεχίζουν να επισημαίνουν ότι επηρεάζει το σύνολο των πληθυσμών, βλάπτοντας μεγάλο αριθμό ατόμων.

Με το σκεπτικό αυτό οι επιστήμονες του πανεπιστημίου Χάρβαρντ στη Βοστόνη, διεξήγαγαν μια από τις μεγαλύτερες έρευνες που έγιναν ποτέ, με στόχο την καλύτερη κατανόηση της σχέσης ατμοσφαιρικής ρύπανσης και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Ανέλυσαν τα δεδομένα από 155.503 ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια και 19.314 αιμορραγικά επεισόδια από εννέα πόλεις των ΗΠΑ και συγχρόνως εξέτασαν εξετάστηκαν τα δεδομένα σχετικά με το είδος και την έκταση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε αυτές.

Συγκεκριμένα εξέτασαν τα αιωρούμενα σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 10 μ. που προέρχονται από τις εξατμίσεις αυτοκινήτων, από εργοστάσια κλπ, το μονοξείδιο άνθρακα και το διοξείδιο αζώτου και θείου ως προς την επίδρασή τους στο περιβάλλον.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσο αυξάνεται η μόλυνση του αέρα που αναπνέουμε με τα μικρά αιωρούμενα σωματίδια, τόσο αυξάνεται η εμφάνιση εγκεφαλικών επεισοδίων. Ανάλογα ήταν τα αποτελέσματα και για το μονοξείδιο του άνθρακα, το διοξείδιο του αζώτου και το διοξείδιο του θείου.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η αύξηση του δείκτη ρύπανσης στο περιβάλλον αυξανόταν κατά 1% η εισαγωγή ασθενών με εγκεφαλικό στα νοσοκομεία. Και μπορεί το 1% να φαντάζει μικρό ποσοστό, ωστόσο όπως σημειώνουν οι ειδικοί στο σύνολο του πληθυσμού είναι ένας μεγάλος αριθμός ασθενών.

Υποπτεύονται ότι η μόλυνση του περιβάλλοντος προκαλεί φλεγμονή στο καρδιαγγειακό σύστημα, πνευμονικά αντανακλαστικά που αλλοιώνουν την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό και αλλαγές της πήξης στο αίμα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται θρόμβοι που φράζουν τις εγκεφαλικές αρτηρίες.

Όπως λένε, χρειάζονται εντατικές προσπάθειες μείωσης της μόλυνσης στο περιβάλλον καθώς όσο πιο καθαρός είναι ο αέρας που εισπνέουμε τόσο πιο λίγα θα είναι τα εγκεφαλικά επεισόδια που θα προκαλούνται.

Να σημειωθεί ότι η μελέτη έγινε σε παιδιά που τα παρακολουθούσαν από έμβρυα έως την ηλικία των 9 ετών. 

 

Διαφήμιση