Αρχική Ειδήσεις Δυο νέα έργα τέχνης στον Κήπο των Γλυπτών

Δυο νέα έργα τέχνης στον Κήπο των Γλυπτών

0
Διαφήμιση

Με ακόμη δύο γλυπτά γνωστών Ελλήνων εικαστικών προικίστηκε ο «Κήπος των Γλυπτών» στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, τα “αποκαλυπτήρια» των οποίων πραγματοποιήθηκαν την ημέρα των Φώτων.

Τα δύο νέα έργα φιλοτέχνησαν ο Μαρκ Χατζηπατέρας και ο Μιχάλης Κατζουράκης.

Κατασκευασμένο από μπρούντζο, σε μαύρο χρώμα, το βάρους 190 κιλών έργο του ΧατζηπατέραInvitation είναι ένα γλυπτό που μοιάζει να διακτινίζεται με μια ακροβατική κίνηση προς τον ουρανό. Η μινιμαλιστική κατασκευή δένει αρμονικά με το αστικό τοπίο και μοιάζει να αποτελεί μια προέκταση του πλακόστρωτου της παραλίας.

Το γλυπτό του Μιχάλη Κατζουράκη Χωρίς τίτλο είναι δείγμα μιας σειράς έργων του που χαρακτηρίζονται από τη δυναμική τους, με πλήρεις και ελλιπείς γεωμετρικές μορφές, ορθογώνια, τετράγωνα, κύκλους και γραμμές, καθώς και με έντονα χρώματα. Το συγκεκριμένο είναι κίτρινο και κάνει ζωηρή αντίθεση με το γκρι του δαπέδου και το γαλάζιο της θάλασσας.

Η τοποθέτηση των δύο νέων γλυπτών έγινε με πρωτοβουλία του συλλόγου «Φίλοι της Νέας Παραλίας», χάρη σε δωρεά της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος.

Στόχος του συλλόγου είναι η ανάδειξη της φυσιογνωμίας της Νέας Παραλίας, μέσα από την οργάνωση συμμετοχικών δράσεων και δράσεων Πολιτισμού, η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα χρήσης και σεβασμού του δημόσιου χώρου, η δημιουργία μιας πλατφόρμας καλλιέργειας, υλοποίησης και διάδοσης ιδεών σχετικά με την «κατοίκηση» του δημόσιου χώρου.

Ο εμπλουτισμός του «Κήπου των Γλυπτών» είναι ακόμη ένα στοίχημα για τη σχέση των πολιτών με τα έργα τέχνης στον δημόσιο χώρο, αλλά και για τη δημοτική αρχή, καθώς στο παρελθόν αρκετά από τα γλυπτά που εκτίθενται χωρίς φύλαξη έχουν υποστεί βανδαλισμούς.

Υπενθυμίζεται ότι μόνο μέσα στο 2015 φθορές παρ’ ολίγον μοιραίες υπέστησαν το έργο του Γιώργου Ζογγολόπουλου Τρεις κύκλοι, το Φεγγάρι στην ακτή του Θεσσαλονικιού γλύπτη Παύλου Βασιλειάδη, καθώς και μία από τις περίφημες Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, η οποία “εξαφανίστηκε» από το γλυπτό σύμπλεγμα που κοσμεί την παραλία του Θερμαϊκού.

Η εγκατάσταση των γλυπτών που θα κοσμήσουν τη Νέα Παραλία έγινε εφικτή κατόπιν της χορηγίας των έργων στην οποία προχώρησαν με χρησιδάνειο προς το Δήμο Θεσσαλονίκης οι δύο καλλιτέχνες, αλλά και στην ανάληψη του κόστους της μεταφοράς από την ΠΕΕΒΕ, στο πλαίσιο της ήδη στενής συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί με το Δήμο Θεσσαλονίκης, με τη συνδρομή των Φίλων της Νέας Παραλίας.

Διαφήμιση