Αρχική Ελληνικά Προϊόντα Άρχισαν τα προβλήματα στο ελληνικό κρασί με τον φόρο

Άρχισαν τα προβλήματα στο ελληνικό κρασί με τον φόρο

0
Διαφήμιση

Η επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί έχει οδηγήσει σε στάση του εμπορίου οίνου στην ελληνική και εξωτερική αγορά, γνωστοποίησε ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος του Οίνυ από την επιβολή του φόρου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει,

Οι οινοπαραγωγοί επισημαίνουν ότι από την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του ΕΦΚ, έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στην αγορά «εξαιτίας των πλημμελειών της σχετικής υπουργικής απόφασης σε συνδυασμό με την ελλιπή ενημέρωση και την ευθυνοφοβία των αρμόδιων αρχών».

«Οι διαβεβαιώσεις που παρείχε δημοσίως ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ότι δηλαδή δεν θα επιβαρύνονταν με ΕΦΚ οι εξαγωγές (γεγονός που, όπως επισημάναμε δεν εναπόκειται στην καλή θέληση της κυβέρνησης, αλλά απαγορεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία), διαψεύσθηκαν, καθώς στις πρώτες εξαγωγές που πραγματοποιήθηκαν από συναδέλφους όχι μόνο υπεβλήθη ΕΦΚ, αλλά επιπλέον υποχρεώθηκαν και σε προκαταβολή του ΦΠΑ.

Ρητά δε τους επισημάνθηκε από τις αρμόδιες τελωνειακές αρχές, ότι τα ποσά που καταβλήθηκαν ούτε πρόκειται να συμψηφισθούν, ούτε πρόκειται να επιστραφούν», αναφέρουν οι οινοποιοί.

Ήδη ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, όπως γνωστοποίησε, προέβη σε τηλεφωνικά διαβήματα στην αρμόδια Διεύθυνση Ειδικών Φόρων του υπουργείου Οικονομικών, υποβάλλοντας και σχετικό υπόμνημα στο οποίο καταγράφονται τα πρώτα προβλήματα και προτείνονται λύσεις.

Ως βασικότερη όλων προκρίνεται η αναστολή εφαρμογής του νόμου έως τον Μάιο του 2016, οπότε εκπνέει και η προθεσμία για τη δημιουργία φορολογικής αποθήκης.

Ταυτόχρονα, ζητείται από το υπουργείο η έκδοση νέας διευκρινιστικής εγκυκλίου έως σήμερα Παρασκευή, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα προσανατολίζονται να προσφύγουν στη διοικητική δικαιοσύνη με αίτημα την ακύρωση του μέτρου.

Διαφήμιση