Αρχική Ειδήσεις UNICEF: Τηλεμαραθώνιος αγάπης για τα παιδιά πρόσφυγες

UNICEF: Τηλεμαραθώνιος αγάπης για τα παιδιά πρόσφυγες

0
Διαφήμιση

Τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου η UNICEF θα πραγματοποιήσει τηλεμαραθώνιο αγάπης που είναι αφιερωμένος στα Παιδιά-Πρόσφυγες και διοργανώνεται σε συνεργασία με την ΕΡΤ.

Ο Τηλεμαραθώνιος της UNICEF συμπληρώνει φέτος 27 χρόνια ανθρωπιστικής παρουσίας και προσφοράς. Από τους 921.713 πρόσφυγες και μετανάστες που έφθασαν ως σήμερα μέσω θαλάσσης στην Ευρώπη το 2015 πάνω από ο 1 στους 5 είναι παιδί.

Μέχρι στιγμής τη χρονιά αυτή, τα παιδιά εκτιμάται ότι αποτελούν το ένα τέταρτο των 768.916 αφίξεων μέσω θαλάσσης στην Ελλάδα.

Εκτιμάται ότι μεταξύ Νοεμβρίου 2015 και Φεβρουαρίου 2016, θα μπορούσαν να υπάρχουν κατά μέσο όρο 5.000 επιπρόσθετες αφίξεις την ημέρα, με αποτέλεσμα μέχρι και 700.000 νέες αφίξεις που θα περάσουν μέσω Ελλάδας, FYROM, Σερβίας, Κροατίας και Σλοβενίας.

Ο Τηλεμαραθώνιος, που έχει στόχο να ενισχύσει τις προσπάθειες ανακούφισης των παιδιών προσφύγων-μεταναστών και θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ2 (ενώ ένα μέρος του θα αναμεταδοθεί και από την ΕΡΤ3) θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα και θα συνεχισθεί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Την παρουσίαση της εκπομπής θα έχουν η Μαριλένα Κατσίμη, ο Σεραφείμ Σίλας, η Σμαράγδα Καρύδη, ο Γιώργος Λιανός, η Βίκυ Χατζηβασιλείου, η Σταματίνα Τσιμτσιλή, ο Κώστας Φραγκολιάς, ο Γιώργος Καπουτζίδης και η Τζένη Μπαλατσινού, όλοι τους θα υποδεχθούν προσωπικότητες από όλους τους χώρους, σε μια προσφορά αλληλεγγύης στο έργο της UNICEF.

Συμμετέχουν και στηρίζουν τον Τηλεμαραθώνιο δεκάδες ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί από όλη τη χώρα. Σημαντική βοήθεια προσφέρουν πολλοί δήμοι της Αττικής και επαρχίας με κουμπαράδες και άλλες εκδηλώσεις αλληλεγγύης ενώ δημόσια και ιδιωτικά σχολεία θα δραστηριοποιηθούν για την επιτυχία της προσπάθειας.

Μηνύματα θα στείλουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος της Βουλής, οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, ο Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας.

Η UNICEF εστιάζει στις πιο ευάλωτες κατηγορίες παιδιών και καλεί όλες τις αρμόδιες αρχές σε όλες τις χώρες διέλευσης και προορισμού να σκύψουν προσεκτικά στις παρακάτω κατηγορίες παιδιών:

Βρέφη και μικρά παιδιά – Με το χειμώνα να πλησιάζει ολοταχώς, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αυτά τα παιδιά να πεθάνουν στη θάλασσα ή στην ξηρά, ή ν’ αρρωστήσουν σοβαρά με πνευμονία ή υποθερμία.

Παιδιά με αναπηρίες και ειδικές ανάγκες – Είτε η αναπηρία τους είναι σωματική, είτε ψυχολογική, τα παιδιά με αναπηρίες έρχονται αντιμέτωπα με ιδιαίτερα δύσκολα ταξίδια σε όλη την Ευρώπη, κάποια μεταφερόμενα σε όλη τη διαδρομή από τους γονείς τους, με πολύ λίγες ή καθόλου εξειδικευμένες υπηρεσίες σε ολόκληρη τη διάρκεια του ταξιδιού τους.

Χαμένα παιδιά – Τα παιδιά που χωρίζονται από την οικογένεια ή τους κηδεμόνες τους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, κυρίως κατά την ανεξέλεγκτη κίνηση του πλήθους κατά τη διάρκεια της διέλευσης των συνόρων ή κατά την επιβίβαση στα μέσα μεταφοράς (λεωφορεία, τρένα και ταξί).

Παιδιά που έμειναν πίσω – Τα παιδιά που δεν έχουν τα οικονομικά μέσα, τις επαφές ή την υποστήριξη δικτύων για να βρουν τα χρήματα ή τους πόρους που χρειάζονται για να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε κάθε μορφή εκμετάλλευσης.

Ασυνόδευτοι έφηβοι σε κίνηση -Κυρίως αγόρια ηλικίας μεταξύ 14 και 17 ετών, πολλά από το Αφγανιστάν, που δεν επιθυμούν να χαρακτηριστούν ως ασυνόδευτα ή χωρισμένα παιδιά και αποφεύγουν την ταυτοποίηση των στοιχείων τους, ή προσποιούνται ότι είναι ενήλικες για να ξεφύγουν από τα παραδοσιακά μέτρα προστασίας που θα τα κρατήσουν πίσω.

Συνήθως ταξιδεύουν με ομάδες άλλων εφήβων, μερικές φορές με έναν ενήλικα, μερικές φορές όχι.

Η UNICEF έχει απευθύνει έκκληση για 14 εκατ. δολάρια για την υποστήριξη των αναγκών των παιδιών και των γυναικών που πλήττονται από την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του 2016.

Διαφήμιση