Αρχική Ειδήσεις CEO Summit 2015: Η Ελλάδα μπορεί να αναδυθεί ως επιχειρηματικός κόμβος

CEO Summit 2015: Η Ελλάδα μπορεί να αναδυθεί ως επιχειρηματικός κόμβος

0
Διαφήμιση

Ελλάδα μπορεί και δικαιούται να αναδυθεί ως επιχειρηματικός κόμβος υπό προϋποθέσεις, διαπίστωσε το 9ο CEO Summit, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από τον Τομέα Ηγεσίας της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεων Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ).

Με τίτλο «Γεωπολιτική: Μπορεί η Ελλάδα να αναδειχθεί ως business hub» το συνέδριο προσπάθησε να δημιουργήσει ένα ερμηνευτικό πλαίσιο του γεωπολιτικού χάρτη πάνω στον οποίο τοποθετείται η χώρα, απαντώντας παράλληλα στην αναζήτηση κάθε CEO για την επιχειρηματική του επιτυχία ή αποτυχία με βάση τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας.

Όπως επισημάνθηκε, για να αναδυθεί η χώρας ως επιχειρηματικός κόμβος απαιτείται πολιτισμική αλλαγή στην έννοια και τη λειτουργία του κράτους, εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και της σταθερότητας –με δυτικούς όρους– της χώρας, επιχειρηματικό σχέδιο (business plan) «και όχι country plan», απόλυτη προτεραιότητα στην καινοτομία, συλλογικές λύσεις έναντι των ατομικών και ανάληψη δράσης με τα πρώτα σημάδια εμφάνισης προβλημάτων.

Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, Γιώργος Πίττας, καλωσορίζοντας τους συνέδρους, επεσήμανε πως ο ίδιος ο βηματισμός της Ιστορίας στην περιοχή, μας υποχρεώνει να σκεφτούμε γεωπολιτικά, ενώ πρόσθεσε ότι το θέμα είναι πώς μπορεί κάθε επιχείρηση, κάθε δραστήριος Έλληνας να «μεταφράσει» όλα αυτά σε κάτι το συγκεκριμένο για τη δική του περίπτωση.

Ο πρόεδρος του Τομέα Ηγεσίας της ΕΕΔΕ, Δημήτρης Μαύρος, κατά τον χαιρετισμό του ανέφερε: «Οι Έλληνες επιχειρηματίες –συνέχισε- αγωνιούν να ανιχνεύσουν το τι πρέπει και μπορούν να κάνουν για να δημιουργήσουν οφέλη για τους ίδιους, τις εταιρείες, το ανθρώπινο δυναμικό και για την υγεία της χώρας, μέσα από την οποία περνάει και η δική τους επιχειρηματική υγεία.

Ωστόσο, απαιτείται συγκεκριμενοποίηση της στρατηγικής και αποτελεσματική επικοινωνία της προς τους κοινωνικούς εταίρους, έτσι ώστε να σχηματιστεί μια ισχυρή συμμαχία στο επίπεδο της οικονομίας, κοινωνίας και πολιτικής. Αυτή, όμως, η συμμαχία απαιτεί ισχυρές ηγεσίες και αποφασιστικότητα στην υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, σημείωσε ότι «για να μπορεί να γίνει η Ελλάδα επιχειρηματικός κόμβος απαιτείται οριζόντια ενθάρρυνση των επενδύσεων, παροχή φορολογικών κινήτρων και προώθηση ιδιωτικοποιήσεων, ώστε να εισρεύσουν νέα επενδυτικά κεφάλαια». «Πρέπει να είμαστε μια χώρα στην οποία θα μπορούσε να ζήσει κάθε πολίτης του κόσμου» ανέφερε.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης αναφέρθηκε στην εντυπωσιακή ανάπτυξη του Τουρισμού μέσα στην κρίση, επισημαίνοντας ότι είχε διπλάσιες και τριπλάσιες επιδόσεις σε σχέση με τις ανταγωνιστικές μας χώρες.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι ο τομέας που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους μοχλούς στήριξης της ελληνικής οικονομίας, άλλαξε την τελευταία πενταετία οκτώ φορές συντελεστή ΦΠΑ, συμπληρώνοντας ότι χωρίς φορολογική σταθερότητα δεν μπορεί να λειτουργήσουν οι υφιστάμενες επιχειρήσεις αλλά και να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ

Ο πρόεδρος του δ.σ της ΕΕΔΕ, Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, τόνισε ότι «η χώρα μπορεί όντως να παίξει σημαντικό ρόλο λόγω γεωγραφικής και πολιτικής θέσης –βάσει των επιλογών που έχει ήδη κάνει– προσθέτοντας σε όσα είπαν οι άλλοι ομιλητές την ανάγκη δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης, αξιοπιστίας και σεβασμού καθώς και δέσμευσης όλων σε κοινό στόχο και όραμα. «Απαιτείται ουσιαστικός διάλογος μεταξύ διοικούντων και διοικουμένων» κατέληξε.

Ο συγγραφέας και φιλόσοφος Στέλιος Ράμφος αναφέρθηκε στην άρνηση της πραγματικότητας και τις επιπτώσεις στο πολίτευμα, την οικονομία και την κοινωνία, καταδεικνύοντας την απουσία συγκροτημένου ελληνικού κράτους ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως στην Ελλάδα υπάρχει φαντασίωση κράτους.

«Προσαρμοζόμαστε διαρκώς στο χειρότερο, γιατί έχουμε μάθει να αποδεχόμαστε εσωτερικά το ευτελές. Νιώθουμε ότι μας καταδιώκουν οι άλλοι και αυτό λειτουργεί ως άλλοθι για να μην πράττουμε. Αποφεύγουμε την πραγματικότητα και η επανάληψη μας προσφέρει ασφάλεια, ενώ απορρίπτουμε την αλλαγή και αρνούμαστε τις νέες δομές και μεταρρυθμίσεις.

Έτσι, αδυνατούμε να αναπτυχθούμε ως μια ανοιχτή και εξελισσόμενη κοινωνία» ανέφερε μεταξύ άλλων και τόνισε πως, η συμμετοχή της χώρας στην Ε.Ε. είναι σημαντική όχι μόνο για τα κεφάλαια που μας διαθέτει, αλλά γιατί είναι ο καθρέφτης που μπορεί να μας απελευθερώσει.

«Πρέπει να νοιαστούμε για την πραγματική και όχι για τη φανταστική Ελλάδα», κατέληξε ο μεγάλος διανοητής.

Στην ανάγκη και στα οφέλη ενός «καλά δομημένου πλάνου δράσης» ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο, προκειμένου να αντιμετωπίσουν οι δύο χώρες τις μεγάλες προκλήσεις, αναφέρθηκε ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης.

Διαφήμιση