Αρχική Καινοτομία Όπλα λέιζερ σε μαχητικά ως το 2020

Όπλα λέιζερ σε μαχητικά ως το 2020

0

Η εικόνα του μαχητικού αεροσκάφους/ διαστημοπλοίου που αντιμετωπίζει τον εχθρό με όπλα ακτίνων λέιζερ γίνεται ξανά ..επίκαιρη. Ωστόσο, όπως δείχνουν τα πράγματα, ίσως τελικά να μη βρίσκεται στο πολύ μακρινό μέλλον η στιγμή που θα γίνει πραγματικότητα: Όπως αναφέρει το CNN, το US Air Force Research Laboratory (AFRL) υποστηρίζει πως είναι στον δρόμο να παρουσιάσει ένα λειτουργικό όπλο λέιζερ για μαχητικό μέχρι το 2020, καθώς η τεχνολογία έχει «ωριμάσει».

Η δυνατότητα εξοπλισμού μεγαλύτερων αεροσκαφών με λέιζερ υπάρχει εδώ και χρόνια, ωστόσο η δημιουργία λέιζερ αρκετά μικρών για να περαστούν σε μαχητικά αποτελούσε δύσκολη πρόκληση.

Όπως σημειώνει ο Κέλι Χάμετ, επικεφαλής μηχανικός του διευθυντηρίου κατευθυνόμενης ενέργειας του AFRL, οι δυνάμεις g και οι δονήσεις που χαρακτηρίζουν τις σχεδόν υπερηχητικές ταχύτητες δυσκολεύουν τα πράγματα- ωστόσο αυτά τα εμπόδια μπορούν να ξεπεραστούν μέσα σε πέντε χρόνια.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως το AFRL δουλεύει και σε μια άλλη «εξωτική» ιδέα: μια αμυντική ασπίδα λέιζερ 360 μοιρών, με λέιζερ που θα καταστρέφει απειλητικά αντικείμενα (πυραύλους ή άλλα αεροσκάφη) που θα εισέρχονται εντός της.

Σχετικός πυργίσκος έχει δοκιμαστεί ήδη με επιτυχία. Γενικότερα, σημειώνεται ότι η χρήση όπλων λέιζερ θα έχει κυρίως χαρακτήρα αυτοπροστασίας, οπότε η εικόνα ενός μαχητικού που πετά εκτοξεύοντας από ειδικά κανόνια ακτίνες εναντίον των εχθρών του είναι ακόμα μακριά, καθώς τα όπλα λέιζερ θα στοχεύουν κυρίως στην εξουδετέρωση απειλών ή υποδομών.

Οι δοκιμές τέτοιων όπλων θα γίνουν κατά πάσα πιθανότητα με ατρακτίδια σε μαχητικά, και ήδη είναι σε εξέλιξη δοκιμή με μαχητικό F-15 Eagle. Κατά τον Χάμετ, μία μείξη λέιζερ και συμβατικών όπλων θα έχει ως αποτέλεσμα ένα εντελώς διαφορετικό «battle space» μέσα σε 20 με 25 χρόνια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here