Αρχική Ειδήσεις O έρπης ζωστήρας επικίνδυνος για εγκεφαλικό ή έμφραγμα

O έρπης ζωστήρας επικίνδυνος για εγκεφαλικό ή έμφραγμα

0
Διαφήμιση

Την επικινδυνότητα πρόκλησης εγκεφαλικού επεισοδίου από την εμφάνιση έρπητα ζωστήρα ανέλυσαν οι επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο Olmsted στο Rochester της Minnesota των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο της “Mayo Clinic Proceedings”, οι πιθανότητες είναι 50% υψηλότερες σε ενήλικες που έχουν εμφανίσει έρπητα για 90 μέρες.

Οι ειδικοί συνέκριναν τα δεδομένα από 5.000 ενήλικες ηλικίας άνω των 50 ετών, με επιβεβαιωμένο έρπητα ζωστήρα, με μια άλλη ομάδα ανδρών των ίδιων ηλικιών οι οποίοι όμως δεν είχαν καθόλου ιστορικό με έρπητα ζωστήρα.

Τα άτομα που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή εξαιρέθηκαν από αυτή την ανάλυση. Οι ειδικοί, διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος πρόκλησης εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν 50% υψηλότερος, έως και τρεις μήνες μετά από ένα επεισόδιο του έρπητα ζωστήρα.

Σε γενικές γραμμές, οι ασθενείς με έρπητα ζωστήρα παρουσίασαν περισσότερους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ, είχαν χειρότερη υγεία συνολικά, όπως ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Dr. Barbara Yawn.

Επιπροσθέτως, ήταν αυξημένος ο κίνδυνος εμφράγματος του μυοκαρδίου αλλά σε μικρότερο βαθμό ενώ, μετά από την περίοδο των τριών μηνών, δεν υπήρξε αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής προσβολής.

Διαφήμιση