Αρχική Ειδήσεις Με την παιδική παχυσαρκία συνδέονται οι λίγες ώρες ύπνου!

Με την παιδική παχυσαρκία συνδέονται οι λίγες ώρες ύπνου!

0
Διαφήμιση

Τα παιδιά που κοιμούνται λίγες ώρες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να είναι παχύσαρκα, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα του προγράμματος ΕΥΖΗΝ για το σχολικό έτος 2014-2015.

Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά που κοιμούνται λιγότερες από 8 ώρες την ημέρα έχουν 20% αυξημένη πιθανότητα να είναι παχύσαρκα σε σχέση με τα παιδιά που έχουν περισσότερες από 8 ώρες ύπνου ημερησίως.

Αυτό προκύπτει σύμφωνα με το πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχαν 340.000 μαθητές από περίπου 4.000 σχολεία, όπου το 23% και το 10% των Ελλήνων μαθητών αξιολογήθηκαν ως υπέρβαροι και παχύσαρκοι αντιστοίχως.

Άμεση σχέση με την παιδική παχυσαρκία έχει και η καθιστική ζωή (περισσότερες από 2 ώρες τηλεθέαση την ημέρα) καθώς, φάνηκε να μειώνεται κατά 6% η πιθανότητα ένα παιδί να είναι παχύσαρκο για κάθε μία μέρα αύξηση στην εβδομαδιαία συχνότητα ενασχόλησης με οργανωμένη σωματική δραστηριότητα.

Στην Ελλάδα, περίπου το 1/4 των παιδιών δεν κοιμούνται επαρκώς (<8 ώρες την ημέρα), υπερβαίνουν τον επιτρεπτό χρόνο ενασχόλησης με καθιστικές δραστηριότητες (≥2 ώρες τηλεθέαση την ημέρα) και δεν πραγματοποιούν κάποια οργανωμένη αθλητική δραστηριότητα εκτός σχολείου.

Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του 13ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Διατροφής και Διαιτολογίας, από την επιστημονική ομάδα του ΕΥΖΗΝ, η οποία έλαβε το 2ο Βραβείο Ερευνητικής Ανακοίνωσης.

Το ΕΥΖΗΝ, – πρόγραμμα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου που υλοποιείται με τη συνεργασία των υπουργείων Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Πολιτισμού και Αθλητισμού και καταγράφει και αξιολογεί διαχρονικά διάφορες παραμέτρους της υγείας των μαθητών – πραγματοποιεί για τρίτη συνεχή χρονιά ενημερωτικές παρουσιάσεις για παιδιά και εφήβους.

Περιλαμβάνει θέματα γύρω από την υγεία, τη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα και την ανάπτυξη, αλλά και ειδικότερα θέματα, όπως η Μεσογειακή δίαιτα, η εικόνα σώματος και η διαχείριση βάρους, η σχολική επίδοση και η καταναλωτική συμπεριφορά.

Οι παρουσιάσεις πραγματοποιούνται στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο για τα σχολεία της Αττικής, ενώ για τα σχολεία εκτός Αττικής προσφέρεται η δυνατότητα διεξαγωγής των παρουσιάσεων μέσω skype ή μέσω εθελοντών συνεργατών του προγράμματος.

 

Για περισσότερες πληροφορίες: http://eyzin.minedu.gov.gr/Pages/Home.aspx

 

Διαφήμιση