Αρχική Ειδήσεις Η Ρωσία υπερθερμαίνεται ταχύτερα από τη Γη

Η Ρωσία υπερθερμαίνεται ταχύτερα από τη Γη

0
Διαφήμιση

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ιδιαίτερα στο στρώμα πάγου της Σιβηρίας και στη διατάραξη της έναρξης του χειμώνα.

Η περιβαλλοντική έκθεση του υπουργείου αναφέρει ότι η μέση θερμοκρασία στη Ρωσία αυξήθηκε κατά 0,42 βαθμούς Κελσίου κάθε δεκαετία από το 1976, 2,5 φορές πιο γρήγορα από τους 0,17 βαθμούς αύξησης που σημείωσε ο υπόλοιπος πλανήτης.

Το υπουργείο κατέγραψε 569 φαινόμενα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή το 2014, τον υψηλότερο αριθμό από τότε που ξεκίνησαν να τα παρακολουθούν. Ενδεικτικά, οι πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα το 2014 και η λειψυδρία ανατολικά της λίμνης Βαϊκάλης οδήγησαν σε μια «καταστροφική αύξηση των πυρκαγιών».

«Οι πάγοι της Σιβηρίας υποχωρούν, σεισμοί συμβαίνουν εκεί που προηγουμένως δεν λάμβαναν χώρα ποτέ, υπάρχουν κατολισθήσεις, ξαφνικές πλημμύρες, εκρήξεις συμπυκνωμένου αερίου και ούτω καθεξής», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτσκοφ, υπουργός εκτάκτων περιστατικών.

Τα ρεκόρ θερμοκρασίας για αυτή την εποχή στη Μόσχα και τις γύρω περιοχές έσπασαν κάθε μέρα την προηγούμενη εβδομάδα, φτάνοντας τους 8,5 βαθμούς Κελσίου.

Πριν από τη συμφωνία που επετεύχθη κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής στο Παρίσι αυτό το μήνα, η Ρωσία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 75 τοις εκατό, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Οι συνολικές εκπομπές της Ρωσίας δεν έχουν αυξηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά η κυβέρνηση ανησυχεί για το γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί θέμα προτεραιότητας για την πλειοψηφία του κοινού, εν μέσω της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο μισός στόλος οχημάτων της χώρας συνεχίζει να αποτελείται από ρυπογόνους κινητήρες δεκαετιών.

Διαφήμιση